Vin der passer til ost

af | sep 4, 2017

5/5 (2)

Når du skal sætte vin og ost sammen, har det stor betydning hvor hård eller blød osten er, samt hvor lagret og garvesyreholdig vinen skal være.

Ost går gennem et kontinuum fra sin friske status gennem den hårde lagring.

Det betyder, at oste der er friske og unge, har en tendens til at have et højt vandindhold plus en mælkeagtig, delikat tekstur.

Vin og ost

Ostene aldres gennem affinering, fordamper fugtigheden langsomt og efterlader kun proteiner og fedtstoffer.

Når proteiner og fedtstoffer har smag, har ældre ost en tendens til at være mere fyldige og salte.

Læs mere om vin til ost under de udvalgte vine …

Vine lagres

Ligesom ost går vin også gennem en skala, fra en delikat til en dristig smag. Dens kompleksitet korrelerer med dens alder.

Derfor vil du let bemærke, at ung ost passer godt med friske, saftige og friske vine, som de skarpe hvidvine, mousserende hvidvine, tørre rosevine og rødvine med optimale syreniveauer.

Alderen på ost er ikke den eneste faktor, når det kommer til at matche vin med ost.

Tekstur, skarphed og saltindhold påvirker også når man matcher med vin.

Vin med garvesyre til ost

Rødvine med høje garvesyre niveauer er fantastiske med den fyldige og gamle ost, fordi garvesyren bogstaveligt talt binder sig til fedtet og proteinerne, der renser ganen efter hver bid.

Under samme koncept vil du bemærke, at garvesyreholdig vin føles meget mere sammenhængende med yngre ost, fordi de binder sig til de små tilgængelige fedtstoffer, der efterlader en kalkholdig sensation, plus den metalliske eftersmag.

Derfor passer rødvine med høje mængder af garvesyre og syre, ikke godt sammen med ung ost.

Men hvis du serverer ung ost med rødvin af en eller anden grund, så gå efter vine med lav garvesyreindhold som rød Lambrusco eller Beaujolais.

Hvis du serverer en saltet ost som hård Grana, feta eller blå ost, så får du et perfekt match med søde vine.

Vin til røde bøffer

Hvad skal du bruge til …

Vin der passe til oksekød og røde bøffer

Vin der passe til oksekød og røde bøffer

Rødvin smager simpelthen perfekt med oksekød, på grund af samspillet mellem garvesyren i vinen og proteinerne i kødet.
Vin der passer til fiskeretter

Vin der passer til fiskeretter

Hvidvin er det klassiske valg til fiskeretter, men tør du pille ved traditionerne, og hvordan kan det lade sig gøre?
Vin der passer til koteletter

Vin der passer til koteletter

Intet gør sommeren mere komplet end en spændende duft fra en sydende bøf eller kotelet.
Vin der passer til ost

Vin der passer til ost

Når du skal sætte vin og ost sammen, har det stor betydning hvor hård eller blød osten er, samt hvor lagret og garvesyreholdig vinen skal være.
Vin til BBQ og grillmad

Vin til BBQ og grillmad

Når det kommer til grillmaden, har du de saftige bøffer klar, friske grillede majs og de sydende pølser med og uden ost, bacon, chili og hvad du nu ellers kan finde på. Men hvad med vinen?

Vin til fisk

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Udvalgte vine

Ud på vinrejse

5/5 (2)