Vin fra Italien

af | jan 10, 2017

5/5 (2)

Alt om de lækre Italienske vine

Næst efter Frankrig, er Italien den anden største vinproducent i verden, med en volumen der ligger på omkring 45 til 50 hl/år.

Italienske vine - vin fra Italien

Italien er hjemsted for nogle af de ældste vinregioner i verden, og historien om vinproduktion i Italien kan dateres mere end 2 tusinde år tilbage i tiden.

I denne artikel skal vi se på nogle vigtige detaljer omkring den Italienske vinproduktion.

Overblik over Italienske vine

I Italien er vin nærmest lige så grundlæggende vigtigt som mad og vand. Du kan finde vinmarker i stort set alle regioner af Italien, og der serveres vin til alle måltider.

Med over en million vinmarker, repræsenterer Italien næsten en tredjedel af den globale vinproduktion. Antallet af dyrkede vindrue varianter er mere end et tusinde!

En af de altafgørende årsager til den udbredte vinproduktion, ud over lysten til at drikke de herlige dråber, er klimaet, der er perfekt til dyrkning af druerne til vinproduktionen.

Klassifikationssystemet for Italienske vine

Italien lancerede sit første klassificeringssystem i 1963, men systemet har fået en masse ændringer og tilføjelser de efterfølgende år, hvilket medførte at man i 2010 lancerede den model der benyttes i dag:

Vini

Denne klassificering, er for en vin der er produceret inden for EU’s grænser. Vini mærket skal blot informere om hvilken vintype der er i flasken, intet andet!

Vini Varietali

Denne klassificering er som Vini, med tilføjelsen af at druesorten skal fremgå af mærkningen, og der skal være en overvejende andel af en af følgende druesorter (minimum 85%):

Vini IGP

Vine med Vini IGP klassifikationen er vine der produceres i bestemte områder i Italien, og skal overholde nogle regler om druesorter, produktionsmetoder, egenskaber, mærkning osv.

Vini DOP

Denne klassifikation omfatter Vini DOC og Vini DOCG, hvor førstnævnte er den vin, som skal have været Vini IGP i mindst fem år.

DOC vine kan blive forfremmet til Vini DOCG hvis de har været DOC i mindst ti år.

Ud over de ovennævnte hovedkategorier, er der også nogle underkategorier der skal være overholdt for mousserende vin fremstilling.

De mest populære druesorter brugt til Italienske vine

Selvom det italienske ministerium for landbrug og skovbrug har givet mere end 350 druesorter status som autoriserede til brug for klassificerede vine, er følgende druesorter de mest anvendte arter i de fleste italienske vine:

Almindelige røde druesorter

  • Sangiovese
  • Nebbiolo
  • Barbera
  • Lambrusco
  • Montepulciano
  • Amarone
  • Valpolicella
  • Primitivo
  • Negroamaro

Almindelige hvide druesorter

  • Pinot Grigio
  • Trebbiano
  • Garganega
  • Cortese
  • Verdicchio
  • Fiano
  • Arneis
  • Vermentino
  • Moscato

Internationale druesorter benyttet i Italien

  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Syrah

Mousserende vine fra Italien

Den fineste kvalitet af mousserende vine fra Italien er fremstillet i Franciacorta af Lombardiet.

Ligesom Champagne, er disse vine også lavet af Pinot Nero og Chardonnay med den forskel, at disse vine også indeholde Pinot Bianco.

Metoden til behandling af disse mousserende vine er den samme som for Champagne, hvor vinen vil blive udsat for en sekundær gæring i samme flaske, som dermed producere boblevand.

Ud over de Champagne lignende mousserende vine, kan du få mousserende vine som Lambrusco, samt Moscato d’Asti.

Disse er normalt fremstillet ved at følge “Charmat metoden”. High-end sorter af Lambrusco vil have frugtsmag, som ikke er meget sød.

I modsætning til Lambrusco, er Moscato d’Asti en vin der smager sødt, men med varierende smage. Moscato d’Asti er en mousserende hvidvins variant hvor der er brugt Moscato druer.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Produktkategorier

5/5 (2)