Italiensk hvidvin

af | jul 21, 2017

5/5 (1)

Italienske hvidvine er nogle af de mest populære i den vestlige verden.

Du har næsten 100% garanti for at du kan finde Italienske hvidvine på listen i enhver bar og restaurant i dit lokale område, uanset om det er en moderne eller ældre beværtning.

Italiensk hvidvin

De italienske hvidvine har ændret sig meget, fra de tidligere meget syreholdige vine fra midten af 1970’erne, til de mere bløde og enkelte halvsøde vine, fremstillet med moderne produktionsmetoder.

Lige som eksportværdien er steget for deres rødvine, er italienske hvidvine steget i popularitet siden midten af 1980’erne.

Op mod grænsen til Østrig og det vestlige Slovenien, har den norditalienske halvø det største udvalg af varierede og unikke sortimenter, lige fra tørre til mellemsøde vine, og de har stadig monopol på de sødere dessertvine, såsom de italienske nationale Friulano eller Verduzzo druer.

Vin efter distrikt

Frascati

Frascati der produceres i Rom, og som bliver nydt af romerne, er den ældste og mest nationale variant af hvidvine der dyrkes i det centrale Italien.

Denne alsidige drue blev oprindeligt dyrket i det 13. århundrede, og den kan produceres sød eller tør, eller endda tappet som en Spumante eller mousserende vin.

Meget usædvanligt er det faktum, at der ikke er en ensartet metode til at skabe denne type vin, hvilket har gjort det sværere at markedsføre den uden for Lazio (hvor den hovedsageligt dyrkes).

De tre vigtige egenskaber ved alle Frascati vine er, at de forbliver citrusagtige, delikate og blomsteragtige (som en Semilion).

Frascati vine går godt sammen med kylling, fisk og lettere skaldyrsretter.

Gavi

Gavi er en skarp og tør italiensk hvidvin, og den sælges normalt til en god eksportpris, især på tværs af Europa.

Med en alkoholprocent på omkring 12 APV, og dens lette syreagtige toner af jordagtig frugt, og tørt røget træ, kan Gavi uden problemer anvendes sammen med frugt forretter, grøntsagsretter, samt kylling eller fisk.

Pinot Grigio

Dette er nok den mest populære vin som nydes oftest, næst efter den franske Sauvignon Blanc.

Den vil med garanti være øverst på enhver vinliste, uanset hvor i verden du befinder dig, hvilket betyder, at alle har prøvet en italiensk Pinot Grigio.

For at sikre, at du får den fineste og bedste Pinot Grigio, skal du huske at holde øje med DoC (ses på flaskerne som et mærke for rene distrikt-eksporterede flasker), samt at smagen er let, frisk og let citronagtig.

Orvieto

Det sydvestlige Terni er hjemsted for den berømte Duomo Orvieto hvidvinsdrue. Den skaber en vin der har en kraftig smag og farve. Orvieto kan kvalitetssikres med DoC mærket, og dens vibrerende gule farve.

Den kan fås både som tør og halvsød, hvor varianter af Orvieto druen er blevet produceret siden middelalderen.

Drik den sammen med fisk, kylling og lettere svinekødsretter, for at få det meste ud af denne drue.

Soave

Nu er vi nået op gennem det nordlige Italien, og her mener jeg at de mest interessante italienske hvidvine der fremstilles, kommer fra Verona, som er hjemsted for Soave, en unik drue der desværre oftest er overset.

Som ved Pinot Grigio, kan dårlige blandinger af Soave sælges til eksport, hvilket giver distriktet et dårligt navn.

Med en ældre generation der ikke normalt går efter en Soave, som er skarp og frisk, lettere syreholdig men stadig med en mild smag, er det en vin der er overset, men idet efterspørgslen stadig ikke er der, kan man få en fantastisk flaske for under 75 kr., der er overraskende god at drikke, enten alene eller sammen med mad.

En bemærkning om Asti

Jeg vil lige tillade mig at komme med lidt ekstra om nogle bemærkelsesværdige hvidvine.

De er friske, lette og med en kraftig citrussmag gør, at Asti er et fantastisk alternativ til mousserende vin, eftersom dens lave sukkerindhold og lettere smag, er en fantastisk lettere mulighed, og den passer endvidere perfekt sammen med kanapeer, når man mødes med vennerne.

Den bliver dog generelt overset, på grund af dens mere populære slægtning Prosecco, som er ganske moderne i øjeblikket, dog vil Asti være et prisbevidst og ligeså lækkert alternativ.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

5/5 (1)

Giv dit High Five her: