Whisky

af | aug 3, 2017

5/5 (3)

Whisky kommer i mange former og sælges over hele verden, og er mere varieret i smag, aroma og stil end nogen anden ægte spiritus.

Whisky fra hele verden

Desværre har de fleste en førstegangsoplevelser med en whisky fra billige ståltank destillerede blandinger, og sandsynligvis serveret sammen med is og cola, så det kan undre, at folk vender tilbage til whisky og giver den en chance mere.

Dårlig whisky synes at være uendeligt mere harsk for smagsløgene end andre alkoholtyper, som vin eller øl.

God whisky derimod er fantastisk, glat og vil virkelig indkapsle ethvert aspekt af destilleriets metodologi og historie.

Læs mere om Whisky under de lækre flasker …

Hvordan og hvornår whisky får sin smag

Det er ikke bare prisen der gør forskellen på whisky, selvom det generelt vil forbedre slutproduktet at betale lidt mere for at få kvalitet.

Oprindelseslandet, destilleriet, hvilket forhold ingredienserne er most og blandet i, hvad det er lagret i, og endelig placeringen og længden af modningen – de kan alle føre til meget forskellige stilarter og smag i whisky.

For det meste fremstilles whisky af majs eller byg, der anvendes i forskellige forhold – afhængigt af opskriften – hvor den første fase af whisky er maltning.

Formålet med malt er at tage din base af stivelse, det være sig majs eller andet – og omdanne det til sukker.

Jo mere majs i bunden af en whisky, des sødere og lettere smag har den færdige flaske.

Andre smagsstoffer tilsættes i senere faser, hvilket gør, at whisky kan få smage med så mange nuancer, og utrolig kompleksitet.

Maltning – fremstilling af single malts

Årsagen til maltning, er at fremstille så meget sukker som muligt fra din stivelsesholdige masse, som derefter omdannes til alkohol efter fermentering, hvilket giver whisky dens betydelige alkohol volumen.

Disse opskrifter er kendt som mash bill, og malting er en anden proces, hvor den underliggende sødme skabes i forskellige whiskyer, med sorter som bourbon eller hvid whisky, hvis særskilte smag skabes på dette tidlige tidspunkt i blandingen.

Så efter at have valgt ingredienserne i din valgte mash bill, opblødes byg eller majs i varmt vand i et par dage, der derefter lægges det til tørre på maltingsgulvet, hvor det begynder at spire, for derefter straks at blive udtørret i den røgede varme – det hele på destilleriets gulv.

Tilføjelse af ting som træflis eller tørv på dette stadium, giver forskellige whiskyer en mere røget smag, der er mest populær i scotch eller single malt variationer.

Rug – forward whisky

Tilføjelse af mere rug til mash bill kan også skabe en anden dimension sammenlignet med standard single malt. Tilføjelse af rug vil give drikken mere bid, og en nøddeagtig, dybere smag.

Rug giver også den dybere farve og aroma hos de fleste single malts, som whisky-kendere enten syntes om eller hader, så hvis man er på udkig efter rug-forward whisky, skal den drikkes enten alene, eller sammen med sodavand, da den ikke er god i en cocktail eller som en mixer.

Og med en sådan en særpræget smag, bør der henvises til rug-forward whiskyer med forsigtighed.

Fermentering og modning

Efter at være blevet malet og uønskede elementer er fjernet, opvarmes denne røgede, tørrede, spirede blanding, eller knust malt, så stivelserne langsomt bliver til alkohol gennem fermenteringsprocessen.

Sådan skabes størstedelen af forskellen med hensyn til smag, dybde og alkoholindhold.

Disse forskelle afhænger af procentdelene af, hvordan disse fire ingredienser kombineres inden fermentering.

De fleste destillerier er dermed selektive med, hvordan de modner deres whiskyer, som kan gøres i alt fra metaltanke til trætønder, og fra når som helst op til et århundrede, før de betragtes som færdige, og klar til at drikke.

Whisky smagning

Den bedste måde at udforske whisky på, er at forsøge med to meget forskelligt flasker, og tage noter om, hvordan de sammenlignes.

Smagsprøver er bestemt subjektive og de bedste fremskridt vil altid komme når de smages alene, uden mixer, ingen is og højst en smule vand ved siden af.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier

Champagne
Cocktail
Cider
Cocktail Bitters
Cocktail Mixer
Cordial
Drikkeklar (RTD's)
Frugt Juice
Garniture
Puree
Sirup
Soft Drinks
Spirits Mixer
Dessertvin
Amerikansk dessertvin
Argentinsk dessertvin
Australsk dessertvin
Chilensk dessertvin
Cypriotisk dessertvin
Fransk dessertvin
Frugt og ingefær vin
Italiensk dessertvin
Madeira og Marsala
Mead og Tonic vin
New Zealandsk dessertvin
Sherry
Sydafrikansk dessertvin
Tysk dessertvin
Vermouth
Diverse
Pasta
Pesto
Snacks
Specialiteter
Vin
Hvidvin
Amerikansk hvidvin
Argentinsk hvidvin
Australsk hvidvin
Chilensk hvidvin
Cypriotisk hvidvin
Engelsk hvidvin
Fransk hvidvin
Græsk hvidvin
Italiensk hvidvin
New Zealandsk hvidvin
New Zeelandsk hvidvin
østrigsk hvidvin
Portugisisk hvidvin
Slovakisk hvidvin
Spansk hvidvin
Sydafrikansk hvidvin
Tysk hvidvin
Ungarsk hvidvin
Mousserende vin
Argentinsk mousserende vin
Cava
Cypriotisk mousserende vin
Fransk mousserende vin
Italiensk mousserende vin
Prosecco
Sekt
Sydafrikansk mousserende vin
Øl
Ale
Andre specialøl
Barley wine
Belgisk Inspireret
Brown Ale
Engelsk øl
Hvedeøl
Indian Pale Ale
Italiensk øl
Japansk øl
Juleøl
Kinesisk øl
Lager
Mexicansk øl
Ølgaver
Pale Ale
Pilsner
Sæsonøl
Søsonøl
Stout
Stout beer
Tyrkisk øl
Tysk øl
White Ale
Portvin
Hvid portvin
Ruby Portvin
Tawny portvin
Vintage portvin og LBV portvin
Rosévin
Argentinsk rosévin
Chilensk rosévin
Fransk rosévin
Italiensk rosévin
Libanesisk rosévin
New Zealand rosévin
Portugisisk rosévin
Spansk rosévin
Sydafrikansk rosévin
Rødvin
Amerikansk rødvin
Argentinsk rødvin
Australsk rødvin
Chilensk rødvin
Fransk rødvin
Græsk rødvin
Indisk rødvin
Italiensk rødvin
Libanesisk rødvin
New Zealandsk rødvin
Østrigsk rødvin
Portugisisk rødvin
Spansk rødvin
Sydafrikansk rødvin
Tjekkisk rødvin
Smagekasser
Spiritus
Absinthe
Armagnac
Baileys
Cachaca
Calvados
Cognac
Eau De Vie
Gin
Grappa
Irsk likør
Irsk vodka
Japansk
Likør
Pisco
Poteen
Rom
Sake
Sambuca
Snaps
Tequila
Vodka
Tilbehør
Bar og Cocktail udstyr
Cocktail Shakers
Glas
Proptrækker
Vin tilbehør
Vinkaraffel
Vinøsker
Vingaver
Gaveindpakning
Julegaver
Spiritusgaver
Vin og Champagne gaver
Vinæsker
Whisky
Blended Malt Whisky
Blended Whisky
Bourbon og USA Whiskey
Grain Whisky
Irsk whiskey
Single Malt Whisky

Populære produkter

5/5 (3)