Rosévin

af | apr 28, 2017

5/5 (1)

Rosévin kan produceres på mange måder, og det er meget lidt kendt, at rosévin faktisk er den første vin der nogensinde blev lavet i de gamle civilisationer.

Rosévin

Først nu, efter at skulle genvinde sit ry fra 1990’erne hvor pink vin blev associeret med noget billigt og sart sprøjt, gendanner vi her interessen for denne spændende vin, og giver den sin retmæssige plads tilbage, blandt nogle af de mest velnydte drikkevare i verden.

Med et meget varierende udfald, kan rosévin være alt fra de letteste, næsten gennemsigtige rødmende vine, til de sødeste med en livlig og dyb smag samt en meget dyb og gennemtrængende rød farve.

Ofte anset som værende en drink til halvfulde teenagere, har det smukke udvalg og de dejlige smage som rosévin har at byde på, rødder i de østrigske eller tyske tørhvide – vine, som ikke er specielt kendte dog yderst imponerende, især hvis du leder efter en alternativ måde at overraske dine middagsgæster på.

Læs mere om Rosévin

Den ældste vin i verden: Rosévin op igennem historien

Da vin første gang blev produceret i de tidlige græske og romerske imperier, kunne der ikke laves vine som dem vi kender i dag.

Teknikkerne var ikke opfundet, og metoderne var ikke gode nok til at fremstille de dybe røde vine der er så populære i dag.

Da de dengang ikke havde evnen til at macerere druene under produktionen, og da druerne samtidig blev plukket og presset relativt umodne kort tid efter højsæsonen, var farverne tættere på lys rød i modsætning til de dybe tanniske røde farver som er forbundet med tiden gennem bl.a. kunst og religiøse relikvier.

Popularitet lyver dog ikke, og på trods af den måde de tidlige moderne perioder gik til, foretrak folk stadig de lettere og frugtrige røde fremfor de mørke og tanninske.

Som tiden gik, blev disse vine fejret og efterhånden som flere forskellige metoder blev udviklet, kunne både et sødt og tørt udvalg produceres.

Rosévin har gennemgået mange forskellige faser og selv i dag i moderne vinproduktion, forbliver rosévin noget af de mest varierede og interessante at servere, både ved middagsbordet og i solen under sommermånederne.

Mousserende Rosévin

Det afgørende tispunkt i roséproduktionen, var efter anden verdenskrig, hvor to vinproducerende familier i Portugal besluttede at frigive deres version af en mildt mousserende og tør lyserød blomstrende rosévin.

Den var en stor sensation blandt den indfødte befolkning og gav et stort økonomisk udbytte gennem eksport frem til 1970’erne.

Det var på daværende tidspunkt at efterspørgslen på hvidvin havde overgået Sydeuropas evne til at producere hvide druer.

På grund af dette blev saignée-metoden gjort mere populær – handlingen med at producere hvide vine fra røde let skinnede druer, og ideen var at mindske kontakt med druernes skind- hvilket efterlod det færdige produkt så hvidt som muligt.

På grund af dette oplevede flere vinproducenter gæringsfejl, hvor tøndernes gærreaktion afsluttede, før alt sukkerindholdet blev til alkohol.

Det var efter denne katastrofe, at en af vinproducenterne tog sig tid til at drikke denne halvfærdige mousserende rosé og besluttede at det måske kunne blive en succes blandt et helt nyt publikum.

Det var på dette tidspunkt at den moderne fortolkning af rosé officielt blev født.

Rosévin rundt omkring i verden

Ligesom med alle vine, vil den region hvori druerne er dyrket have indflydelse på smagen og smagsnuancerne på det endelige produkt.

Med både brug af sorte og røde druer, er nogle af de mest populære Temperanillo, Grenache, Pinot Noir og Cabernet Sauvignon.

Dog ulig deres røde og hvide modparter, er der minimal skinkontakt i den proces hvori rosé bliver lavet hvilket giver et større fokus på hvordan druerne er presset og rullet.

I varme klimaer som det sydlige Frankrig, er den bedste udvalg fra Provence.

Med deres som regel tørre eller medium tørre smag, er disse vine de bedst serveret som en velkomstdrink eller en drink der kan nydes uden tilbehør, da den er meget unik.

Da de tørrere rosévine er meget velegnede til at være mousserende, er nogle af de bedste eksporterede, mousserende rosévine produceret i dette område

Ned Pinot Rosé Marlborough

The Ned Pinot Rosé Marlborough 2015, fra New Zealand er en af de bedste valg hvis man leder efter en rosé fra et køligere klima.

Da New Zealand kun producere meget få lyserøde vine, kommer de som rent faktisk bliver eksporteret fra meget nøje udvalgte og omhyggeligt holdte familieejede vingårde.

Igen, lavet af Pinot Noir og Pinot Gris, er duften frugtig og smager af sommer bær og piskede æggehvider, med det endelige spark som kommer fra de tunge noter som kendetegner Pinot Noir.

Nutidens rosévine er almindelige

Denne alsidighed har taget lang tid når det kommer til rosé, men med det store udvalg af smage der i dag er tilgængelige selv i det lokale supermarked, er disse vine ikke længere betragtet som værende søde og billige, da nogle af de bedste vine i dag er lyserøde.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

5/5 (1)

Giv dit High Five her: