+45 5050 4797 | BEMÆRK! Vi anmelder kun, vi sælger ikke noget :) [email protected]

Portvin

af | jul 23, 2017

5/5 (1)

Portvin, der oprindeligt er dyrket og produceret langs Douro-dalen og op til det nordlige Portugal, ses som modsætning til rødvinsfremstillingen i Europa, og et resultat af de langsomt udviklede, afslappede vinproduktionsteknikker i Portugal.

Portvin

På grund af varmen, det våde klima, og den langsomme produktionsmetode, har portvinsfremstilling hurtigt fået en verdensomspændende popularitet og produktion, men Portugal er fortsat dens stolte skaber.

Engelske vinhandlere der var stærkt forbundet med den britiske indflydelse, og som i det 15. århundrede besøgte portugisiske klostre i Douro, bemærkede de engelske rejsende forskellen i smagen af vine, der blev beriget under fermenteringen.

Ved at dæmpe gærcellerne, havde de fremstillet portvin, med både høje alkohol- og restsukker.

Hvad gør portvin så anderledes?

Portvin er langt fra blot at være endnu en variant af rødvin, og er blevet mere til en aperitif.

På grund af det højere alkoholindhold, serveres den oftest i mindre mængder, sammen med ost eller efter et måltid.

I modsætning til andet beriget vin, har portvin en rig og frugtagtig smag, og kan fremstilles med hvide, rosé eller røde druer.

Traditionelt skal alle porto vinho fremstilles og dyrkes i Portugal.

Den Europæiske Føde- og Drikkevare Kommission har tidligere udtalt, at al eksport der er mærket Porto eller Port, skal komme fra Portugal.

Dette er dog ikke det sidste land du kommer til at få portvin fra. Uden for Europa er fremstillingsmetoden for denne fyldige og dekadente vin ikke forbundet til den portugisisk produktion, og enhver vin, der produceres på samme måde, kan bære navnet porto eller port, hvormed disse produktioner kan findes i lande som Amerika, Australien og endda i Indien.

Portvinsfremstilling

Så hvad gør portvin så forskellig fra andre fyldige portugisiske rødvine?

Sød og fyldig rødvin er kendt for at have en langsom fremstillingsprocess, hvor portvin først adskiller sig fra den metode, når den er i flasken.

En flaske portvin lagres i mindre tid end mange fine vine, og tager i gennemsnit fem år at fremstille, dette hjælper med at holde omkostningerne ved en gennemsnitlig flaske nede.

Størstedelen af druerne opbevares i portvinshuse og er lagret i store klynger (bulk), hvorefter de filtreres og tappes.

Portvin efter type

Tawny portvin

Tawny portvin er en af de ældste typer portvin, den lagres i store tønder eller tanke, hvilket gør den lysere i farve og fylde.

Tawny portvin lagres i op til 40 år, og smager mere af frugt end af krydderier.

Specifikke typer af Tawny – som en Colheita – fremstilles med druer fra en vinhøst, og modnes i store trætønder i op til 50 år, hvilket giver den en lidt dristigere smag med et højere sukkerindhold.

På grund af lagringsprocessen og den efterfølgende korte holdbarhed, er Colheita portvine dyrere og sværere at finde, når de eksporteres.

Hvis du virkelig ønsker at imponere en der elsker portvin med noget smukt, er Garrafeira en portvin der er svær at finde inden for portvine, og som skal fremstilles af druer fra en enkelt høst.

På grund af dens mørke og træagtige smag, opbevares druerne i store trætønder i 6 år, hvor de eksponeres for egetræs aromaer som tilføres under fermenteringen.

Den flyttes derefter til Demijohns (store glaskar), hvorefter Garrafeira lagres i op til tres år.

Ruby portvin

Ruby portvin er den mest populære og udbredte variant af portvin, og selvfølgelig også den billigste!

Ruby portvin er fantastisk populær som en aperitif over hele verden, dens farve er dyb rød og tager kun et par år før den når sit bedste.

Efter at druerne er blandet med den stil den skal markedsføres som (det er forskelligt for alle producenter), fjernes sedimenter, hvorefter den koldfiltreres, inden den er klar til at blive tappet og serveret.

Der er mange forskellige kvalitetsvarianter, så det er bedst hvis du ved lidt om den i forvejen, inden du prøver den. Der er et brredt udvalg tilgængeligt i de fleste supermarkeder og vinforretninger.

Se efter en Reserve eller Vintage Character portvin for en mere speciel ruby portvin, for på trods af at de lagres i fem år, vil valget af specifikke druer fra en førsteklasses vinhøst hjælpe med at skabe en fyldig og fløjlsagtig fornøjelse efter middagen.

Rosé og hvide portvine

Hvis du er meget glad for rødvine og garvesyre, kan du også prøve og nyde, rosé og hvide portvine.

De fremstilles med en blanding af druer, hvilket betyder, at hvid portvin kan variere fra meget tør og syreholdig, til varm og nøddeagtig, hvor den har en aroma af honning og flødekaramel.

Druerne produceres på lignende vis til rosé vine, men de filtreres og fermenteres på en anden måde, så portvinen bevarer et højere sukker- og alkoholindhold.

Ikke kun Portugal

Portugal har ikke monopol på at producere portvin!

Udenfor den Europæiske Union kan enhver vin der produceres efter porto metoden, blive eksporteret og markedsført som portvin.

Med det varme vækstklima, kommer nogle af de bedste eksporter fra Australien, Amerika, Sydafrika og Indien.

Sydamerikanske lande, i særdeleshed Argentina og Brasilien, eksporterer også nogle af verdens bedste portvine, hvilket afspejles i deres vinfremstilling, som er en arv fra den spanske og portugisiske indflydelse gennem historien.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

5/5 (1)

Giv dit High Five her: