Sådan finder du den rette vin til aftensmaden

5/5 (2)

Der findes så utroligt mange vine, at det kan virke en smule uoverskueligt, når du skal vælge, hvilken du skal servere til aftensmaden.

Først er der jo spørgsmålet om, hvorvidt den skal være rød eller hvid. Herefter kommer alle smagsnuancerne, og det er som bekendt ret forskelligt, hvad den enkelte flaske passer til.

Det kan tage lang tid at få helt styr på dine vine, men her får du nogle grundlæggende forslag, du kan tage med i overvejelserne.

Sådan finder du den rette vin til aftensmaden

Sådan finder du den rette vin til aftensmaden

Rød- eller hvidvin?

Først og fremmest er det godt at få styr på, om vinen skal være rød eller hvid. Her er det grundlæggende sådan, at hvidvin passer rigtig godt til fisk, til lidt mere syrlige retter og til pasta med for eksempel flødesovs.

Hvidvinen er frisk og let i sit udtryk, så den passer oplagt til en masse af de skønne retter, vi nyder om sommeren. Tit vil hvidvin også passe godt til desserter, fordi den kan være med til at neutralisere noget af sødmen, for eksempel fra en tung chokoladekage.

Rødvin er oplagt, hvis du skal have en god bøf. Det gør den, fordi molekylerne i vinen blødgøre fedtet i kødet, hvilker frigiver smagen. Den passer også perfekt sammen med gryderetter, der har simret på kogepladen i lang tid – især hvis du serverer en god, frisk salat til.

Rødvinen er mere tung i smagen end hvidvinen, og den komplimenterer derfor retter, som har en vis dybde i sig. Typisk vil retter med tomat, for eksempel bolognese, ligeledes gå perfekt i spænd med en god flaske rødvin.

Hvilke smage skal du gå efter?

Der kan være mange forskellige smagsnuancer i en god flaske vin. Det kan være svært at finde rundt i, for passer hints af abrikos egentlig godt til et stykke laks? Som udgangspunkt skal du være opmærksom på, at hvidvin helst ikke skal være alt for sødlig i smagen, når du serverer det til mad. Derfor er det godt at tage dem, der har en let citrusagtig smag, især til fisk.

Der må der også gerne være hints af forskellige frugter og lignende – den skal bare helst ikke fremhæves som decideret sødlig, for så kommer det hurtigt til at smage for meget af dessertvin.

Når det kommer til rødvin, kan de i mange tilfælde passe godt sammen med en bøf eller en pizza. Der findes et utal af spændende smagsnuancer, og chokolade kan, selvom det måske ikke lyder sådan, sagtens være rigtig fint til en hovedret. Dog skal du holde øje med de rødvine, som har vaniljenuancer i sig.

De kan smage rigtig godt, men det bliver en lidt spøjs oplevelse, hvis du drikker dem sammen med din pasta bolognese. Generelt skal du bare huske at tage bagsideteksten på vinene alvorligt, for nogle gange kan de nævnte aromaer være ret kraftige.

Hvis du har købt en rigtig god vin, skal du selvfølgelig sørge for, at maden du serverer til lever op til vinens potentiale.

Mangler du tid og overskud i hverdagen til at lave mad? Så er løsningen lige her: Bestil mad og betal senere, hvis du ikke orker at stå i køkkenet selv. Det behøver nemlig ikke altid at være så kompliceret at nyde aftenen med et godt glas vin – og nogle gange må man gerne få hjælp udefra.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.