Kroatisk rødvin

af | aug 5, 2017

5/5 (2)

Kroatien har nogle af de mindste vinmarker hvorfra der sælges til eksport i hele Europa, i modsætning til de mest bemærkelsesværdige vinproducerende lande i verden, der har store områder til dyrkning af vinplanter.

Kroatisk rødvin

Med den smule viden der findes om kroatisk vinavl, er det da korrekt at antage, at vinavlen ikke er særlig indbydende? – eller for at være ærlig, ganske enkelt uinteressant, simpelthen fordi der findes relativt mindre viden om deres eksport end Østrig, Tyskland eller Frankrig?

Ærligt talt, nej.

For ganske enkelt er den kroatiske vinscene både usædvanlig og interessant.

Deres eneste ulempe der historisk set er, må være den kendsgerning, at de oprindelige druer, som ikke passer til gennemsnitsforbrugerens tunge, bringer de kroatiske rødvine på et niveau der er lige som deres ligesindede, der dyrkes i et varmere klima, samtidig med at de giver os et nyt sæt druer vi kan udforske og nyde.

De fleste kroatiske rødvine kommer fra druer der har et lyst og solrigt klima, der er meget velegnede til de tørre, næsten ørkenlignende somre, der giver mulighed for hurtig vækst og økonomiske fremstillingsstandarder.

Men som mulige tømmermænd fra 1980’erne, som en række europæiske lande, er store kroatiske vine der fremstilles hovedsagelig hvide, hvor både rød og rosé udgør den lille procentdel af vine, der eksporteres ud af landet.

Dette skyldes ikke mindst at kroatiske rødvine, selvom de passer til landes vækstklima, ikke almindeligvis er noget der skrives om.

Læs mere om rødvin fra Kroatien under vinene

En bemærkning om Bevanda – kroatiske vintraditioner

At servere rødvin med vand har et langt tættere forhold, end blot at få det serveret sammen med hinanden ved aftensmaden.

En indfødt kroatisk måde at nyde en rødvin på til frokost, eller endda nyde en afslappet familiefrokost, er at blande rødvin med filtreret vand.

Set som social faux pas af mange, er dette en fantastisk måde at nyde kroatisk rødvin på, uden at mærke effekten af en eftermiddag hvor man har nydt lokale varianter.

Som med de fleste kroatiske retter hvor der nydes rødvine, giver Bevanda mulighed for en afslappet spisekultur, der forlænger alle de fornøjelige aspekter af middelhavets køkken og kultur.

Kroatiske rødvine er opdelt i tre separate dyrkende distrikter, hvor disse har været dyrket i det antikke Grækenland og spænder over to tusinde år og med bevis for at vindyrkning blev fundet i Hvar allerede i bronzealderen.

Sammen med mere almindeligt eksporterede druer som Cabernet Sauvignon og Merlot, der er velegnede til de kroatiske klimaer og derfor vokser i moderate mængder, er de kroatiske rødvinsstjerner Babic, Barbera, Borgonja Crna og den lidt mere kendte Cabernet Franc.

Dyrkede distrikter

Disse er de mest populære druer der alle dyrkes på Istrien, som er Adriaterhavets største halvø.

Klimaet her er bedst egnet til at fremstille de fedtholdige og frugtagtig smagsstoffer, der foretrækkes af kroatere, og med deres historiske indflydelse fra venetianske, østrigske, italienske og tidligere jugoslaviske fremstillingsmetoder, har man sikret en meget særpræget vinavl.

Sammen med det mere sydlige Dalmatia, er disse to hovedproducenter af kroatiske rødvine på en vinscene der ellers er domineret af de hvide druer.

Vinarija Dingač Plavac

Når man først forsøger at udforske kroatisk rødvin, kan den der er forsigtig med at prøve noget nyt, starte med at smage Vinarija Dingač Plavac 2012 (Plavac Mali).

Dette er en indfødt drue, hvor denne flaske koster omkring 75 kr, og er et sandt eksempel på en god, frugtrig, men sikker rødvin.

Smag af figner, blommer og andre vinterfrugter, med et toppunkt af duftende hyben, passer denne frugtagtige, men tydeligt blomsteragtige vin perfekt med sød tunfisk steak med krydrede grønne bønner, og delikat citrus inspireret salat.

Veralda Istrian, Refosk

Veralda Istrian, Refosk, 2015 er en gennemført kroatisk rødvin, som bærer de frugtagtig krydrede og lidt mere garvesyreholdige noter.

Denne rige og dekadente vin forhindrer langtfra tømmermændenes dødelige synd, og passer perfekt med vildt, vildsvin og rige, mørke og cremede saucer.

Med en sprød og ristet kartoffel, vil denne vin konkurrere og vinde med selv de mest krydrede kødretter.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser. Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv. Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Kategorier

Champagne
Cocktail
Cider
Cocktail Bitters
Cocktail Mixer
Cordial
Drikkeklar (RTD's)
Frugt Juice
Garniture
Puree
Sirup
Soft Drinks
Spirits Mixer
Dessertvin
Amerikansk dessertvin
Argentinsk dessertvin
Australsk dessertvin
Chilensk dessertvin
Cypriotisk dessertvin
Fransk dessertvin
Frugt og ingefær vin
Italiensk dessertvin
Madeira og Marsala
Mead og Tonic vin
New Zealandsk dessertvin
Sherry
Sydafrikansk dessertvin
Tysk dessertvin
Vermouth
Diverse
Pasta
Pesto
Snacks
Specialiteter
Vin
Hvidvin
Amerikansk hvidvin
Argentinsk hvidvin
Australsk hvidvin
Chilensk hvidvin
Cypriotisk hvidvin
Engelsk hvidvin
Fransk hvidvin
Græsk hvidvin
Italiensk hvidvin
New Zealandsk hvidvin
New Zeelandsk hvidvin
østrigsk hvidvin
Portugisisk hvidvin
Slovakisk hvidvin
Spansk hvidvin
Sydafrikansk hvidvin
Tysk hvidvin
Ungarsk hvidvin
Mousserende vin
Argentinsk mousserende vin
Cava
Cypriotisk mousserende vin
Fransk mousserende vin
Italiensk mousserende vin
Prosecco
Sekt
Sydafrikansk mousserende vin
Øl
Ale
Andre specialøl
Barley wine
Belgisk Inspireret
Brown Ale
Engelsk øl
Hvedeøl
Indian Pale Ale
Italiensk øl
Japansk øl
Juleøl
Kinesisk øl
Lager
Mexicansk øl
Ølgaver
Pale Ale
Pilsner
Sæsonøl
Søsonøl
Stout
Stout beer
Tyrkisk øl
Tysk øl
White Ale
Portvin
Hvid portvin
Ruby Portvin
Tawny portvin
Vintage portvin og LBV portvin
Rosévin
Argentinsk rosévin
Chilensk rosévin
Fransk rosévin
Italiensk rosévin
Libanesisk rosévin
New Zealand rosévin
Portugisisk rosévin
Spansk rosévin
Sydafrikansk rosévin
Rødvin
Amerikansk rødvin
Argentinsk rødvin
Australsk rødvin
Chilensk rødvin
Fransk rødvin
Græsk rødvin
Indisk rødvin
Italiensk rødvin
Libanesisk rødvin
New Zealandsk rødvin
Østrigsk rødvin
Portugisisk rødvin
Spansk rødvin
Sydafrikansk rødvin
Tjekkisk rødvin
Smagekasser
Spiritus
Absinthe
Armagnac
Baileys
Cachaca
Calvados
Cognac
Eau De Vie
Gin
Grappa
Irsk likør
Irsk vodka
Japansk
Likør
Pisco
Poteen
Rom
Sake
Sambuca
Snaps
Tequila
Vodka
Tilbehør
Bar og Cocktail udstyr
Cocktail Shakers
Glas
Proptrækker
Vin tilbehør
Vinkaraffel
Vinøsker
Vingaver
Gaveindpakning
Julegaver
Spiritusgaver
Vin og Champagne gaver
Vinæsker
Whisky
Blended Malt Whisky
Blended Whisky
Bourbon og USA Whiskey
Grain Whisky
Irsk whiskey
Single Malt Whisky

Populære produkter

5/5 (2)