Australsk dessertvin

af | aug 4, 2017

5/5 (11)

I Australien fremstiller de også spektakulære dessertvine, med temperaturer der når over fyrre grader samt høj luftfugtighed, produceres der både en masse hvide og røde druer som er rimeligt billige at dyrke, lagre og tappe.

Australsk dessertvin

Australierne har også taget de søde druer til sig, der allerede i 1980’erne førte til at vingårdene har perfektioneret deres respektive dyrkning og lagringsteknikker – da resten af verden forsøgte at mestre de tørre hvide, der voksede mere populært på det tidspunkt.

Dessertvine henvises lidt drillende af australierne som “stickies”, da de generelt fremstiller vin der indeholder meget sirup, er fyldige og har en kraftig smag.

Hop til: vinenBerigede vineDruerneEksempler

Prismæssigt, som med de fleste antipodeanske alkoholholdige drikkevarer, vil en gennemsnitlig australsk dessertvin koste op mod 15 euro for en halv flaske (hvilket er som de traditionelt sælges), men de kan stige fra 60 euro og opefter, afhængig af druetypen, alderen på den vin du drikker, samt hvor du tilfældigvis drikker det.

Uanset hvad du beslutter dig for (hjemme eller ude), vil der være rigelig med gode kvalitetsvalg, for selv den mest påpasselige vinkender, når du vælger at købe australske vine.

Læs mere om de lækre australske dessertvine, efter produkterne

En note om berigede vine

Berigede vine dyrkes stadig bredt i Australiens vindistrikter, der ikke specifikt klassificeret som ”stickies” efter australske standarder.

Muskatdruer er de mest almindeligt dyrkede, der skaber hvide berigede vine, der nydes i store mængder over hele landet.

Muskat smager samtidig rigt, sødt og smøragtigt, og er det perfekte tilbehør til et bredt udvalg af desserter, men især dem der bruger saltet karamel, har karamel smag eller er beriget med mørk chokolade.

I modsætning til australske dessertvine koster en halv flaske god Muscat kun omkring 120 kr, hvilket i sammenligning med sit franske eller italienske modstykke, er en absolut god handel, samtidig med de stadig smager dejligt.

Hop til: vinenBerigede vineDruerneEksempler

Traditionelle australske ”stickies”

Hvis du søger en ordentlig australsk “sticky”, produceres der to hovedtyper der konsekvent eksporteres.

For det første, hvide druer der høstes sent til dessertvine, som får lov til at modne og lagre på grenen, og for det andet Botrytis-påvirkede eller noble-rot inficerede dessertvine.

Begge disse metoder er afhængig af tid til at hjælpe lagringsprocessen og sødningen af produktet, hvilket er hovedårsagen til, at de er dyrere, men almindeligvis også ses som en kvalitetsvin.

Selvom der også fremstilles røde dessertvine, har de hvide sorter tendens til at gå bedre til eksport, og er generelt også mere populære.

Hop til: vinenBerigede vineDruerneEksempler

Druer til australske dessertvin

Australske dessertvine fremstilles primært ved hjælp af Semillon, Sauvignon Blanc, Riesling og Gewurztramine druer.

Disse er overvejende påvirket af franske og tyske producenter, og er kendt for deres syrlige og afbalancerede finish i forhold til den noget mere sirupsagtige søde drue, som Sancerre.

Vine der høstes sent har den øgede sødme, der skyldes at druerne overmodnes.

Hop til: vinenBerigede vineDruerneEksempler

Australske dessertvine

Forrest Wines Noble Riesling

Et perfekt eksempel på en australsk dessertvin fra sen høst, er 2013 Forrest Wines Noble Riesling, som med sin honningbase og tunge toner af tørret sommerfrugt, men dog specielle finish.

Den er et perfekt eksempel på de afbalancerede smagsnoter, der har gjort vine der høstes sent meget populære i hele Australien.

De Bortoli Noble One, Semillon

For en solid Botrytis-påvirket australsk dessertvin, bør du prøve De Bortoli Noble One, Semillon.

Smagsnoter viser sig alsidige; med Semillon der producerer en tydelig floral basenote, er der en udpræget rigdom til denne vin, men med en næsten skarp finish.

Passer til en sensommer frugt dessert eller æbletærte, eller hvis du er til det, en abrikos eller dadel fyldig tagine.

Hop til: vinenBerigede vineDruerneEksempler

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Hop til: vinenBerigede vineDruerneEksempler
5/5 (11)

Giv dit High Five her: