+45 5050 4797 | BEMÆRK! Vi anmelder kun, vi sælger ikke noget :) [email protected]

Spiritus

af | jul 24, 2017

5/5 (5)

Udtrykket spiritus kan bruges til at beskrive en bred vifte af alkoholholdige spiritus, fremstillet af enten forskellige frugter, grøntsager eller korn, som allerede har været behandlet gennem fermentering.

Spiritus

Det der gør spiritus så populært er for det første alsidigheden i stilarter og smagen af hver færdig drik, og for det andet det højere alkoholindhold – eller ABV – for hvilke forskellige spiritus har, når de sammenlignes med andre typer alkohol.

Hop til: SpiritusHistorienRenhedRomVodkaTequila

Nogle af de mere almindeligt kendte spiritustyper omfatter: Whisky, rom, vodka og tequila, men næsten enhver alkohol der er destilleret to gange (eller mere), og har et alkoholindhold på over 20 procent, kan klassificeres som sådan.

Det er denne høje alkohol volumen der gør, at vi nogle gange omtaler disse spiritustyper som stærk spiritus.

Historien om spiritus

Historisk set er forskellen i fremstilling af spiritus, at destillationsprocessen er langt mere kompliceret end de mere traditionelle metoder, som andre typer alkoholiske drikke er fremstillet på.

Hvis vi starter med græske alkymister, der går så langt tilbage som det første århundrede e.Kr. synes fremstilling af spiritus altid at være blevet behandlet som en videnskab, snarere en kunst, på grund af destillationsprocessens flygtige karakter, og mængden af ethanol, som denne metode skaber.

Kort sagt er der en øget sandsynlighed for, at hvis du destillerer alkohol, at du enten vil sprænge dit udstyr i luften eller give nogen alkoholforgiftning, hvis du ikke er forsigtigt med dine ingredienser, værktøjer og renligheden i dit produktionsmiljø.

Hop til: SpiritusHistorienRenhedRomVodkaTequila

Perfekt renhed

Et af de første aspekter ved stærk spiritus er, at ikke alene er alkoholindholdet stærkt forøget, det er renheden også.

Dette betyder, at spiritus der er mere steril, havde en langt mindre chance for at blive ødelagt under aldringsprocessen.

Denne øgede renlighed førte til, at alkoholen blev mere transportabel, da den nu kunne eksporteres til udlandet uden at blive ødelagt under transit i tønderne på handelsskibe.

Dette er, hvad der hovedsageligt startede en multi-milliard alkohol eksport der også har spillet en stor rolle i at øge hygiejneniveauet i alkoholproduktionen over hele linjen.

Jo højere alkohol kvaliteten er; des mindre chance er der for at den vil blive ødelagt, før den bliver solgt.

Hop til: SpiritusHistorienRenhedRomVodkaTequila

Rom

Krydret hvid eller mørkt rom er alsidig spiritus, der sælges i masser af variationer, som kan nydes på mange forskellige måder.

Rom fremstilles af sukkerrør og melasse, og bliver derefter fermenteret og destilleret.

En af de bedste ting ved rom er, at denne melasse-base fungerer med både søde og sure blandinger, samt en behagelig smag der er nok til at nyde den ren med is.

Hop til: SpiritusHistorienRenhedRomVodkaTequila

Vodka

Vodka er kendt for at komme fra Rusland og Østeuropa, og er en alsidige spiritus, der kan nydes med andre alkoholiske spiritustyper, Prosecco og alkoholfri drikkevarer.

Som whisky er vodka fremstillet af korn eller alternativt kartofler.

Da denne spiritus destilleres op til tre gange, fjerner dette yderligere urenhederne og fører til den klare farve, som vodka er kendt for.

Traditionelt skal vodka serveres ordentligt, og bør serveres enten direkte fra fryseren eller med is, men da smagen er ret bitter, er den god med frugtblandinger eller sodavand, der kan hjælpe med at fortynde dens hårdhed.

Hop til: SpiritusHistorienRenhedRomVodkaTequila

Tequila

Tequila er usædvanlig i forhold til andre spiritustyper. Den fremstilles udelukkende af den blå agave plante og produceres i Tequila Mexico.

Denne spiritus har en meget særpræget smag, og fungerer godt med citrus eller andre bitre og syrlige smagsstoffer.

I modsætning til andre spiritustyper, eksporteres tequila og kommer under mere specifik appellation, derfor er der mindre variation i stil og alkoholindhold – normalt mellem 40-45 % ABV over hele linjen.

Hop til: SpiritusHistorienRenhedRomVodkaTequila

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Hop til: SpiritusHistorienRenhedRomVodkaTequila
5/5 (5)

Giv dit High Five her: