Mousserende vin

af | jun 2, 2017

5/5 (1)

Mousserende vine opfattes af alle de fleste som et symbol på fest og status, og har rygte for det overdådigt sjove (samt hvordan man har det dagen efter!).

Men uanset hvilken lejlighed – specielle eller højtidelige – er verdens forbrug af mousserende vin vokset, og bliver til stadighed mere og mere populært, lige siden det ved et uheld blev opdaget i det tidlige romerske Europa.

Ikke for bare at tale om det klassiske Champagne distrikt, og de bobler der gjorde det verdensberømt, der findes nemlig så mange andre mousserende vine fra hele verden, der kunne blive din nye drink, til en mere beskeden pris end Dom Peringnon.

Historien om mousserende vin

Mousserende vin kan fremstilles på adskillige forskellige måder, men de første udgaver kom frem under processen med at komme vin på tønder, og blev set i det romerske rige som et tegn på at vinen blev deformeret, eller dårligere i kvalitet.

Det romerske samfund lærte gradvist, at denne luftudvikling faktisk forbedrede flere typer vin, sænkede sukkerindholdet og øgede alkoholindholdet.

Siden det 19. århundrede har franskmændene anvendt denne produktionsmetode, der skaber mousserende hvide og rosé vine, der er specielt populære fra Champagne distriktet, der nu er den oprindelige, og førende, klasseproducent af mousserende vin i verden.

Fremstilling af bobler

Metoden Ancestrale er den ældste måde at skabe mousserende vin på, som spontant bliver brusende ved gæring i løbet af tiden i tønden.

Efter at basen er lavet, bliver hver tønde udtømt for næringsstoffer, der tilsættes ingen gær, hvorefter tøndernes temperatur bliver afkølet til nul i seks måneder.

Når foråret indtræder, fermenteres tønderene og der tilsættes ingen sukker, et voila!

Som med alle langsomme gæringsprocesser er metoden ancestrale vanskelig at håndtere, hvilket kan gøre det mere vanskeligt at sikre kvalitetskontrollen.

Methode Traditionelle (som er den kendte fra Frankrig), Methode Champenoise (også Frankrig) eller Metodo Classico (Italien) er andre, og mere almindelige metoder, der anvendes i hele Europa.

Dette er dyrere, da vinen gennemgår en ekstra fermentering i flasken, Champagne og andre kvalitetsvine fremstilles på denne måde, hvilket blandt andet skyldes, at de har en tendens til at være dyrere.

Mousserende vine efter distrikt

Frankrig

Frankrig og Italien er de bedste distrikter for mousserende vine, hvor Limoux i Languedoc-Roussillon er det oprindelige distrikt for franske bobler.

Men når man kigger rundt i Frankrig, fremstiller Alsace nogle af de bedste vine.

Et bemærkelsesværdigt valg er Domaine Barmés Buecher, Crémant d’Alsace Brut, der anbefales som en velsmagende og citrusbaseret vin, og er et fantastisk alternativ at feste med.

Jura distriktet fremstiller mindre mængder mousserende vin der er perfekte til en sommerfest eller grillfest, men det afgørende træk ved dette distrikt er dets forbindelse til friske grønne æbler.

Cremant du Jura nydes bredt i hele Europa, og du kan købe sådan en flaske fra så lidt som 70 ,- kr., ganske sjov, men også overkommeligt.

Hjemstavnen for den varemærkebeskyttede Fines Bulles, Loire Valley, fremstiller mousserende vine af tre separate druesorter – Chardonnay, Chenin Blanc og Grolleau.

Hovedsagelig bruges en blanding af druer, med en overvejende indhold af Chenin Blanc, hvor Chardonnay og Grolleau aldrig udgør mere end 20% af volumen, hvilket sikrer en frisk og elegant finish og de varemærkebeskyttede ‘små bobler’.

Italien

Prosecco! Dette boblende, lyse og lette alternativ til Champagne, er uden tvivl den eneste grund til, at mousserende vin er blevet mere tilgængelig for alle.

Vær opmærksom på de syrlige og ekstra tørre industrifremstillede flasker Prosecco, da de normalt sælges til samme pris som de bedste kvalitetsbobler!

Hvis man kikker efter Prosecco Superiore emblemet er man sikker på, at man har den rigtige.

Andre måder du kan tjekke, om du får kvalitet på, er ved at kigge efter Italiens D.O.C.G. mærke.

Franciacorta D.O.C.G., Oltrepo Pavese Metodo Classico D.O.C.G., Trento D.O.C, og Asti Spumante D.O.C.G. vil alle forsikre dig om, at du får en førsteklasses flaske mousserende vin.

Portugal

Bortset fra ekspertblandingerne fra Italien og Frankrig, fremstiller Portugal deres mousserende vin lidt anderledes.

Alle portugisiske druer der bruges er egen avl, og der bruges kun en type drue i hver flaske.

Portugal tilbyder nogle fantastiske rosé og røde bobler, så kom i gang med portugisisk mousserende vin med en flaske Mateus Sparkling Rose NV, den er ekstremt boblende og de rosafarvede kronblade, er en fantastisk måde at ændre standarden for hvide bobler på!

Portugal eksporterer også kork i verdensklasse, så hver flaske proppes og forsegles, for at bevare og beskytte vinen og dens indhold fuldt ud.

Bemærkelsesværdige flasker: Vida Nova Syrah/Aragonez Rosé (en rigere, mere fyldig sød pink blush) og Santola, Vinho Verde Branco (tør, ekstra boblende og lidt sød).

USA

Ligesom andre aspekter af den nye verden, består den amerikanske mousserende vin hovedsagelig af franske og europæiske druer, men dyrkes og fremstilles forskelligt, hvilket giver disse vine en virkelig unik og individuel smag.

Dundee Hills, Oregon forbliver et bemærkelsesværdigt valg blandt vinkendere, med det køligere distrikt og langsommere voksende druer, der understreger den usædvanlige friske og tørre smag af blandede druer.

For de mere forsigtige, prøv Domaine Carneros by Taittinger, Brut Rosé NV, som står til lidt over 100,- pr. flaske.

Amerikanerne har bemærket denne markedsvækst og kapitaliseret på ideen, så vi nu nyder mousserende vin, selv om der ikke festes

En note om mousserende rødvin

Selv om det ikke er den mest kendte sort af mousserende vin, er der et meget lille, men specifikt marked for mousserende rødvin.

Bortset fra Lambrusco, dyrkes disse mindre kendte røde druer, generelt i køligere voksende distrikter over hele verden, da disse langsomt voksende druer, med tykt skind, producerer en lysere, tørrere, mere jordagtig vin, der er velegnet til at skabe mousserende vine.

Mousserende rødvin er ikke for alle, hvis du er interesseret i at eksperimentere med en mousserende rødvin, så er distrikterne fra USA og Norditalien værd at prøve.

New Zealand har de mest tilgængelige tilbud i mousserende rødvin, men med den fyldige natur af solrige voksende distrikter, tilbyder New Zealand et udvalg af vine, der ikke er for svage hjerter!

Bemærkelsesværdige flasker: Jacobs Creek Sparkling Shiraz Nv, Cave De Lugny Sparkling Burgundy Blanc De Blancs Nv og Bolney Cuvee Noir (fra Frankrig).

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Tilbehør
Bar og Cocktail udstyr
Cocktail Shakers
Glas
Proptrækker
Vin tilbehør
Vinæsker
Vinkaraffel
Champagne
Cocktail
Cider
Cocktail Bitters
Cocktail Mixer
Cordial
Drikkeklar (RTD's)
Frugt Juice
Garniture
Puree
Sirup
Soft Drinks
Spirits Mixer
Dessertvin
Amerikansk dessertvin
Argentinsk dessertvin
Australsk dessertvin
Chilensk dessertvin
Cypriotisk dessertvin
Fransk dessertvin
Frugt og ingefær vin
Italiensk dessertvin
Madeira og Marsala
Mead og Tonic vin
New Zealandsk dessertvin
Sherry
Sydafrikansk dessertvin
Tysk dessertvin
Vermouth
Diverse
Pasta
Pesto
Snacks
Specialiteter
Vin
Hvidvin
Amerikansk hvidvin
Argentinsk hvidvin
Australsk hvidvin
Chilensk hvidvin
Cypriotisk hvidvin
Engelsk hvidvin
Fransk hvidvin
Græsk hvidvin
Italiensk hvidvin
New Zealandsk hvidvin
New Zeelandsk hvidvin
Østrigsk hvidvin
Portugisisk hvidvin
Slovakisk hvidvin
Spansk hvidvin
Sydafrikansk hvidvin
Tysk hvidvin
Ungarsk hvidvin
Mousserende vin
Argentinsk mousserende vin
Cava
Cypriotisk mousserende vin
Fransk mousserende vin
Italiensk mousserende vin
Prosecco
Sekt
Sydafrikansk mousserende vin
Øl
Ale
Andre specialøl
Barley wine
Belgisk Inspireret
Brown Ale
Engelsk øl
Hvedeøl
Indian Pale Ale
Italiensk øl
Japansk øl
Juleøl
Kinesisk øl
Lager
Mexicansk øl
Ølgaver
Pale Ale
Pilsner
Sæsonøl
Sæsonøl
Stout
Stout beer
Tyrkisk øl
Tysk øl
White Ale
Portvin
Hvid portvin
Ruby Portvin
Tawny portvin
Vintage portvin og LBV portvin
Rosévin
Argentinsk rosévin
Chilensk rosévin
Fransk rosévin
Græsk rosévin
Italiensk rosévin
Libanesisk rosévin
New Zealand rosévin
Portugisisk rosévin
Spansk rosévin
Sydafrikansk rosévin
Rødvin
Amerikansk rødvin
Argentinsk rødvin
Australsk rødvin
Chilensk rødvin
Fransk rødvin
Græsk rødvin
Indisk rødvin
Italiensk rødvin
Libanesisk rødvin
New Zealandsk rødvin
Østrigsk rødvin
Portugisisk rødvin
Spansk rødvin
Sydafrikansk rødvin
Tjekkisk rødvin
Smagekasser
Spiritus
Absinthe
Armagnac
Baileys
Cachaca
Calvados
Cognac
Eau De Vie
Gin
Grappa
Irsk likør
Irsk vodka
Japansk
Likør
Pisco
Poteen
Rom
Sake
Sambuca
Snaps
Tequila
Vodka
Vingaver
Gaveindpakning
Julegaver
Spiritusgaver
Vin og Champagne gaver
Vinæsker
Whisky
Blended Malt Whisky
Blended Whisky
Bourbon og USA Whiskey
Grain Whisky
Irsk whiskey
Single Malt Whisky
5/5 (1)

Giv dit High Five her: