Vinfremstilling

af | aug 22, 2017

5/5 (1)

En detaljeret beskrivelse af vinfremstilling

Mange af os nyder et glas vin efter en lang trættende dag, når man er på ferie eller ved sammenkomster. Men har du nogensinde spekuleret på, hvordan denne vin faktisk er fremstillet?

Vinfremstilling

De fleste ved jo nok, at vin fremstilles af druer, men hvad er faserne, der er involveret i processen?

Lige fra at fremstille vinen til at forstå forskellige former for vin, så bliver det hele dækket af dette indlæg – så sørg for at få det hele med!

Læs mere om vinfremstilling under de udvalgte vine …

Vinfremstilling

Vinfremstilling er noget der er foregået i tusindvis af år. At fremstille vin er ikke blot erfaring og rutine, det er en kunst, tilsat en hel del videnskab, for at optimere processen til at give de bedste resultater.

De mindste fejl i processen kan have stor indflydelse på slutproduktet. I bund og grund fremstilles vin i 5 forskellige trin.

Mens disse fem trin obligatorisk følges af vinproducenterne, tilføjer de deres variationer i processen, for at føje noget unikt og eksklusivt til deres vin.

Trin 1- Høsten

Det første trin i vinfremstilling er høsten. Det er de druer, der indeholder alle de krævede estere, garvesyre og syrer, der udgør en dejlig vin.

Det øjeblik hvor druerne plukkes fra vingården, er hvad der faktisk bestemmer vinens sødme, smag og surhed.

Sammen med den traditionelle smagningsmetode, kræver beslutningen om hvornår man skal høste druerne, også en rimelig del af videnskaben.

Det er meget vigtigt at sikre, at druernes sødme og surhed er i perfekt balance, når druerne plukkes. Og for ikke at glemme, så spiller vejret også en vigtig rolle i høstprocessen, herunder også temperaturen, hvor nogle lande er begyndt at høste om natten, som det f.eks. sker på Sicilien!

Høstning kan ske i hånden eller med maskiner. Imidlertid foretrækker mange vinproducenter at gøre det i hånden, da maskinerne er kendt for at påvirke druer og vinmarken negativt.

Når druerne er plukket, bliver de kørt til vingården og sorteres derefter i klaser, hvor umodne og rådne druer fjernes.

Trin 2- Knusning

Når druerne er sorteret i bunker, er det nu tid til at fjerne deres stilke og knuse dem. Denne knusningsproces plejede at blive udført med fødderne i fortiden, hvor maskiner i dag har overtaget processen.

Hvis du nogensinde har været på en vintur, giver mange af vinfremstillingsvirksomhederne dig mulighed for at knuse dem med fødderne, som en del af turen.

Men flertallet af vinproducenterne udfører nu denne knusningsproces mekanisk. Der er mekaniske presser til rådighed, der presser eller stamper druerne til “most”.

Most er ikke andet end frisk druesaft, som er resultatet af knusningsprocessen og indeholder frø, faste stoffer og skind fra druerne.

Mens vinproducenter foretrækker at holde sig væk fra maskiner i høstprocessen, da det påvirker druerne negativt, har maskinerne gjort processen mere hygiejnisk og har hjulpet med at øge druernes kvalitet og levetid.

Hvis der fremstilles hvidvin, bliver frø, faste stoffer og skind hurtigt adskilt fra druesaften for at forhindre garvesyre og farve i at blive udvasket i vinen.

På den anden side, hvis der fremstilles rødvin, må frø, faste stoffer og skind godt være i kontakt med saften, for at tillade saften at få yderligere garvesyre, smag og farve.

Trin 3- Fermentering

Knusning og presning efterfølges af fermenteringsprocessen. Most starter fermentering naturligt inden for 6 til 12 timer, når der tilsættes vildt gær.

Mange af vinproducenterne vælger at tilføje dyrket gær til mosten, for at forudsige det endelige resultat og sikre konsistensen.

Denne fermenteringsproces fortsætter, indtil alt sukker er omdannet til alkohol, hvilket resulterer i produktion af tør vin.

Hvis der skal laves sød vin, stopper vinproducenterne processen ind imellem, for at forhindre at alt sukker omdannes.

Den samlede fermenteringsproces kan tage fra omkring en uge til en måned eller mere.

Trin 4- Klaring

Efter fermentering er det nu tid til klaring. Dette er processen hvor garvesyre, proteiner og død gær fjernes fra vinen.

For at udføre dette, overføres vinen til tanke i rustfrit stål eller egetræstønder.

Filtrering eller bindeproces anvendes til klaring. Under klaringen tilføjes der også stoffer, hvilket resulterer i bindeprocessen.

For eksempel tilføjer nogle vinproducenter ler til vinen, som de uønskede partikler vil sætte sig på, hvilket gør, at de falder til bunden af opbevaringstankene eller tønderne.

I filtreringsprocessen anvendes filtre til at opfange de større partikler.

Efter klaringsprocessen overføres vinen til en ny tank, hvor den forberedes til lagring eller tapning.

Trin 5- Lagring og tapning

Den sidste fase af denne proces er lagring og tapning af vinen. Vinen kan tappes straks, eller vinproducenten kan vælge at lagre vinen yderligere.

For lagring overføres vinen til egetræstønder, tanke i rustfri stål eller flasker.

Mange vinproducenter foretrækker at anvende egetræstønder til lagring, da det er kendt for at tilføje en rundere, glattere og mere vaniljeagtig smag til vinen.

Desuden hjælper det også med at øge deres ilteksponering, så garvesyreindholdet bliver mindre, og gør det muligt for vinen at opnå en optimal smag.

Ståltanke foretrækkes generelt til hvidvine.

Når lagringsprocessen er færdig, bliver vinen derefter tappet med skruehætte eller korkpropper.

Dette er de fem trin der udgør vinfremstillingsprocessen. Som nævnt ovenfor tilføjer vinproducenter deres variationer i processen, for at give en eksklusiv smag til vinen.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Vin fra Italien

Ud på vinrejse

5/5 (1)