Kroatisk rødvin

af | aug 5, 2017

5/5 (2)

Kroatien har nogle af de mindste vinmarker hvorfra der sælges til eksport i hele Europa, i modsætning til de mest bemærkelsesværdige vinproducerende lande i verden, der har store områder til dyrkning af vinplanter.

Kroatisk rødvin

Med den smule viden der findes om kroatisk vinavl, er det da korrekt at antage, at vinavlen ikke er særlig indbydende? – eller for at være ærlig, ganske enkelt uinteressant, simpelthen fordi der findes relativt mindre viden om deres eksport end Østrig, Tyskland eller Frankrig?

Ærligt talt, nej.

For ganske enkelt er den kroatiske vinscene både usædvanlig og interessant.

Deres eneste ulempe der historisk set er, må være den kendsgerning, at de oprindelige druer, som ikke passer til gennemsnitsforbrugerens tunge, bringer de kroatiske rødvine på et niveau der er lige som deres ligesindede, der dyrkes i et varmere klima, samtidig med at de giver os et nyt sæt druer vi kan udforske og nyde.

De fleste kroatiske rødvine kommer fra druer der har et lyst og solrigt klima, der er meget velegnede til de tørre, næsten ørkenlignende somre, der giver mulighed for hurtig vækst og økonomiske fremstillingsstandarder.

Men som mulige tømmermænd fra 1980’erne, som en række europæiske lande, er store kroatiske vine der fremstilles hovedsagelig hvide, hvor både rød og rosé udgør den lille procentdel af vine, der eksporteres ud af landet.

Dette skyldes ikke mindst at kroatiske rødvine, selvom de passer til landes vækstklima, ikke almindeligvis er noget der skrives om.

Læs mere om rødvin fra Kroatien under vinene

En bemærkning om Bevanda – kroatiske vintraditioner

At servere rødvin med vand har et langt tættere forhold, end blot at få det serveret sammen med hinanden ved aftensmaden.

En indfødt kroatisk måde at nyde en rødvin på til frokost, eller endda nyde en afslappet familiefrokost, er at blande rødvin med filtreret vand.

Set som social faux pas af mange, er dette en fantastisk måde at nyde kroatisk rødvin på, uden at mærke effekten af en eftermiddag hvor man har nydt lokale varianter.

Som med de fleste kroatiske retter hvor der nydes rødvine, giver Bevanda mulighed for en afslappet spisekultur, der forlænger alle de fornøjelige aspekter af middelhavets køkken og kultur.

Kroatiske rødvine er opdelt i tre separate dyrkende distrikter, hvor disse har været dyrket i det antikke Grækenland og spænder over to tusinde år og med bevis for at vindyrkning blev fundet i Hvar allerede i bronzealderen.

Sammen med mere almindeligt eksporterede druer som Cabernet Sauvignon og Merlot, der er velegnede til de kroatiske klimaer og derfor vokser i moderate mængder, er de kroatiske rødvinsstjerner Babic, Barbera, Borgonja Crna og den lidt mere kendte Cabernet Franc.

Dyrkede distrikter

Disse er de mest populære druer der alle dyrkes på Istrien, som er Adriaterhavets største halvø.

Klimaet her er bedst egnet til at fremstille de fedtholdige og frugtagtig smagsstoffer, der foretrækkes af kroatere, og med deres historiske indflydelse fra venetianske, østrigske, italienske og tidligere jugoslaviske fremstillingsmetoder, har man sikret en meget særpræget vinavl.

Sammen med det mere sydlige Dalmatia, er disse to hovedproducenter af kroatiske rødvine på en vinscene der ellers er domineret af de hvide druer.

Vinarija Dingač Plavac

Når man først forsøger at udforske kroatisk rødvin, kan den der er forsigtig med at prøve noget nyt, starte med at smage Vinarija Dingač Plavac 2012 (Plavac Mali).

Dette er en indfødt drue, hvor denne flaske koster omkring 75 kr, og er et sandt eksempel på en god, frugtrig, men sikker rødvin.

Smag af figner, blommer og andre vinterfrugter, med et toppunkt af duftende hyben, passer denne frugtagtige, men tydeligt blomsteragtige vin perfekt med sød tunfisk steak med krydrede grønne bønner, og delikat citrus inspireret salat.

Veralda Istrian, Refosk

Veralda Istrian, Refosk, 2015 er en gennemført kroatisk rødvin, som bærer de frugtagtig krydrede og lidt mere garvesyreholdige noter.

Denne rige og dekadente vin forhindrer langtfra tømmermændenes dødelige synd, og passer perfekt med vildt, vildsvin og rige, mørke og cremede saucer.

Med en sprød og ristet kartoffel, vil denne vin konkurrere og vinde med selv de mest krydrede kødretter.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

5/5 (2)

Giv dit High Five her: