Vin fra Chianti

af | jan 12, 2017

5/5 (16)

Italiens klassiske vinregion!

En af de mest berømte vinregioner i Toscana er Chianti, og kan betegnes som en af Italiens mest klassiske vinregioner på alle måder.

Chianti er ophav for de mest populære og mest ikoniske Italienske vine, og ved at være den største klassificerede vinregion i Toscana, producerer Chianti mere end 8 millioner flasker vin om året.

Vin fra Chianti

Vinen fra Chianti bliver ofte betegnet som de perfekte vine til mad. Ikke kun i Italien, men også ude rundt omkring i det meste af verden, er disse vine nogle af de mest anerkendte.

Men hvad er det der gør Chianti vine så populære? Det skal vi finde ud af i denne artikel …

Oprettelsen af Chianti som vin zone

Når vi ser på historien om vinproduktion i Chianti, kan vi se at traditionen med at dyrke vindruer i denne region går helt tilbage til perioden med etruskerne, som er perioden forud for det antikke romerske imperium.

Der er beviser for, at etruskerne dyrkede druer i Chianti og også gennemført nogle eksperimenter her.

Selv om denne region har en historisk betydning i forhold til at producere vine, er den først blevet populær, pga. sin geografiske placering, i middelalderen.

Chianti som vin zone blev først officielt oprettet i det 18. århundrede af Cosimo Medici III.

Det er værd at bemærke, at i første omgang blev Chianti vinene fremstillet ved at anvende en bred vifte af lokale druer.

I 1967 fik Chianti sin DOC title, og i 1984 blev det muligt at få DOCG titlen, den højest opnåelige vin-anerkendelse i Italien.

Chianti som en vinregion

Denne vin region dækker en større del af Toscana og udmærker sig ved, at have nogle DOC og DOCG’er der overlapper med de andre Toscanske regioner.

Den vinkulturelle zone af Chianti, strækker sig ind over de følgende provinser:

 • Prato
 • Firenze
 • Arezzo
 • Pistoia
 • Pisa
 • Siena

Inden for Chianti DOCG, kan vi konstatere, at der er otte sub-zoner med tilladelse til at bruge deres navne på vinetiketten.

Generelt vil vinene blot bruge Chianti på etiketten og fremstå som være fremstillet af en blanding fra disse otte sub-zoner, eller at de er fremstillet af druer der er dyrket i randområderne, der ikke ligger inden for grænserne af de særlige sub-zone.

Chianti DOCG 8 under-zoner

 • Colli Fiorentini
 • Chianti Rufina
 • Classico
 • Colli Aretini
 • Colli Senesi
 • Colline Pisane
 • Montespertoli
 • Montalbano

Fra disse regioner kommer de meget roste vine, med betegnelsen Chianti Classico, som et resultat af, at denne region blev tildelt en særskilt DOCG titel i løbet af 1996.

Næst efter Classico, er Rufina også populære vine.

Chianti handler mest om Sangiovese

Sangiovese druen er den druesort der former den væsentligste del af Chianti vinene. Druen har et tyndt skind, der giver vine du kan se igennem.

Farve

Når vi hælder Chianti vin i glasset, vil vi kunne se en rubinrød farvet væske, som viser en lys brændt orange nuance.

Aroma

Ofte vil vine med Sangiovese druen, give en aroma af kirsebær og violer sammen med antydninger af urter, mynte og andre krydderier.

Smag

Sangiovese druen giver vinen en optimal surhedsgrad og niveau af garvesyre. Disse vine vil smage bedst efter 5 til 8 års lagring.

Blandingsvin

Siden 1996 har Sangiovese været et bærende element i mellem 75 og 100% af Chianti vinene. Den resterende del består af druesorter som f.eks. Canaiolo Nero (op til 10%).

Bortset fra Sangiovese og Canaiolo er følgende druesorter også tilladt til brug i fremstillingen af Chianti-vine, men kun op til 20%

 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Syrah

Chianti Appellation, vin klassificering

Chianti vine skal lagres i mindst 4 måneder, ifølgende de gældende regler for appellationens vinklassificering.

Dog gælder der for superiore betegnelsen, at der skal være en lagringsperiode på yderligere tre måneder, mens der for riserva skal være en lagringsperiode på minimum 38 måneder.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Mere om Chianti

Vin fra Cantine Leonardo Da Vinci

Vin fra Cantine Leonardo Da Vinci

30 vinbønder står sammen i DaVinci's hjemby, og deler i fællesskab deres afgrøder Cantine Leonardo DaVinci i den Toscanske vinregion
Cantine Leonardo Da Vinci Chianti Riserva 2011

Cantine Leonardo Da Vinci Chianti Riserva 2011

Vinanmeldelse af rødvin fra Cantine Leonardo Da Vinci, den hedder slet og ret: Da Vinci Chianti Riserva 2011
Da Vinci Chianti

Da Vinci Chianti

Der er noget blomme og noget fuldmodne bær, noget brombæragtigt i noten. Den har en solbæragtig smag over sig, en smule tør på tungen, og ikke så kraftig.
Vin fra Castello di Ama

Vin fra Castello di Ama

Hver eneste flaske vin som Castello di Ama har produceret, bruger druer fra den frodige stenede jord, fra deres egne vinmarker
Vinsmagning og vintur til Chianti

Vinsmagning og vintur til Chianti

Chianti vinene er med til at definere den italienske vinindustri, og det er en af de tre bedste italienske rødvine, sammen med Valpolicella og Barolo.

Ud på vinrejse

Produktkategorier

Vine fra Chianti

5/5 (16)

Giv dit High Five her: