Græsk rødvin
Grækenland er meget selektiv med hvad de eksporterer, hvilket betyder at græsk rødvin ikke er noget der typisk findes i den lokale vinhandel, eller i et supermarked. Det betyder også, at det ikke er noget en nybegynder tiltrækkes af, uden forhåndsviden.
Historisk set har græsk rødvin altid været en dårlig og syrlig vin. Men siden 1990’erne, hvor de fleste europæiske lande begyndte at fokusere på kvalitet, ændrede Grækenland sin tilgang til, hvor det var bedre at markedsføre deres kvalitetsrødvin.
Med græske rødvine der har været dyrket og fremstillet siden tiden før Bibelen, er kvaliteten af deres eksporterede rødvine mere overset end forfærdelige.
En af mine gamle venner, der blev født i Thessaloniki, jokede for nylig med årsagen til at den græske vin er så forfærdelig – er at de beholder det bedste til dem selv!
Men for et land, der er så gæstfri, hvor de deler deres metoder til madlavning og kultur, forekommer det usandsynligt, at de vil tilbyde deres dårlige rødvine til eksport, som passer til så mange af de græske traditionelle retter, og i særdeleshed er retter der passer til rødvin.
Kort sagt betyder det ikke, at du ikke kan finde de bedste rødvine indlands, det vil nok være lidt sværere at finde din egen helt specielle flaske.
De gode røde vine der dyrkes i Nordgrækenland er i et forunderligt mindretal, da der kun benyttes syv forskellige druesorter, hvoraf de fleste er hvide.
Områder som Xinomavro er lokalt kendt for at fremstille rødvin med højt indhold af garvesyre, med nogle jord- og fremstillingsmetoder der frembringer den særprægede mørke kirsebærsmag. Disse er virkelig specielle rødvine, som kan nydes af selv den mest usikre nybegynder.
Et godt eksempel er 2006 Pavlou Estate Klima. Den passer fantastisk til lam og vildt, og denne er en af de mere rimelig prissatte rødvine uden at være alt for syrlig.
Pavlidis Thema Red der også kommer fra den nordlige del af Drama, er en kombination af både Syrah og Agiorgitiko druer, og på grund af dens duftende topnoter, med antydning af violer og sort frugt, passer denne vin vælgig godt til flødebaserede røde kødretter, rosmarin og hvidløgsmarineret lam, serveret med stegte grøntsager.
Selvom den er lidt dyrere med en pris på omkring de 100 kr, er Pavlidis absolut værd at bruge penge på.
Grækenland har også et udvalg af druer, der oprindeligt blev importeret fra hele Europa.
Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Syrah druer trives godt i den tempererede sommer, også selvom vinteren er vildere og mere blæsende.
Gennem de sidste halvfjerds år har flere modige vinproducenter hjulpet Grækenland til deres egen vinrenæssance – selvom vinen ikke er lige så godt markedsført som andre af Europas områder, som f.eks. Spanien og Tyskland.
To af de bedste årgange af græske rødvinsblandinger er blevet skabt gennem dette samarbejde.
Først har vi 2005 Skouras Megas Oenos, der er baseret på en blanding af Cabernet Sauvignon og Agiorgitiko.
Med en pris på ca. 100 kr for en flaske, er denne vin vellidt af hærdede fanatikere på grund af dens dybe, bærrøde palette, og dramatiske sorte blæklignende farve.
Den anden, og en personlig favorit, er Yiannis Tselepos Cabernet-Merlot.
Disse to blandinger har en næsten whisky lignende røget fornemmelse, samt en dristig, frugtsmag.
Det er det perfekte valg til virkelig at imponere vinkyndige venner og familie.
Tricket med græsk vin er, at prøve at bruge lidt ekstra tid på at finde den unikke smag, som sammen med glæden og overraskelsen, som dine gæster står over for, når du fortæller dem at denne fantastiske flaske rødvin er græsk, det er helt klart den ekstra indsats værd.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
Græsk rødvin
-
Thiasos – Red PGI Peloponnese 2013
kr.53,40 Find butik -
Manolesakis Estate – Exis Red 2013
kr.74,78 Find butik -
Boutari – Nemea 2014
kr.79,95 Find butik -
Boutari – Naoussa 2013
kr.80,55 Find butik -
Ktima Alpha – Axia Red 2010
kr.112,80 Find butik -
Ktima Alpha – Xymomavro Reserve Old Vine 2010
kr.700,58 Find butik -
Ktima Alpha – Xymomavro Hedgehog Single Vineyard 2010
kr.827,63 Find butik
0 kommentarer