Druer til vin og vindrue sorter

af | jun 11, 2017

5/5 (14)

De fleste livsnydere kender de mest udbredte druer til vin, som Chardonnay og Cabernet Sauvignon.

Der er mere end 1000 druesorter der bruges til vinproduktion, hvor mange kan komme med overraskende smage, når du begynder at udforske den store verden af vin.

Druer til vin - vindruer

Druesorten er den vigtigste ingrediens når vinens smag skal bestemmes. Sammen med produktionsmetoden, giver det hver vin sin egen karakter, og unikke fremtræden.

Når du vil vide mere om hvorfor vinen ser ud, dufter og smager som den gør, er det vigtigt at have forståelsen for, at hele processen i vinfremstillingen har betydning for det endelige resultat.

Lige fra druesorten, dyrknings stedets jordbundsforhold, klima netop det år, modenhed ved høst, presse teknik, gæring, lagring – og lige til påfyldning på flaske, karton eller tønde og opbevaring af det færdige produkt. Alt sammen påvirker vinens endelige karakter.

Her får du en beskrivelse af de forskellige druesorter, nogle er velkendte, andre er måske for dig ukendte, men derfor også spændende at finde ud af, om du næste gang skal søge efter en vin af hidtil ukendt mærke.

Top 10 vindruesorter


Vin med Cabernet Sauvignon druen

Cabernet Sauvignon

Den mest kendte røde druesort, og udnævnt som de røde druers konge. Cabernet Sauvignon giver vinene en række forskellige udtryk, afhængig af hvor den er dyrket.

Cabernet Sauvignon viser en stor vifte af frugtrige smage, som kirsebær, solbær og blomme. Det vil ofte også være kryddernoter fra egens aldring.

Vine fra Cabernet Sauvignon druesorten har giver tæt smag når den er ung, og ældes graciøst.

De unge Cabernet Sauvignon vine er gode til rødt kød som gryderetter med lam eller vildt.
De ældre Cabernet Sauvignon vine er perfekte til bøffer, stege eller modnet ost.

Læs mere om Cabernet Sauvignon


Vin med Chardonnay druen

Chardonnay

Den anden mest populære druesort, der har det perfekt i jordbundsforhold med en rigdom af kalcium og gerne et køligt klima. Det giver Chardonnay druen mulighed for at modnes langsomt.

Chardonnay har en lang historie med vinfremstilling og er blevet kaldt vinproducentens foretrukne drue, da få vine får den karakteristiske smag som dem fra denne druesort, af burgundisk oprindelse.

De vingårds teknikker, der passer bedst til denne druesort, omfatter gæring i tønde, malolaktisk gæring (sekundær) og opslæmning af aflejrede gærrester.

Disse teknikker skaber de komplekser smage og dufte til disse vine.

Læs mere om vin med Chardonnay druen


Vin med Pinot Noir druen

Pinot Noir

Vinkyndere er blevet forført i århundreder af de æteriske aromaer og den silkeagtige tekstur, der er typisk for druesorten Pinot Noir.

Der er meget få steder på jorden, som kan klare Pinot Noir, da den er svær at dyrke og ret udfordrende ved vinfremstillings processen.

Kystene i Californien har flere områder, der kan tilgodese dyrkning af gode Pinot Noir druer, der har en tyndere skind, og mindre pigmentering, sammenlignet med de fleste røde druesorter.

De fleste Pinot Noir druer udsættes for en kold maceration et par uger før selve gæringsprocessen startes, for at ekstrahere ekstra farve fra den. Dvs. drueskallerne ligger sammen med frugtkødet, inden de sies fra så frugtkødet kan gære.

En af Pinot Noirs kendetegnende kvaliteter, er den lette surhedsgrad, som gør den meget alsidig til mad. Den er blandt de få røde vine, der passer fint med fisk og skaldyr, som tun og bouillabaisse.

Pinot Noir er også perfekt til mange variationer af oste, grillet lam og fugle vildt.

Læs mere om vin med Pinot Noir


Vin med Sauvignon Blanc druen

Sauvignon Blanc

Denne drue stammer oprindeligt fra regionerne i det vestlige Frankrig, som Loire dalen og Bordeaux, men er i dag meget udbredt på mange andre dele af kloden.

Rundt omkring tilpasser Sauvignon Blanc sig godt, især i vinregionen Marlborough i New Zealand.

De vigtigste egenskaber der gør denne drue nem at bruge i vinproduktionen, er dens ligefremhed; vinens smag er ikke skjult i baggrunden, hvilket gør den ideel at starte med i en vinsmagning.

Dens karakteristiske kvaliteter er dens levende syrlighed, med urteagtige og græsklædte noter.

Fermenteringen af de fleste Sauvignon Blanc foregår i neutrale beholdere, som f.eks. betonæg og rustfri stål tanke, for lettere at få de særprægede egenskaber til at blomstre.

Nogle vine bliver dog gæret i egetræsfade (vintønder i eg), for at skabe smagsoplevelser i flere lag.

Læs mere om vin med Sauvignon Blanc druen


Vin med Cabernet Franc druen

Cabernet Franc

Denne druesort er blandt en af de genetiske forældre til Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc. Cabernet Franc producerer bløde og lette vine.

På selve oprindelsesstedet, Loire dalen, er Cabernet Franc lige så kraftig og nuanceret som Cabernet Sauvignon kan være.


Vin med Pinot Gris druen

Pinot Gris

Også kendt som Pinot Grigio. Denne sort er en Pinot Noir-variant, og dens frugter kan have en gråblå farve, typisk for sit navn Gris, hvilket betyder grå på fransk.

Vin lavet med Pinot Gris er typisk lys til medium og gul til pink farve. Den har citrus, æble, pære og melon aromaer (dufte) med en lysegrøn note.


Vin med Shiraz druen

Shiraz

Denne sort vokser godt i mange dele af verden og producerer kraftige rødvine med en krydret smag. Vinen har også et stort potentiale for aldring.

Shiraz kan strække sig over en bred vifte af smag og aromaer, afhængigt af klima og jordtype hvori den bliver dyrket.

De køligere dyrkningssteder resulterer i jordbærfarvede druer med jordiske og vilde noter, mens de varmere klimaer producerer mørke, marmelade agtige vine med en stærkt krydret karakter.

Afhængig af vinfremstillingsmetoden er vinen fantastisk til grillet vildt og kød.

Læs mere om vin med Shiraz druen


Vin med Riesling druen

Riesling

Denne druesort er verdens fineste sort druer til fremstilling af hvidvin – det påstår flertallet af vin kritikere i hvert fald.

Riesling har sin oprindelse fra det vestlige Tyskland, men vokser dog vidt og bredt i mange dele af verden i dag. Denne drue har et lyst skin og er meget aromatisk.

Mens de uhyre populære franske sorter har erobret næsten alle dele af kloden, er Riesling næsten fraværende i de franske centrale vinregioner, såvel som i Italien og Spanien.

Riesling vin matcher bedst en god thailandsk grøn karry, Quiche Lorraine og Key Lime Pie.

Læs mere om vin med Riesling druer

Andre druesorter

Nu har du fået et indblik i de mest berømte druesorter, men der er mange flere. Faktisk over 1400 forskellige druesorter bruges til vinproduktion.

Andre kendte druesorter inkluderer Sangiovese og Nebbiolo fra Italien, Zinfandel fra California, USA, Petite Sirah som er en variant af Shiraz.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Druer i alfabetisk orden

Alle druer

Vin med Cabernet Sauvignon druen

Vin med Cabernet Sauvignon druen

Cabernet Sauvignon er uden tvivl verdens mest udbredte og anerkendte variant af drue til fremstilling af rødvin, med en stor gruppe inkarnerede rødvinsnydere.
5/5 (14)

Giv dit High Five her: