Øl

af | jul 23, 2017

5/5 (1)

Øl er verdens ældste alkohol og tredje mest populære drik efter vand og te, og har haft mange opskrifter, og lige så mange forskellige smage. Øl er i dag en af verdens største, og mest indbringende industrier.

Øl

De første opskrifter og henvisninger til øl, er fundet så langt tilbage som det gamle Iran og det tidlige gamle Egypten, og det er almindeligt antaget, at mennesket har produceret øl på alle mulige måder, lige siden vi fandt ud af hvordan vi kunne dyrke kornafgrøder.

Kort sagt, så snart der var brød, hvede og byg, var der øl. Brugt som fødevare samt et middel til at rense vores drikkevand, var middelalderens Europa den første periode, hvor mjød (som var en mere fugtig, fyldig øl) ofte blev drukket af både voksne og børn.

Delvis på grund af forurening af vandforsyningen i en by, forblev mjød populær, indtil bryggerierne besluttede at fokusere på øllens kvalitet og distribution i større skala, og gjorde øl til en indbringende forretning.

Læs mere om øl og ølbrygning efter de lækre produkter

Fremstilling af moderne øl

Ligesom med vin og de fleste andre fødevarer, prøver hvert bryggeri på at skabe deres egen smag og forbedre kvaliteten af hvad virksomheden fremstille.

Samtidig forsøger de at give forbrugeren noget der er bedre end konkurrenternes.

Der bliver hele tiden leget med forskellige brygningsmetoder og fremstillingsteknikker, selv når et produkt virker perfekt og er parat til distribution.

Alle der har forsøgt at brygge øl hjemme, ved udmærket godt, at der er meget mere i øl brygning, end blot at blande humle, hvede, byg og gær. Det er altid spændende i at eksperimentere med en bryg, og fremstille noget nyt eller usædvanligt.

Hvad øllet brygges med, dets indhold og andre tilsatte smagsstoffer, kan ende med at skabe enormt varierede færdige produkter, men er alle klassificeret under paraply navnet, vi kender og elsker så højt, nemlig: ØL.

Centraleuropa og bayersk øl

Nogle af de mest anerkendte aktører inden for ølbrygning, er fra Central- og Østeuropa, og kendt for at lave det bedste traditionelle øl.

Tysk øl er en af de ældste udgaver af øl der findes, som stadigt er populært pga. den kendte smag.

Tyskland og Tjekkiet brygger og fremstiller begge stadig ved hjælp af Reinheitsgebot også kaldet Bayersk Purity Law. Her gælder det, at kun humle, vand og byg må anvendes til at brygge visse bygmaltøl, og at topfermentering skal bruges til at skabe deres berømte hvedeøl.

Tyskland og Tjekkiet fremstiller og eksporterer den næststørste mængde af øl i verden, hvor Østrig kommer ind som den tredje.

Det Tyske øl

Her ser vi, at den bayerske renhedslov, der blev nævnt før, ser ud til at være et tydeligt tegn på høj ølkvalitet, hvor disse udgaver af øl er mere solgt over hele verden.

Tyske øl kategoriseres generelt i tre hovedtyper: Weizenbier, Roggenbier og Berliner Weisse, som er standard hvedeøl, mørk rugøl og bleg, sur øl, der hovedsagelig fremstilles i Berlin.

De to første er meget standardiserede bayersk øl, især idet de fleste mennesker har erfaring med både Weizenbier og Roggenbier, når de får serveret 2 pint stein på deres lokale julemarked.

Berliner Weisse er lidt anderledes, da den er meget sur og tør, den smager tættere på Indian Pale Ale end en øl.

Den serveres normalt med en frugtsirup top, der gør det til en favorit for dem, der foretrækker at drikke noget lyst, forfriskende og med et twist af frugt, hvis man ikke er til en meget tør øl.

Berliner Weisse ligner meget tjekkisk øl, selv om sidstnævnte er generelt mildere og langt mindre sur.

Det Tjekkiske øl

Tjekkiet er berømt for pilsner Urquell og Budweiser Budvar, og tjekkisk øl er efter min mening nogle af de bedste øl i verden. Tjekkisk øl er generelt meget let, med en lavere alkoholprocent, og næsten altid brygget som en pilsner.

Kategorien af øl er opdelt og solgt i fire grupper: Lehke, Vycepni, Lezak og Special, der kan oversættes til lys, fad eller draft, lagerøl og special øl (med en højere procent).

Opdelingen refererer næsten udelukkende til hver af øllenes alkoholprocenter, men som standard er tjekkiske øl lette, de er lyse i farven, og har masser af meget små bobler der giver den ekstra cremede tekstur, der er synonymt med alle gode bayerske “Weisse Biers”.

Asiatiske øl

Tager vi turen til øst, anses asiatiske øl som tættere, brusende og eksotiske, tilsat en lidt mere eventyrlysten smag.

Tilovers fra deres koloniale tid, byggede britisk og hollandsk indisk øl deres rygte på hovedsagelig at anvende europæiske fremstillingsteknikker, men områder som Kina er stadigt vokset siden da, og nu er Kina blevet verdens førende producent og eksportør af øl i verden.

Tsingtao-øl er med deres verdensberømte bryggeri, smukke flasker og særprægede mærkning, et perfekt eksempel på, hvad der gør kinesisk øl så populær.

Tsingtao er meget sprudlende lys, men ravfarvet, og har en lavere alkoholprocent end dens europæiske ækvivalenter og er mesterligt filtreret, hvilket giver den en yderst silkeagtig og ren smag.

Som med mange af deres eksporterede varer, kapitaliserede Kina tidligt glamouriseringen af deres øl.

Ved hjælp af farvestrålende etiketter og sjove flaskeformer er det blevet noget af en nyhed, der sammen med det faktum, at de laver mange drikkevarer, der har bidraget til, at Kina forbliver den største eksportør af øl og pilsner siden 2001.

Massemarked amerikanske øl

I den anden ende af verden, har amerikansk øl opbygget et solidt ry for meget omsættelig øl, pilsner og Indian Pale Ale, der sammenlignet med deres europæiske konkurrenter, er helt anderledes i både udseende og smag.

Mens Europa koncentrere sig om at skabe usædvanlige og unikke smagsvarianter, er Amerikas eksport generelt en slank og stærkt filtreret øl og pilsner.

Fremstillet til eksport og med deres brede tilgængelige og omsættelige smag og branding, købes og nydes mærker som Bud, Lone Star, Coors og Miller i de fjerneste hjørner af verden.

Fremkomsten af specialøl og uafhængige bryggerier

I modsætning til de store internationale bryggerier, har Amerika i de sidste tre årtier også skabt og hjulpet til med at popularisere håndværkets ølindustri.

Med opbygning af mindre virksomheder med lokalt fremskaffede ingredienser, blev nichevirksomheder som Boston Beer Company, DG Yuengling og Son og Sierra Nevada succesrige i det 21. århundrede, ved at fokusere på både kvalitet og de unikke smagsoplevelser og aromaer, som større virksomheder simpelthen ikke i stand til at masseproducere.

Resten af verden var nødt til at følge med, og specialøl industrien er blevet en verdensomspændende milliard industri.

Specialøl er mere end bare en fadøl, og nydes af alle kendere og nye øldrikkere.

De er smagfuldt krydret med frugter, krydderurter og krydderier, evt. fremstillet med økologiske ingredienser og skabt til at hjælpe lokale økonomier og grossister.

Den øgede popularitet af specialøl fremstillet af lokale, evt. økologiske, produkter, er også blevet populær i hele Europa, Skandinavien og Australien.

For at være med i kapløbet, skal selvstændige bryggerier have større chance for at distribuere til en bredere vifte af publikum, hvilket hjælper med til at støtte denne specielle øl industri.

Bemærkelsesværdige regioner med fænomenal specialøl omfatter, Syditalien, London, Boston, Chicago, Skotland, Brisbane, Melbourne, og mindre byer som Berlin og Köln.

Afhængigt af, om du vil drikke noget solidt og sikkert, eller prøve noget unikt og usædvanligt, er det de områder, hvor du har et stort udvalg i traditionel og specialøl.

Også her i Danmark følger vi godt med, hvor små bryggerier skyder op, og flere har international succes, med specialøl der smager så godt, at de skal drikkes af vinglas.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

5/5 (1)

Giv dit High Five her: