Vine fra Toscana, Italien

af | jan 12, 2017

5/5 (1)

Alt du har brug for at vide om de Toscanske vine

Toscana er kendt for nogle af de mest bemærkelsesværdige vine i verden – faktisk er dine favorit vine som Chianti og Brunello di Montalcino fra denne Italienske vinregion.

Toscana er en berømt vinregion i Italien, som indkluderer mange af Toscana IGT vinene.

Vin fra Toscana

Men hvad gør denne region så speciel?

Hvilke druesorter bliver fremavlet her?

I denne artikel skal du lære noget mere om de lækre Toscanske vine og vinregionen.

Vine i Toscana – Historisk og nu

Historien for de Toscanske vine, kan dateres tilbage til det tredje århundrede før kristus.

Nogle litterære referencer af græske skribenter fra det 3. århundrede B.C. nævner netop kvaliteten af de Toscanske vine..

Men hvad er status for det nuværende Toscanas vinproduktion?

I dag er Toscana hjemregion for så mange som 42 DOC vine og 11 DOCG vine.

Alle disse kan blive fundet distribueret bredt over de ti provinser der er i regionen.

Selvom denne region er mest kendt for sine rødvine, stopper paletten med vine ikke her. Vi finder også en del hvide og dessertvine af den ypperste kvalitet.

Hvordan favoriserer klimaet vindyrkningen i Toscana?

Som du sikkert er klar over, så har klimaet en altafgørende betydning for enhver region der dyrker vindruer, men også afgørende indflydelse på, om det også bliver den mest succesrige vinregion.

For Tuscana er det så heldigt, at de lige akkurat har det bedst mulige klima til at avle de perfekte druer til vin.

Også selvom kystområdet oplever varmere tempereret klima forhold, end de mere indenlandske områder.

De klimatiske forhold i de indre områder i Toscana påvirkes med øgede temperaturforskelle hen over døgnet, og disse forskelle er med til at bevare sukkerbalancen i de toscanske druer.

Det er også denne kendsgerning der har indflydelse på niveauet af syre og aroma i druerne.

Druer til vinproduktion i Toscana

Toscana er den region i Italien med det 3. største antal dyrkede drue planter, og bliver kun overgået af Sicilien og Apulien

I Toscana findes der både røde og hvide varianter, i beplantninger der er strøet ud over alle de 10 Toscanske provinser.

Vigtige røde druesorter i Toscana

Sangiovese

Den Toscanske signaturdrue er Sangiovese, der bruges i størstedelen af alle de røde vine der produceres i regionen.

Det er en højtydende og sent modnende afgrøde, med et tyndt skind.

Saften fra Sangiovese giver gode mangeårige vine, der er frugtige og syrlige, med højt alkoholniveau.

Sangiovese er den krævede druesort til produktion af vine som:

  • Brunello di Montalcino
  • Chianti
  • Vino Nobile de Montepulciano
  • Super Tuscans

Cabernet Sauvignon

Selvom denne druesort er meget velkendt fra Bordeaux vinene i Frankrig, spiller den også en vigtig rolle som blandingsdrue i nogle af de mest berømte Toscanske vine.

Disse druer med meget mørkt skind, producerer meget syrlige vine (højt syreniveau), med en kraftig aroma, og bruges meget ofte i Super Tuscan vinene fra Toscana regionen.

Merlot

Vinene betegnet som Super Tuscans benytter også Merlot som en vigtig drue i denne blandingsvin.

Merlot er en populær druesort, og kendt for sin all-round kvalitet alle kan lide, med en rig aroma. Merlot er med til at give vinen en smag af chokolade og et violet skær.

Denne druesort kan også findes i moderne Chianti vine.

Canaiolo Nero

Tidligere ansås Canaiolo Nero for at være af afgørende betydning for succesen af blandingen i Chianti vinene. Og selv i dag bruges den til Chianti vine, men kun sammen med Sangiovese.

Canaiolo Nero er kendt for at give nogle bløde ret neutrale smage til vinene.

Andre røde sorter i Toscana

  • Colorino
  • Malvasia nera
  • Mammolo

Hvide druesorter i Toscana

  • Trebbiano
  • Malvasia
  • Vermentino
  • Vernaccia
  • Pinot Grigio
  • Moscato

Internationale druesorter der benyttes i Toscana

  • Cabernet franc
  • Chardonnay
  • Pinot noir
  • Sauvignon blanc
  • Syrah

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Ud på vinrejse

5/5 (1)