Cypriotisk rødvin

af | aug 5, 2017

5/5 (2)

Med tusinder af års historie og en bred variation i kulturelle påvirkninger, har rødvine der er fremstillet på Cypern alle egenskaberne til at være fantastiske.

Cypriotisk rødvin

Gennem landets turbulente historie har vinmarker og vinhandlere udnyttet øens klima og beliggenhed, for at dyrke en række vine, der er ophavet til dens vinstokke fra så langt tilbage som det gamle Babylon, Grækenland, Jerusalem og det osmanniske imperium.

Klimaet har giver mulighed for mest at dyrke røde druer, der overvejende fremstilles til dessertvine, men mindretallet af andre vine der blev fremstillet, var fyldige, rige på smag og minder om andre middelhavs rødvine.

Problemet opstod, da øens produktion voksede, og cypriotiske rødvine blev fremstillet billigt.

I 1950’erne dykkede kvaliteten for rødvine fra Cypern, dette skyldes hovedsageligt at vinproducenterne blev bedt om at eksportere og sælge deres rødvine i store mængder til lande som Rusland og Storbritannien.

Læs mere om rødvin fra Cypern under de lækre vine

Cypriotisk rødvin efter 1960’erne

Men med alt det historie landet har, og nu hvor kvalitetssikring bliver et stadig vigtigere fokus, har cypriotisk rødvin det rigtige grundlag for at komme tilbage på mode, da de nu har fået bedre kvalitet med en smuk kompleks smag.

Sammen med det faktum, at indfødte vine i god kvalitet nu betragtes som normen i hele Europa, har de statslige datterselskaber bidraget til at stimulere både små og store vingårde, med henblik på at øge deres kvalitet med en kontinuerlig opgang i standarden for cypriotiske rødvine.

Indfødte cypriotiske rødvine

Cypriotisk rødvin er fantastisk at udforske, simpelthen fordi der er et stort udvalg af druer at vælge imellem.

Cypern har både et stort antal separate indfødte druer og importerede vinstokke, der produceres alene eller som en blanding – så der helt sikkert noget for næsten alle der drikker vin.

Vine fra Mavros druer

Fra Commandaria som er en antik drue, der både forveksles med øens historie og folklore, med Mavros-druen der er opkaldt med henvisning til dens særprægede sorte farve, har hver traditionel cypriotisk rødvin en stor historie, og er meget populær hos de indfødte.

Mavros anses stadig for at være en af de største druesorter i landet, der tegner sig for over 80 % af alle vinstokke på øen.

Mavros der er dyb, fyldig og meget frugtrig, smager som sorte kirsebær, sensommer figner og med tydelige jordbundne efternoter.

Nyd denne vin med kaffe og mørke chokoladebaserede desserter eller tørsaltede hårde oste.

Vine fra Maratheftiko druer

Maratheftiko er en lettere og mere alsidig drue, der er en helt anden grund til at udforske rødvin fra Cypern.

Dens vigtigste voksende distrikter ligger i Paphos og Pitsilla, på den vindomsuste sydkyst, hvor denne alsidige drue egner sig til mange forskellige inkarnationer.

Maratheftiko der er sprængfyldt med frugtagtig smag, spænder fra mørke, fyldige og rige middelhavs røde, til lysere roséer eller endda rødme.

Med en palette af brombær, blommer og krydderier, er det den type vin der kan imponere, når de serveres med en tidlig sommer lammekølle, da dens rigdom passer godt sammen med store smagsoplevelser og fyldige retter.

En bemærkning om importerede vinstokke

Udover disse indfødte vine, er der en mængde rødvine der produceres på Cypern ved hjælp af mere velkendte druer.

På grund af de tørre, solbagte temperaturer har Cabernets, Syrah og Merlot en tendens til at klare sig godt her, og det er et godt sted at starte dit eventyr til cypriotiske rødvine.

Cabernets i Cypern har tendens til at blomstre, med meget rig smag og holde øens varme i deres produktion.

En god flaske smager som overmodne sommerfrugter, bær, med basisnoter af egetræ og kaffe, der giver den dybde og kompleksitet.

Den ville være en fantastisk lækkerbiksen når den ledsages af den enkleste cypriotiske meze.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

5/5 (2)

Giv dit High Five her: