Hvad kan du forvente fra Valpolicella regionen?
I denne guide skal vi kigge på distriktet i Italien, der producere to af Italiens mest kendte rødvine, hvor vi her kigger på Valpolicella vinen der er til hverdagsbrug.
Vi har en lignende guide med fokus på den anden af disse vine, nemlig Amarone della Valpolicella.

Med en vinhistorik der kan dateres tilbage til det gamle oldgrækenland, er denne region blevet berømt for dets brede udbud af rødvine, selvom der også produceres hvidvine her.
Regionen er kun lige bagefter den velkendte Chianti region, når det kommer til den totale produktion af DOC vine.
Allerede nu, har du nok en ide om, at denne region har en hel del som vinelskere er vilde med.
Hvor er Valpolicella fra?
Valpolicella produceres i Valpolicella distriktet i Italien. Det interessante ved dette område er, at det oprindeligt er kendt for produktion af Amarone. Valpolicella er en slags sekundær, mere forbrugerfokuseret vin, der produceres i området. Det egentlige navn Valpolicella, kendetegner både distriktet og vinen. Selve navnet betyder Valley of Many Cellars.
Et helt perfekt navn til dette utrolige italienske vinproducerende distrikt. Det er ikke kun et område, der producerer to af de bedste italienske rødvin, det er også et område med en enestående naturskønhed. Verdant dale støder op til foden af Lessini bjergene.
En virkelig betagende del af Italien. Valpolicella distriktet ligger i provinsen Verona, hvor byen Verona er områdets hovedstad.
På den vestlige kant af Valpolicella ligger Gardasøen, et andet område der er værd at udforske, hvis du beslutter dig for at tage på en vintur i Valpolicella.
Hvad er Valpolicella?
Valpolicella er en af Italiens mere enkle vine. Det er en dagligdagsvin, hvor det ellers er Chianti der er den mest almindeligt vin der drikkes i Italien, så kommer Valpolicella ind på en andenplads.
Det gode ved Valpolicella er, at den kan værdsættes af folk, der ikke er ægte rødvinselskere. Det er en lys, meget duftende vin.
Den minder på mange måder meget om Beaujolais Nouveau. Og det er faktisk ikke overraskende, da Valpolicella producenterne bruger nogle vinfremstillingsmetoder der ligner dem der blev brugt til at fremstille Beaujolais Nouveau.
Som nævnt ovenfor, er Valpolicella en meget duftende vin, og dette tilføjer virkelig noget til nydelsen af at drikke den. Dette skyldes at Valpolicella for det meste kun lagres et par uger, før den sendes ud til forbrugerne, hvilket betyder, at bouqueten opretholder de heftige dufte af friske druer og sommersolskin.
Når det kommer til smagen, så er Valpolicella ikke en udfordrende vin. Hvad angår italienske rødvine, er det en af de enkleste af dem alle. En meget forfriskende vin, der er lidt overraskende for en rødvin.
Denne vin er ikke forbundet med aggressiv tørhed. Den er tør nok til at rydde ganen (det er derfor Valpolicella er en af de vigtigste bordvine i de italienske hjem), men ikke tør nok til, at den er en nydelse sammen med mad.
Alt i alt er Valpolicella en fremragende italiensk rødvin, der kombinerer en forbrugerfokuseret pris med en mindre udfordrende drikkeoplevelse. Næste gang du skal have en flaske rødvin til mad, spring de mere almindelige kandidater over og prøv en Valpolicella i stedet, du bliver ikke skuffet.
Hvorfor er Valpolicella en berømt italiensk vin?
Valpolicella er en berømt italiensk rødvin af flere årsager. For det første, fordi det er en af de eneste unge rødvine der fremstilles i Italien. Vi forbinder normalt unge rødvine med Frankrig.
Dem der fremstilles en gang om året, der tappes og drikkes inden for få uger, efter at druen er plukket. Udover dette er Valpolicella også lige ved siden af Chianti, favorit bordvinen for den gennemsnitlige person i Italien.
Hvis du er til en familiemiddag i et italiensk hjem, serveres der næsten altid enten en Chianti eller en Valpolicella til maden.
Og endelig er Valpolicella berømt på grund af produktionsteknikken, hvor der ofte anvendes overskydende druer fra Amarone produktion, hvilket giver Valpolicella lidt mere fylde end andre unge vine.
De klimatiske og geografiske forhold
Når vi ser på syd- og østsiden, er det logiske at klimaforholdene bliver varmere mod Adige-flodens frugtbare sletter. I løbet af vækstsæsonen, oplever Valpolicella en gennemsnitstemperatur på ca. 23,6 grader, og har et gennemsnitligt nedbør på ca. 860 millimeter om året (kilde: Climate-data.org).
Jordbunden i Valpolicellas vinmarker er forskellige, lige fra morainisk grus til dolomitrester.
Jordbunden i Valpolicellas frugtbare sletter er fundet at have alluviale aflejringer. Især vinmarkerne nær Soave DOC har vulkanske jordbund.
Monti Lessini – hjertet af Valpolicella’s vinproduktion
Disse bakker, der ligger på den nordvestlige side af Verona Town, klassificeres traditionelt som klassisk zone.
Det er blevet bemærket, at mere end 40% af de samlede vine produceret i Valpolicella er fra den klassiske zone.
I dag er navnet Valpolicella Classico behørigt noteret på etiketterne af de vine, der er fremstillet ved hjælp af de vindruer, der dyrkes i denne zone.
Denne særlige zone bidrager hvert år til omkring 460.000 hl (ca. 60 mio flasker).
Vindruesorter og vintyper i Valpolicella
De fleste grundlæggende typer af Valpolicella vin, er lette, med en syrlig kirsebær smag.
Disse vine har flere karakteristika, der næsten ligner Beaujolais-vine med et alkoholindhold på 11%. Hvis disse vine skal mærkes som Valpolicella Superiore, skal de lagres i mindst et år og have et alkoholindhold på 12%.
Bortset fra disse kan vi også finde fyldige, søde recioto- og Amarone-vintyper i Valpolicella’s vincentrum. Disse er DOCG-vine med et alkoholindhold på 15 til 16%.
Fra den sidste del af det 20. århundrede, er der opstået en vinstil, der kaldes Ripasso i denne region, som for nylig har modtaget sin egen DOC-betegnelse. En anden vellykket metode anvendt til produktion af Valpolicella-vine hedder Passito.
De mest benyttede druesorter i Valpolicella
- Molinara
- Rondinella
- Corvinone
- Rossignola
- Negrara
- Barbera
- Sangiovese
- Bigolona
Klassiske Valpolicella vine
Det er meget vanskeligt at opdele Valpolicella i klassiske og moderne sorter. Simpelthen fordi dette er en masseproduceret, ung vin, der er fremstillet på samme måde i meget lang tid.
Måske er det bedste at sige, at en klassisk Valpolicella normalt vil blive fremstillet ved hjælp af Ripasso metoden.
Det betyder at der tages overskydende druer fra Amarone produktionen, og tilføje dem til de friske druer som vinen er fremstillet af.
Dette resulterer i en Valpolicella med mere krop og en dybere farve.
Moderne Valpolicella vine
Moderne Valpolicella produktion er en velsmurt maskine. Valpolicella har taget plads på supermarkedshylder rundt om i verden, sammen med den bedre kendte Chianti.
Denne vin produceres i en hurtig produktionslinje, i stil med et vin landbrug.
Valpolicella der produceres på denne måde vil blive omdannet til vin fra de rå druer, og sendt ud til salg, inden for få uger.
Dette resulterer i en meget lysere vin end Ripasso sorten. Det er en af de få rødvine, der faktisk er dejlige at drikke på en sommerdag, bare for fornøjelsen skyld.
Valpolicella – en fantastisk hverdagsvin
Valpolicella bliver ofte overset, da den sidder i skyggen af dens mere eksklusive søskende Amarone. Men dette gør ikke Valpolicella til en mindre god vin. Den er på enhver måde helt anderledes end Amarone.
Valpolicella er en fantastisk hverdagsvin der passer til kødretter såsom oksekød, lam eller svinekød.
Den fungerer endda godt med vildt. Næste gang du køber vin til et fyldigt kødfuldt måltid, prøv en flaske Valpolicella, den vil helt sikkert skabe glæde.
Andet i Valpolicella
Vin fra Amarone della Valpolicella
Vintur og vinsmagning af Amarone della Valpolicella
Vintur og vinsmagning i Valpolicella
Vin fra Valpolicella
-
Allegrini – Valpolicella 2015
kr.78,30 Find butik -
Bertani – Amarone Classico 2007
kr.500,93 Find butik -
Corte Giara – Amarone della Valpolicella 2013
kr.195,83 Find butik -
Corte Giara – Bardolino 2015
kr.397,28 Find butik -
Corte Giara – Pinot Grigio delle Venezie 2015
kr.63,98 Find butik -
Corte Giara – Recioto della Valpolicella 2014 6x 50cl flaskes
kr.919,35 Find butik -
Corte Giara – Ripasso Valpolicella Superiore 2014
kr.501,15 Find butik -
Corte Giara – Valpolicella 2015
kr.359,40 Find butik -
Tommasi Viticoltori – Amarone Della Valpolicella Classico DOC 2012
kr.265,13 Find butik -
Tommasi Viticoltori – Ca Florian Amarone della Valpolicella Classico Doc 2008
kr.2.184,38 Find butik -
Tommasi Viticoltori – Rafael Valpolicella Classico Superiore DOC 2014
kr.514,43 Find butik -
Tommasi Viticoltori – Ripasso Valpolicella Classico Superiore DOC 2014
kr.125,93 Find butik
Flere vine fra Valpolicella på side 2