Vin fra Rioja

af | feb 17, 2016

5/5 (2)

Rioja er den mest produktive, såvel som det mest populære, vinområde i Spanien.

Dette område har næsten 140,000 tønder land som vinmarker med hovedparten bliver besat af Tempranillo druen.

I Rioja produceres fantastiske rødvine, solgule hvidvine, og nogle af de lækreste udgave af de mousserende Cava vine.

Vin fra Rioja, Spanien

Læs mere om vin fra Rioja under de lækre vine …

Lidt om historien bag Rioja

Rioja i spanien var det første område i spanien til at få tildelt DO status i løbet af 1933, selvom vindyrkningens historie af Rioja kan dateres tilbage til romertiden og fortsætter indtil dato.

Historisk hedder det at Rioja har startet sin vinproduktion mellem 200 f.Kr. og det 6. århundrede. Men produktionen er først begyndt at vokse støt, fra starten af det 16. århundrede.

Hvad er Rioja vine lavet af?

Når vi siger Rioja er det første vi tænker på helt klart være noget med Tempranillo druesorten, da den udgør hovedparten af blandingen af de fleste Rioja vintyper.

I nogle tilfælde udgør Tempranillo endda 100 % af Rioja vine. Det skal bemærkes, at Tempranillo er den bestanddel af Rioja vine, der giver den karakteristiske duft af tørrede frugter sammen med et strejf af bløde krydderier til disse vine.

Men Rioja vine er ikke kun Tempranillo!

Generelt er Rioja vinsorter en blanding af mere end en enkelt druesort, og de er sædvanligvis nogle af følgende:

Rioja rød (tinto)

Ud over den velkendte tinto Tempranillo, er de mest anvendte røde druer i Rioja rødvinsfremstillingen Garnacha Tinta, Graciano og Mazuelo.

Den mest typiske blanding vil indeholde: Tempranillo 60 %, Garnacha 20 %, og mindre mængder af Mazuela og Graciano sorterne.

Som nævnt ovenfor vil Tempranillo, i denne Rioja vinblanding, give de vigtigste smagstoffer til disse vine.

Derudover tilskrives Tempranillo også det potentialet til lagringen, mens Garnacha giver fyldighed og alkohol til vinen. Mazuelo og Graciano tilskrives krydderier og yderligere aromaer.

Rioja hvid (blanco)

Til Rioja Blanco er Viura (Macabeo) den største druesort der anvendes.

Denne hvide drue blandes med andre sorter, som Malvasía og Garnacha blanca.

I denne blanding tilskrives Viura vinens frugtrigdom, aroma og syrlighed, mens Garnacha giver fyldighed og alkohol, og Malvasía nogle aromaer.

Rioja Rosé (rosado)

Denne Rioja vin fremstilles for det meste ved hjælp af Garnacha druer.

Rioja’s vigtigste komponenter

Helt fra oldtiden til i dag, er egetræsaromaer og smag den del der kendetegner den største del af Riojas stilvine, uanset om det er rød eller hvid.

Det skal bemærkes, at alle de avancerede Rioja rødvine lagres ved hjælp af nye egetræstønder, fortrinsvis amerikansk egetræ.

Dog gør en række vingårde brug af amerikansk og fransk egetræ i kombination. Dette touch af jomfru egetræ er hemmeligheden for Rioja’s unikke stempel af kokosnød, vanilje og krydderier.

Hvordan klassificeres Rioja rødvine?

Rioja rødvine klassificeres efter den tid de tilbringer i egetræstønder, og efter de følgende fire typer:

Rioja

Dette er den grundlæggende form for Rioja, som kun er blevet modnet på kortere tid (få måneder), før vinen er tappet. Denne Rioja vintype vil have den mest modne smag, da den er meget ung.

Rioja Crianza

Dette er Rioja vinen der har været lagret i mindst et år, før den blev tappet. Denne vin ville dog være nogle måneder i flasken, inden den bliver solgt.

Rioja Reserva

Denne Rioja vintype fremstilles kun ved hjælp af de bedste druer fra høsten, og er normalt kun fremstillet i årets bedste høst.

Disse vine vil være lagret i mindst tre år, hvoraf et år er i egetræstønder og to år er i flasken.

Rioja Gran Reserva

Denne vil kun blive fremstillet af de enestående druer, der er høstet i løbet af en sæson, og modnet på egetræ i mindst to år.

Efter at have modnet på egetræ, vil denne vintype tilbringe mindst tre år på flaske, før den bliver solgt.

Det spanske køkken

De spanske Rioja vine er enestående, og har i dag fået den vigtigste plads i spansk kultur og det spanske køkken.

Det vi kender til Spansk madlavning i dag, blev formet i 700-tallet, da araberne erobrede landet, og sørgede for de første kunstvandingsinstallationer, så jorden kunne opdyrkes, og afgrøderne kunne brødføde landet.

Det spanske køkken består af bønneretter, krydrede pølser, fisk og skaldyr, kold suppe paella og tortilla – alt sammen retter hvor de krydrede spanske vine passer perfekt til.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Vin fra Rioja

Ud på vinrejse

5/5 (2)