Vin der passer til mad

af | aug 26, 2017

5/5 (4)

Valget af vin der passer til mad, afhænger hovedsagelig af din gane, vintypen du bedst kan lide, og din opfattelse af mad.

Betyder det virkelig noget at finde en vin der passer til bestemt mad, og hvis ja, hvilken vin passer godt sammen med de forskellige retter?

Vin til mad

Vinsmagningsguruer kender allerede svaret, men her kaster jeg en smule lys på dette emne, der er lige vigtigt for enhver vinentusiast.

Præferencer til at finde vine der passer til mad, afhænger i høj grad af hver enkelt person, men det er ubestrideligt, at visse vintyper passer meget bedre sammen med visse grupper af fødevarer.

Og i det øjeblik du finder det perfekte match, forbedres den totale oplevelse af et måltid mad, der går fra en god oplevelse, til himmelsk.

At matche vin med mad øger simpelthen din madoplevelse.

Læs mere om vin til mad under de udvalgte vine …

Sådan finder man vinen der passer til retten

I de gamle dage, hvor man kun kunne vælge mellem hvidvin eller rødvin, var det let at slå fast, at rødvine passede bedst til oksekød, mens hvidvin passede bedst til kylling eller fisk.

I dag er det ikke længere så enkelt.

Hvidvine og rødvine har i dag en bred variation af smag og tekstur, hvilket gør det næsten umuligt præcist at finde den bedste vin, der passer godt sammen med visse fødevarer.

Vin til grillmad - barbeque BBQ

Det er grunden til, at vinfagkyndige betragter vin, smagsstoffer og syreindhold af vin, der er tættest på bestemte måltider.

Vin der passer til mad handler om balance. I de fleste tilfælde er det mere fornuftigt at matche saucen fra måltidet til vinen, end til kødet.

Attributterne til vin der passer med mad omfatter:

  • Smag – her tager vi vinens kombinerede aroma og smag.
  • Totalt syreindhold – dette henviser til det syrlige i vinen.
  • Kraft/fylde – dette er intensiteten eller følelsen af vinen.

Disse tre begreber af vin giver balance. Når hver af attributterne af både mad og vin er i harmoni med resten, siges vin og mad at være i balance.

Hvis der er lagt for meget eller for lidt vægt på nogen af attributterne, anses forholdet mellem mad og vin til at være for ubalanceret.

Her får du nogle af de mest almindelige retter, og de vintyper der passer bedst sammen med dem.

Vin til fisk

Hvad skal du bruge til …

Vin der passe til oksekød og røde bøffer

Vin der passe til oksekød og røde bøffer

Rødvin smager simpelthen perfekt med oksekød, på grund af samspillet mellem garvesyren i vinen og proteinerne i kødet.
Vin der passer til fiskeretter

Vin der passer til fiskeretter

Hvidvin er det klassiske valg til fiskeretter, men tør du pille ved traditionerne, og hvordan kan det lade sig gøre?
Vin der passer til koteletter

Vin der passer til koteletter

Intet gør sommeren mere komplet end en spændende duft fra en sydende bøf eller kotelet.
Vin der passer til ost

Vin der passer til ost

Når du skal sætte vin og ost sammen, har det stor betydning hvor hård eller blød osten er, samt hvor lagret og garvesyreholdig vinen skal være.
Vin til BBQ og grillmad

Vin til BBQ og grillmad

Når det kommer til grillmaden, har du de saftige bøffer klar, friske grillede majs og de sydende pølser med og uden ost, bacon, chili og hvad du nu ellers kan finde på. Men hvad med vinen?

Vin til ost

Match vin med mad

For lige at opsummere her til sidst, så handler det at finde den perfekte vin til mad i de fleste tilfælde meget af dine personlige tidligere oplevelser med vin.

Derfor er de nævnte kombinationer et udtruk for, hvad flertallet eller traditionen byder på, for at matche vin og forskellige retter, men derfor bør du selvfølgelig ikke tøve med at prøve nye muligheder af.

Vin til bøffer

Hvis du har opnået en vis fornemmelse af at f.eks. en Cabernet Sauvignon passer til en bøf, må det bestemt ikke afholde dig fra at prøve bøf med en Zinfandel, eller enhver anden rødvin efter eget valg.

Men du bør altid matche vinens smag, vægt og syreindhold med maden, for at opnå en balance.

Hovedideen om at finde vin der passer til maden, er netop for at opnå denne balance.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Udvalgte vine

Ud på vinrejse

5/5 (4)