Tysk dessertvin

af | feb 9, 2017

5/5 (1)

Tyskland har et unikt sæt af dyrknings- og produktionsteknikker, der har givet vine ud over det sædvanlige for resten af Europa, og betydet en gevaldig stigning i popularitet i løbet af den sidste halvdel af sidste århundrede.

Tysk dessertvin

Der bruges primært de originale druer, som Riesling, hvilket har betydet, at de fleste af de vine Tyskland eksportere er produceret med druer fra køligere klima, så de er naturligt tørre og syrlige.

Sødmen er den vigtigste egenskab ved alle dessertvine, og den sukrede smag, som for Tyske dessertvine fås ved at druer plukkes og presses frosne, så der opnås den ønskede sødme, helt i stil med de franske og portugisiske dessertvine, og disse vine (Eiswein) er blevet populære for den unikke metode og særprægede smag.

Læs mere om Tysk dessertvin

Hvordan laves Eiswein?

Selve navnet Eiswein har sin helt egen power, so det næsten ikke er til at kalde det isvin. Derfor bruger vi selvfølgelig det Tyske Eiswein.

Som alle dessertvine, er dyrkning og produktion af Eiswein en lang og besværlig opgave, selv om metoderne er væsentlig forskellige for andre vine.

For det første bliver druerne dyrket indtil de er overmodne, og skal i en lang periode være overvåget og beskyttet mod fugle og alt der vil forsøger at konsumere afgrøden.

Derefter, hvis vejret tillader det, skal de overmodne druer plukkes i minus otte grader, hvilket kan blive en smertefuld opgave for vingårdens arbejdere – at skulle arbejde langt ud på natten, under meget ubehagelige arbejdsforhold.

Derefter rulles druerne og presses imens de stadig er frosset, så det eneste der bliver indsamlet er den sødeste del af indholdet, og frasorterer det frosne vand.

Alle vinproduktion er hårdt, og kræver til tider lange arbejdsdage. Men Eiswein kræver ekstra meget af fysisk arbejde, på grund af frostgraderne og det krævende arbejde med at presse de frosne druer.

Den næste del af produktionen er tiden!

Eiswein lagres i mere end femten år, før den betragtes klar til distribution.
Når alt kommer til alt, er det kun for kærlighed til vinen, at vinproducenterne gør så meget ud af at lave Eiswein.

Konsekvensen af alt dette er, at med forståelsen for udgifterne til Eiswein er højere end i forhold til andre Tyske mousserende vine, at en halv flaske af middelmådig kvalitet snildt koster et sted mellem 150 og 400 kr.

Med sin karakteristiske sødme og høje syreindhold, er Eiswein en sjælden og vidunderlig drik at nyde med både søde og salte fødevarer.

Prøv Markus Huber 2013 Eiswein Riesling med østers, citrusdessert med citroner eller en moden Bergkäse (hård, modnet ost).

For begyndere

Hvis du er på udkig efter noget der kan give følgeskab til en sorbet eller et sommer frugtfad, så er Nittnaus Hans und Christine 2012 Eiswein Exquisit Grüner Veltliner (Burgenland) det helt perfekte match.

Sat til en rimelig pris på 270 kr. for en halv flaske, er denne Eiswein et rigtig godt valg, hvis du er begyndt at strejf ind i dessert vinens verden, og ønsker en sikker eksklusiv nydelse.

Smagen er pære med antydninger af karamel, og det er en personlig favorit, der endda kan nydes helt for sig selv.

Til Feinsmeckere

Den usædvanlige produktion med originale franske druer, kan Esterházy 2012 Eiswein Sauvignon Blanc (Burgenland) prale med antydninger af sukker, blancheret citrusfrugter med en næsten røget fyrreskov klædte toner.

Prøv denne vin med en tærte af efterårsbær, eller denne vin er også perfekt som supplement til wienerbrød og tærter med store og rige smage.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

5/5 (1)

Giv dit High Five her: