Hvidvin til hverdag og fest

af | feb 16, 2016

5/5 (1)

Hvidvin er en populær drik, og en udbredt drikkevare både om sommeren og om vinteren.

Populariteten skyldes helt klart alsidigheden i både smag og styrke, fra en bredt varieret palette afhængig af druerne.

Hvidvin

Med sine mange farver spænder hvidvin fra den næsten gennemsigtige Pinot Grigio til de grønne Marlborough og solskinsgule Semillon.

Hvidvin kan smage på så mange forskellige måder afhængigt af dens druer – og endnu vigtigere – det klima, hvor druerne dyrkes.

Næsten alle lande i verden kan se mulighederne i, at deres vine til at blive en omsættelig og vedvarende eksport, hvilket bevirker at produktionen af hvidvin stille og roligt er blevet en af de mest konkurrencedygtige handler i verden.

Læs mere om hvidvin

Verdenskendte hvide druer

Groft sagt er der fire forskellige sorter af druer, som anvendes til at lave hvidvin.

Så hvordan kan det være at der er tusindvis af forskellige flasker at vælge imellem, når du skal vælge hvad der skal ledsage dig i aften?

For det meste er det de i generationer nedarvede dyrknings og produktionsmetoder, der afviger fra vingård til vingård, der har den største betydning.

Historisk set er det de først benyttede druesorter, der stadig er almindeligt udbredte i dag, hvilket er Sauvignon Blanc, Pino Gris, Riesling og Chardonnay, der allerførst blev dyrket i både Italien og Frankrig under det romerske imperium.

De meget varierede klimaer i begge disse to lande, er det der giver de hvide druer der dyrkes, den karakter der skal til – og hver især producerer de deres egne distinkte og lækre varianter, lige fra meget tør til meget sød.

De første franske og italienske håndværkere ud i druedyrkning, fik mere erfaring og lykkedes konsekvent med at producere en god kvalitet vin hvert år, så populariteten af begge landes eksportering af resultaterne af disse afgrøder med druer, og også vine lagret på flaske, har hen ad vejen hjulpet andre lande til at begynde at producere deres egne områder med disse druer til succesrige afgrøder.

Australien, Nord- og Sydamerika samt New Zealand, har alle haft udfordringer ved at dyrke og producerer deres egen vin. Det har påvirket både den betydelige stigning i produktionen, men også den indsats der er gjort, for at sikre kvaliteten af alle vine der eksporteres, og har givet grobund til blomstrende økonomier i hele det 19. århundrede.

Hvidvin fra de kølige områder

Hvidvine, uanset hvor i verden druerne er dyrket og blandet, får de fleste af deres egenskaber og farve dikteret af klimaet de vokser i.

I køligere klimaer, for eksempel det nordlige Italien, Tyskland, Østrig, Oregon, Washington og England, opfører druerne sig anderledes, og vokser i et langsommere tempo.

Jo længere tid de skal bruge til at vokse på vinstokken før bliver plukket og forarbejdede, kommer de generelt til at koste noget mere at producere – men slutresultatet kan være fantastisk.

Arbejdet i en vingård er som standard ensbetydende med hårdt arbejde, og i de køligere klimaer betyder det også tykkere skin der skal bearbejdes på druerne, så det ender med at betyde en mere besværlig og mindre givende mængde, end fra den hurtigere modning, og saftigere druer, der dyrkes i solrige områder.

Tysk isvin (Eiswein) er den eneste bemærkelsesværdige undtagelse i dyrkningen af druer i kolde lande, hvor der bruges frysning til at udtrække sødmen fra druerne ud af det frosne vand.

En anden udfordring for vingårdene er, at det tager op til femten år, før vinen når en drikkeklar – og her har vi så undtagelsen der bekræfter reglen: hvis du går efter en hvidvin der både er tør og har en højere surhedsgrad, med en kvalitet som Eiswein med en udpræget høj standard (og som regel en højere pris), så er det bedst at kigge efter druer dyrket i kolde egne.

Om ikke andet, er det meget sværere at gå galt i byen med disse vine, både med dårlig sammensætning af vin og mad, men også hovedpinen næste morgen.

Riesling er en anden eksport fra Tyskland, som kan prale af at have en alsidig palette af smagsoplevelser, hvor den tørre vinsort parres meget godt med stærke retter med fisk og kylling, og især laks og tun bøf.

Sydafrikanske hvidvine, sammen med de New Zealandske, er nogle af de bedste i verden, med druesorterne Sauvignon Blanc og Chenin Blanc, der viser sig at være skarpe og friske.

En af de vigtigste ting du skal være opmærksom på, når du vælger en vin fra kølige egne, er balancen. Du skal holde øje med, at de er tørre, men uden for meget garvesyre.

En god hvidvin fra en kølig region, skal kunne beskrives som en vin der har balance mellem den naturlige friske tørre buket, med antydning af blomster, så den ikke smager alt for bitter.

En af mine foretrukne aspekter ved at vælge kølige hvidvine fra den nye verden er, at de for det meste har mere oplysende karakterer i forhold til de flasker, der står i skarp kontrast til vine fra Italien og Frankrig, som er forvirrende og mystiske, for at sige det mildt!

Hvidvin fra varme regioner

Med varmt vejr kommer der hurtigt voksende og saftigere druer, så vine fremstillet i varmere regioner er lettere at dyrke, og billigere at producere – fra drue til tønde til flaske.

Det eneste virkelige problem, når druerne dyrkes i et varmt klima, er når arbejderne skal plukke druerne, for de skal sikrer, at der er en balance mellem sødme og syrlighed i det færdige produkt.

Marlborough i New Zealand, det sydlige Europa og Sydamerika producerer alle sammen de mest fantastiske og meget varierede vine, hvoraf de fleste er anført til at have en fantastisk balance og være helt perfekte uden for megen sødme.

For hvidvine fra et varmere klima, er det vigtigste er at plukke druerne tidligt, samt at perfektionere en stabil palet af friskhed og sprødhed, med varme frugtagtig toner, som næsten kan omdanne en flaske til dessertvin.

Et af de bedste aspekter ved vine der vokser i varmere regioner er, at du næsten altid kan få en flaske med sammenligneligt bedre kvalitet for færre penge end en hvid fra de kølige regioner.

Se efter en blomstret og træagtige duft, med en minimal note af sommer frugter, for at få det bedste ud af hvidvin fra et varmere klima, og så vil du også være i stand til at nyde nogle af druernes bedste kvaliteter, uden at ende med et sukkerholdigt flop.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

5/5 (1)

Giv dit High Five her: