Vin fra Valpolicella

5/5 (2)

Hvad kan du forvente fra Valpolicella regionen?

I denne guide skal vi kigge på distriktet i Italien, der producere to af Italiens mest kendte rødvine, hvor vi her kigger på Valpolicella vinen der er til hverdagsbrug.

Vi har en lignende guide med fokus på den anden af disse vine, nemlig Amarone della Valpolicella.

Vin fra Valpolicella

Med en vinhistorik der kan dateres tilbage til det gamle oldgrækenland, er denne region blevet berømt for dets brede udbud af rødvine, selvom der også produceres hvidvine her.

Regionen er kun lige bagefter den velkendte Chianti region, når det kommer til den totale produktion af DOC vine.

Allerede nu, har du nok en ide om, at denne region har en hel del som vinelskere er vilde med.

Hvor er Valpolicella fra?

Valpolicella produceres i Valpolicella distriktet i Italien. Det interessante ved dette område er, at det oprindeligt er kendt for produktion af Amarone. Valpolicella er en slags sekundær, mere forbrugerfokuseret vin, der produceres i området. Det egentlige navn Valpolicella, kendetegner både distriktet og vinen. Selve navnet betyder Valley of Many Cellars.

Et helt perfekt navn til dette utrolige italienske vinproducerende distrikt. Det er ikke kun et område, der producerer to af de bedste italienske rødvin, det er også et område med en enestående naturskønhed. Verdant dale støder op til foden af Lessini bjergene.

En virkelig betagende del af Italien. Valpolicella distriktet ligger i provinsen Verona, hvor byen Verona er områdets hovedstad.

På den vestlige kant af Valpolicella ligger Gardasøen, et andet område der er værd at udforske, hvis du beslutter dig for at tage på en vintur i Valpolicella.

Hvad er Valpolicella?

Valpolicella er en af Italiens mere enkle vine. Det er en dagligdagsvin, hvor det ellers er Chianti der er den mest almindeligt vin der drikkes i Italien, så kommer Valpolicella ind på en andenplads.

Det gode ved Valpolicella er, at den kan værdsættes af folk, der ikke er ægte rødvinselskere. Det er en lys, meget duftende vin.

Den minder på mange måder meget om Beaujolais Nouveau. Og det er faktisk ikke overraskende, da Valpolicella producenterne bruger nogle vinfremstillingsmetoder der ligner dem der blev brugt til at fremstille Beaujolais Nouveau.

Som nævnt ovenfor, er Valpolicella en meget duftende vin, og dette tilføjer virkelig noget til nydelsen af at drikke den. Dette skyldes at Valpolicella for det meste kun lagres et par uger, før den sendes ud til forbrugerne, hvilket betyder, at bouqueten opretholder de heftige dufte af friske druer og sommersolskin.

Når det kommer til smagen, så er Valpolicella ikke en udfordrende vin. Hvad angår italienske rødvine, er det en af de enkleste af dem alle. En meget forfriskende vin, der er lidt overraskende for en rødvin.

Denne vin er ikke forbundet med aggressiv tørhed. Den er tør nok til at rydde ganen (det er derfor Valpolicella er en af de vigtigste bordvine i de italienske hjem), men ikke tør nok til, at den er en nydelse sammen med mad.

Alt i alt er Valpolicella en fremragende italiensk rødvin, der kombinerer en forbrugerfokuseret pris med en mindre udfordrende drikkeoplevelse. Næste gang du skal have en flaske rødvin til mad, spring de mere almindelige kandidater over og prøv en Valpolicella i stedet, du bliver ikke skuffet.

Hvorfor er Valpolicella en berømt italiensk vin?

Valpolicella er en berømt italiensk rødvin af flere årsager. For det første, fordi det er en af de eneste unge rødvine der fremstilles i Italien. Vi forbinder normalt unge rødvine med Frankrig.

Dem der fremstilles en gang om året, der tappes og drikkes inden for få uger, efter at druen er plukket. Udover dette er Valpolicella også lige ved siden af Chianti, favorit bordvinen for den gennemsnitlige person i Italien.

Hvis du er til en familiemiddag i et italiensk hjem, serveres der næsten altid enten en Chianti eller en Valpolicella til maden.

Og endelig er Valpolicella berømt på grund af produktionsteknikken, hvor der ofte anvendes overskydende druer fra Amarone produktion, hvilket giver Valpolicella lidt mere fylde end andre unge vine.

De klimatiske og geografiske forhold

Vi kan bemærke, at det meste af Valpolicella regionen har en kontinental klimatype, der bliver påvirket af Gardasøen og Adriaterhavet, der ligger i nærheden af regionens vestlige og sydøstlige grænse.

Når vi ser på syd- og østsiden, er det logiske at klimaforholdene bliver varmere mod Adige-flodens frugtbare sletter. I løbet af vækstsæsonen, oplever Valpolicella en gennemsnitstemperatur på ca. 23,6 grader, og har et gennemsnitligt nedbør på ca. 860 millimeter om året (kilde: Climate-data.org).

Jordbunden i Valpolicellas vinmarker er forskellige, lige fra morainisk grus til dolomitrester.

Jordbunden i Valpolicellas frugtbare sletter er fundet at have alluviale aflejringer. Især vinmarkerne nær Soave DOC har vulkanske jordbund.

Monti Lessini – hjertet af Valpolicella’s vinproduktion

Selv om hele Valpolicella-distriktet er egnet til vindyrkning, er det mest gunstige område for størst vækst af vinstokke ved foden af Monti Lessini. Her findes vinmarkerne placeret i højder fra 490 til 1.500 meter over havets overflade.

Disse bakker, der ligger på den nordvestlige side af Verona Town, klassificeres traditionelt som klassisk zone.

Det er blevet bemærket, at mere end 40% af de samlede vine produceret i Valpolicella er fra den klassiske zone.

I dag er navnet Valpolicella Classico behørigt noteret på etiketterne af de vine, der er fremstillet ved hjælp af de vindruer, der dyrkes i denne zone.

Denne særlige zone bidrager hvert år til omkring 460.000 hl (ca. 60 mio flasker).

Vindruesorter og vintyper i Valpolicella

Som nævnt ovenfor er et flertal af de vine, der produceres i Valpolicella-regionen, røde, og de fleste af dem indeholder mere eller mindre af regionens mest unikke druesort kaldet Corvina.

De fleste grundlæggende typer af Valpolicella vin, er lette, med en syrlig kirsebær smag.

Disse vine har flere karakteristika, der næsten ligner Beaujolais-vine med et alkoholindhold på 11%. Hvis disse vine skal mærkes som Valpolicella Superiore, skal de lagres i mindst et år og have et alkoholindhold på 12%.

Bortset fra disse kan vi også finde fyldige, søde recioto- og Amarone-vintyper i Valpolicella’s vincentrum. Disse er DOCG-vine med et alkoholindhold på 15 til 16%.

Fra den sidste del af det 20. århundrede, er der opstået en vinstil, der kaldes Ripasso i denne region, som for nylig har modtaget sin egen DOC-betegnelse. En anden vellykket metode anvendt til produktion af Valpolicella-vine hedder Passito.

De mest benyttede druesorter i Valpolicella

Ud over Corvina, bruger regionen en del andre druesorter, som er følgende:

  • Molinara
  • Rondinella
  • Corvinone
  • Rossignola
  • Negrara
  • Barbera
  • Sangiovese
  • Bigolona

Klassiske Valpolicella vine

Det er meget vanskeligt at opdele Valpolicella i klassiske og moderne sorter. Simpelthen fordi dette er en masseproduceret, ung vin, der er fremstillet på samme måde i meget lang tid.

Måske er det bedste at sige, at en klassisk Valpolicella normalt vil blive fremstillet ved hjælp af Ripasso metoden.

Det betyder at der tages overskydende druer fra Amarone produktionen, og tilføje dem til de friske druer som vinen er fremstillet af.

Dette resulterer i en Valpolicella med mere krop og en dybere farve.

Moderne Valpolicella vine

Moderne Valpolicella produktion er en velsmurt maskine. Valpolicella har taget plads på supermarkedshylder rundt om i verden, sammen med den bedre kendte Chianti.

Denne vin produceres i en hurtig produktionslinje, i stil med et vin landbrug.

Valpolicella der produceres på denne måde vil blive omdannet til vin fra de rå druer, og sendt ud til salg, inden for få uger.

Dette resulterer i en meget lysere vin end Ripasso sorten. Det er en af de få rødvine, der faktisk er dejlige at drikke på en sommerdag, bare for fornøjelsen skyld.

Valpolicella – en fantastisk hverdagsvin

Valpolicella bliver ofte overset, da den sidder i skyggen af dens mere eksklusive søskende Amarone. Men dette gør ikke Valpolicella til en mindre god vin. Den er på enhver måde helt anderledes end Amarone.

Valpolicella er en fantastisk hverdagsvin der passer til kødretter såsom oksekød, lam eller svinekød.

Den fungerer endda godt med vildt. Næste gang du køber vin til et fyldigt kødfuldt måltid, prøv en flaske Valpolicella, den vil helt sikkert skabe glæde.

Giv dit High Five her:

Andet i Valpolicella

Vin fra Amarone della Valpolicella

Vin fra Amarone della Valpolicella

Amarone della Valpolicella er for det meste populært blot kaldet Amarone, er navnet på en af verdens mest prestigefyldte rødvine fra den verdensberømte vinregion Veneto.
Vintur og vinsmagning af Amarone della Valpolicella

Vintur og vinsmagning af Amarone della Valpolicella

I denne guide udforsker vi det distrikt i Italien, der er ansvarlig for at producere Amarone della Valpolicella. En af de vigtigste italienske rødvine.
Vintur og vinsmagning i Valpolicella

Vintur og vinsmagning i Valpolicella

Den historiske by Verona er det eneste rigtige logiske valg at bruge som base for en tur i Valpolicella distriktet i Italien, for vinsmagning og besøg hos vinbønder.

Vin fra Valpolicella

Flere vine fra Valpolicella på side 2

5/5 (2)

Giv dit High Five her:

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.