Beskrivelse
Unægtelig en af ??verdens store klassiske søde vine – balance, intensitet og kompleksitet og ren og skær drikkeligheden af ??denne vin viser den lille Szepsy vingård at være en af ??de bedste på planeten! Der er vinproducenter, og der er alkymister; hvordan ellers kan du forklare renheden af ??Szepsy vine, elegancen i hans frugt og harmoni struktur? Og alligevel, som de fleste store vin beslutningstagere, hans vine er ikke om hvad han gør så meget som hvad gør han ikke. Der er ingen over-arbejde frugten på denne ejendom, ingen ubalanceret vine på grund af ‘ambitiøse’ vinfremstilling. Filosofien handler om at bevare kvaliteten af ??frugt og ikke om forbedring af kunstgreb eller kunstgreb. Hvis Szepsy s frugt spor den reneste mulige linje fra vingården til flasken, kan manden selv kan prale af en slægt, der går tilbage tæt på oprindelsen af ??Tokaji: Han er den direkte efterkommer af Szepsy Lacko Mate, der i 1631 var den første person til at nedskrive Tokaji beslutningsproces. Tokaj vin region er en historisk vinregion beliggende i det nordøstlige Ungarn. Det er også en af ??de syv større vin regioner i Ungarn. Regionen består af 28 navngivne landsbyer og 11,149 hektar klassificerede vinmarker, hvoraf en anslået 5.500 øjeblikket plantet. Tokaj er blevet erklæret en World Heritage Site i 2002 under navnet Tokaj Wine Region Historic kulturlandskab. Udtrykket Aszu henviser til de uudviklede drue bær, der er skabt ved hjælp af overmodne druer og ædel-rot (botrytisation) forekommer på vinstokkene. Den Aszu vinen er lavet af druer bær, der har uudviklede og stuvet som følge af Botrytis, under angreb af Botrytis cinerea svamp. Hvis der efter en varm sommer cool, tåget dawns efterfølges af solskin, på grund af den gavnlige virkning af svampen processen med botrytisation begynder. Processen med at gøre af Tokaji Aszu er yderst arbejdskrævende. De Aszu bær er valgt blandt vinstokke i hånden, hvorefter de samles i træfartøjer puttonyos hver især er i stand til at lagre 20-25 kg af Aszu bær. Det puttony tal mellem 3-6 betegner hvor mange Aszú bær blev anvendt til at lave en tønde (136 l) vin. Efter mosten er perfektioneret, er små klud containere fyldt med søde frugtkød og saft af Aszu druer og tilsat vinen. Furmint er den dominerende drue i Tokaji og Aszu i navnet blot at de tørrede, ædelt rådnet druer, som er håndplukket fra vinstokke. Antallet af puttonys er en indikation af sødme, med to den tørreste og seks bluesmusiker. Det er grunden til, at det er vigtigt ikke at blande den ungarske Tokaji Aszu med det slovenske sort, kaldet Tokajský vin som forskellen er større, som du ville forvente fra navnene. Szepsy har omkring 50 hektar med vinstokke i vid udstrækning stenet, vulkanske jord. Selvom traditionelle i hans tilgang, søger han konstant efter nye forbedringer i hans søgen efter perfektion. Gæring og modning finder sted i træ. Hans udbytter er blevet beskrevet af selveste Michel Bettane af Revue du Vin de France som latterligt lave (vi kunne tilføje, ud af kurs, at de er gale!). De vine har en næsten hellig ry og med rette, så dette eksempel vil vise sig.
Bemærk! Denne tekst er automatisk oversat, hvis det er noget sludder, så kontakt os for at få den oversat korrekt med det samme.
Istvan Szepsy – Tokaji Aszu, 6 Puttonyos 2007 50cl Bottle er en Hvidvin der bl.a. sælges hos TheDrinkShop
Producentens noter (på engelsk)
Undeniably one of the world’s great classic sweet wines – the balance, intensity and complexity and sheer drinkability of this wine show the tiny Szepsy winery to be one of the best on the planet! There are winemakers and there are alchemists; how else could you explain the pureness of Szepsy’s wines, the elegance of his fruit and the harmony of structure? And yet, like most great wine-makers, his wines are not about what he does as much as what he does not do. There is no over-working the fruit at this estate, no unbalanced wines due to ‘ambitious’ winemaking. The philosophy is all about preserving the quality of the fruit and not about enhancement by artifice or sleight of hand. If Szepsy’s fruit traces the purest possible line from the vineyard to the bottle, the man himself can boast a lineage that goes back close to the origins of Tokaji: He is the direct descendant of Szepsy Lacko Mate who, in 1631 was the first person to write down the Tokaji making process. Tokaj wine region is a historical wine region located in northeastern Hungary. It is also one of the seven larger wine regions of Hungary. The region consists of 28 named villages and 11,149 hectares of classified vineyards, of which an estimated 5,500 are currently planted. Tokaj has been declared a World Heritage Site in 2002 under the name Tokaj Wine Region Historic Cultural Landscape. The term Aszu refers to the shrivelled grape berries that are created by way of overripe grapes and noble-rot (botrytisation) occurring upon the vines. The Aszu wine is made of grape berries that have shrivelled and stewed as a result of noble rot, under attack by the botrytis cinerea fungus. If after a warm summer the cool, foggy dawns are followed by sunshine, due to the beneficial effect of the fungus the process of botrytisation commences. The process of making of Tokaji Aszu is extremely labour intensive. The Aszu berries are selected from the vines by hand after which they are collected in wooden vessels puttonyos each of which is capable of storing 20-25 kg of Aszu berries. The puttony number between 3-6 designates how many Aszu berries were used to make one barrel (136 l) of wine. After the must is perfected, small cloth containers are filled with the sweet pulp and juice of Aszu grapes and added to the wine. Furmint is the dominant grape in Tokaji and Aszu in the name simply to the dried, nobly-rotted grapes, which are hand-picked from vines. The number of puttonys is an indication of sweetness, with two the driest and six the sweetest. That is the reason why it is important not to mix up the Hungarian Tokaji Aszu with the Slovenian variety, called Tokajsky wine as the difference is more significant as you would expect from the names. Szepsy has around 50 hectares under vine in largely rocky, volcanic soil. Though traditional in his approach, he constantly searches for new refinements in his quest for perfection. Fermentation and maturation takes place in wood. His yields have been described by none other than Michel Bettane of the Revue du Vin de France as ridiculously low (we could add, off course that they are Mad!). The wines have an almost sacred reputation and justifiably so as this example will prove.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.