+45 5050 4797 | BEMÆRK! Vi anmelder kun, vi sælger ikke noget :) [email protected]

Franske vine

af | nov 16, 2016

5/5 (14)
Frankrig har mere end 10 tusind vinbønder, fordelt på mere end 60 forskellige appellationer.

Stort set alle regioner i Frankrig laver dejlige vine, som er verdensberømte blandt vinelskere.

Franske vine
Historien om franske vine kan dateres helt tilbage til det 6. århundred før Kristus, og mange regioner kan føre deres vinhistorie helt tilbage til romernes tid.

Frankrig, der er et vesteuropæisk land, har 67 mio indbyggere, der hver skal drikke 120 flasker vin om året, hvis ikke noget af det eksporteres. Det er både børn og voksne, så det er heldigt vi også holder af at nyde den franske vin i Danmark!

Frankrigs vinproduktion

Frankrig er blandt de største vinproducenter med over 10 tusinde vinbønder, og har mere end 60 forskellige klassificeringer inden for dyrkning af vin (appellationer).

De vine som bliver produceret i landet rangere fra almindelige vine til kvalitetsvine, hvoraf mange er blevet verdensberømte.

Frankrigs vinbønder har et unikt samarbejde omkring deres dyrkning af druer og produktionen af vin.

Hvis vi ser på mængden af vin der produceres i Frankrig, er det helt sikkert en overraskelse, at landet producere næsten 50 til 60 hektoliter vin (det er lig med 8 milliarder flasker) hvert år.

Landet er ophav til forskellige vindrue sorter som har bredt sig til hele verden.

Flere af de produktionsmetoder til vin der benyttes i Frankrig, bliver kopieret til resten af verden, enten nøjagtigt eller som videreudviklede og optimerede processer.

Hvorfor er der så mange forskellige vine i Frankrig?

Du undre dig måske over, hvorfor landet har så mange forskellige vine, både i typer, men også i varierende smage!

Årsagen til denne mangfoldighed kommer bl.a. fra de mange forskellige klimaer i landet.

For eksempel er klimaet i Champagne, som ligger i den nordligste del af Frankrig det koldeste, i forhold til Bordeaux, som ligger i sydvest, og som har et mere maritimt klima.

Bortset fra de klimatiske forhold spiller geologi og topografi også en væsentlig rolle for vinenes forskellighed.

Det store antal af vinregioner og sub-regioner i landet reflekterer forskelligheden i vejr, jordtyper og deres landskaber.

Alle underregioner i Frankrig kan defineres ved deres unikke geografi, der er medvirkende til at give vinene deres specielle karakter.

Vin klassificeringssystemet for franske vine

Historien for det vinklassificeringssystem der bruges i Frankrig, kan dateres tilbage til 1935 da flere love blev vedtaget for at kontrollere kvaliteten af vinene.

Vinklassificerings systemet for franske vine bliver kaldt Appellation d’origine contrôlée under ledelse af Institut national des appellations d’origine (INAO).

Dette system har været under revision fra 2006 til 2012, for at det nye, enklere, system skal kunne benyttes i stedet.

Det nye vinklassificeringssystem for franske vine består af kun 3 katoriger i stedet for 4 som det gamle system bestod af.

Kategorierne som det er i det nye system er:

Vin de France

Dette er kategorien af bordvine som erstatter det tidligere Vin de Table. Denne kategori tillader druetyper såvel som årgange at være angivet på etiketten.

Indication géographique protégée (IGP)

Dette er en mellem kategori af franske vine som kom som en erstatning for Vin de Pays.

Appellation d’origine protégée (AOP)

Dette er den højeste kategori af franske vine som kom som en erstatning for Appellation d’origine contrôlée (AOC) vine.

Hvilken vintyper kan man få i Frankrig

I Frankrig kan man få næsten alle vintyper f.eks.:

  • Fransk rødvin
  • Fransk rosévin
  • Fransk hvidvin
    • Tør
    • Halvsød
    • Sød
  • Mousserende vin
  • Dessertvin
Franske billige vine og simple variationer, og også de verdensberømte variationer, findes i de fleste nævnte typer undtaget den Berigede vin som kun kan fås i Frankrig.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Produktkategorier