Vinflasker til de fantastiske vine

af | aug 25, 2017

5/5 (2)

Vinflaskerne har deres helt eget navneformat, der er tæt forbundet med tidernes vinkulturer.

Vin har eksisteret i mange århundreder, og er en vigtig del af vores daglige liv. Så det er ikke underligt, at vinflaske terminologien er forbundet til gammel dokumentation.

Vinflasker

Og for at være ærlig, så er der ingen der kan spore oprindelsen af hvordan navngivelsen af flaskerne begyndte.

Som du nok ved, kan de fleste godt lide at vide hemmeligheden bag de mærkelige betegnelser, så vi besluttede os for at grave lidt rundt, og se hvilke svar vi kunne finde.

Og der er med garanti noget interessant derude.

Læs mere om vinflasker under de udvalgte vine …

Formen på vinflasker

Uanset hvad du kommer frem til med dine test og undersøgelser, vil formen på flasken ikke have nogen effekt på hvordan vinen smager.

Men de flasker der anvendes, er ofte en repræsentation af en god historie, der går tilbage til oprindelsen af en bestemt vin.

Selv om der er mange forskellige former af vinflasker, vil de fleste vinproducenter ofte vælge en af de tre almindelige; Bordeaux, Alsace eller Burgundy.

Lad os kigge på hver af disse flasker.

Prosit vinflasken

Burgundy flasken

Burgundy (på dansk Bourgogne) var den første af de tre der var omnipræsent. Den blev opfundet på et tidspunkt tilbage i det 19. århundrede, og de buede sider af flasken eksisterer, fordi det var det nemmeste design som glaspusterne kunne fremstille dengang.

Kort tid efter flasken blev skabt, begyndte vinproducenterne i Bourgogne at anvende disse flasker, til at tappe deres hvide og røde vin på.

Producenterne af Bourgogne menes at være de første der fremstillede vin ud af Pinot Noir og Chardonnay, og i en periode på nogle få årtier efter dens opfindelse, blev Burgundyflasken meget populær, eftersom den blev brugt til at tappe gode Pinot Noir og Chardonnay vine.

Idet disse to meget populære vindruer spredte sig over hele verden, blev flasken der husede dem, også mere kendt.

I dag kan vi se at rødvine med Pinot Noir smag, såsom Gamay, Etna Rosso og Nebbiolo bliver tappet i flasker med samme form som Burgundy flasken.

Hvis du finder en hvidvin der er tappet i en Burgundy flaske, er det i henhold til vintraditionen et godt tegn på, at denne flaske sandsynligvis har lagret på egetræ på et tidspunkt under dens lagring.

Dog er Chardonnay der ikke har lagret på egetræ blevet meget almindelig, så det er ikke altid noget man kan regne med.

Bordeaux

Bordeaux flasken kom umiddelbart efter skabelsen af Burgundy flasken.

Denne flaske er kendt for globalt at huse de mest kendte rødvine, såsom Merlot og Cabernet Sauvignon.

Dette er i særdeleshed baggrunden for, at det er den mest anvendte flaske blandt vinproducenter over hele verden.

Hvis du ikke er opmærksom, vil du måske tage fejl af denne flaske og en Burgundy. Dog er Bordeaux en smule anderledes end dens forgænger, da den har en mere fremtrædende hals.

Mange vinentusiaster fra hele verden mener, at den fremtrædende hals på Bordeaux blev skabt for at tiltrække bundfaldet der ofte samler sig i en gammel Bordeaux, når den bliver dekanteret.

Dette er dog ikke noget vi ved med sikkerhed, og der er ikke nogen der er stået frem og har bekræftet denne spekulation.

Der er også andre der mener, at designet af Bordeaux blev gjort en smule anderledes, for at man kunne adskille den fra dens tætte kusine, Burgundy.

Alsace/Mosel

Endelig kom Alsace flasken ind på markedet kort efter Bordeaux blev almindelig kendt. Den alsaciske flaske var oprindelig ment til at lagre Riesling, både tør og sød.

I dag kan man se at flasken anvendes til at tappe lignende vine, som Gewurztraminer vine.

Alsaciske flasker er mere delikate når de sammenlignes med deres modparter, Bordeaux og Burgundy.

Dette skyldes ikke mindst, at den primære transportrute for alsaciske vine var på floden Rhinen, hvilket betød, at det kun var mindre skibe der kunne komme igennem, derfor skulle flaskerne være så slanke som mulige, for at der dermed kunne være så mange flasker som muligt i skroget.

Eftersom transporten skete på floden, var tanken at flaskerne kunne være mere delikate, da rejsen til søs var blidere end på de større have, hvor Bordeaux og Burgundy kunne flyde til Storbritannien.

Det var en god historie om de tre primære vinflasker, ikke?

Uanset hvilken flaskeform din vin kommer i, så er det vigtigste og mest fordelagtige ved alle tre vinflaske designs, at det gør det nemt at opbevare flasken på siden, hvormed vinen kommer i kontakt med korkproppen, så der er en perfekt forsegling mod ilt.

Nu da du ved hvad alt om de tre primære vinflaske former, hvad så med de forskellige størrelser?

Vinflaske størrelser

Navnene på størrelserne af vinflaskerne menes at gå helt tilbage til navnene på kongerne i Biblen.

Navnene på vinflaskerne har dog ingen præcis oprindelse, men forbindelsen til navnene på de Bibelske konger kan give os vise ledetråde

Farvede vinflasker

Her er en liste over størrelser på vinflaskerne, og hvordan de er kendt:

  • 187,5ml Split eller Piccolo – det bruges normalt til at angive en almindelig champagne servering.
  • 375ml Half eller Demi – dette indeholder normalt en halv standard flaske på 750ml.
  • 750ml Standard – dette er mest anvendt ved distribution af vin.
  • 1,5L Magnum – dette svarer til to 750ml standard vinflasker.
  • 3,0L Double Magnum – dette svarer til to Magnums, eller fire 750ml standard flasker.
  • 4,5l Jeroboam – kaldes også for ‘still wine’ og svarer til seks 750ml standard flasker.
  • 6,0L Imperial – svarer til otte 750ml standard flasker, eller to flasker Double Magnums.
  • 9,0L Salmanazar- svarer til tolv 750ml standard flasker, eller en fuld vinkasse.
  • 12,0L Nebuchadnezzar- svarer til tyve 750ml standard vinflasker.

Som du kan se, kan du købe din vin i forskellige former og størrelser.

Køb den rigtige vin

Det at købe vin kan være en vanskelig opgave. Og hvis man så tilføjer de udtryk der anvendes af vinelskere, som kan tage mange år at forstå, og de utallige valg der findes i butikkerne, er det måske endda en uoverskuelig opgave.

Jo længere tid en vin har lagret, jo bedre er den. Men ingen regel uden undtagelse, for på et tidspunkt risikerer du at den bliver til eddike, og er udrikkelig. Nyere vine er produceret til at kunne drikkes nærmest med det samme, og har ikke altid den samme effekt af at gemmes for længe.

Det er lidt det samme med at lære at vælge den perfekte vin, det kommer med tiden, fordi der er så mange informationer du skal holde styr på. Det er ikke noget du kan lære på nogle få dage eller uger.

Samtidig er vi ret forskellige, så det kræver at du smager mange forskellige vine, så du kan fornemme hvordan de forskellige vine påvirker dine smagsløg, så du vil være i stand til at bedømme hvilken vin du bedst kan lide, og hvilken vin du synes der har den bedste kvalitet.

Det er derfor det kræver noget forarbejde, når du skal have den perfekte vin til et selskab, så du sikrer dig at få en vin som alle kan holde ud at drikke.

Tidligere kunne det være nærmest umuligt, men i dag med internettet, er det blevet lidt nemmere, for her finder du et væld af vinanmeldelser, guider og gode råd til at finde lige akkurat den vin der passer bedst til din opskrift, eller bedst til den fest du skal holde.

Internettet har gjort vores liv nemmere, og ud over de gode råd, kan du også vælge at handle online, så du slipper for at slæbe vinen hjem fra supermarkedet, eller den lokale vinpusher.

I dag kan det at købe vin online, være den bedste måde at sikre køb af god kvalitetsvin – her kan du se alle fordelene ved at handle online

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Udvalgte vine

Ud på vinrejse

5/5 (2)