Skal der mad til vinsmagning?

5/5 (5)

Vinfremstilling er blevet til en videnskab, og når vinen forfines mere og mere, giver det også nogle fantastiske smagsoplevelser. Det er mere populært end nogensinde, at gå til vinsmagning, og det giver mange ny “steder” at smage vin.

Du kan få mange forskellige smag på vin oplevelser, og her vil jeg påstå, at situationen du smager vinen i, har stor betydning for resultatet.

Jeg har stået på terrassen og grillet, og nuppet et glas grillvin inden maden er færdig, og tænkt at den her vin er lige sur nok, men når den så serveres til maden, er den helt perfekt.

Det har altså stor betydning, i hvilken sammenhæng du smager på vinen!

Når du læser anmeldelser af vin, skal du altså vurdere om den karakter og beskrivelse der bliver givet, kan bruges i forhold til den mad du har tænkt dig at servere, eller om vinen vil ændre karakter, så den ikke passer til måltidet.

Skal der mad til vinsmagning?

Skal du til vinsmagning?

Inden du beslutter dig for, hvilken vinsmagning du gerne vil med til, undersøger du sikkert hvilke vine der serveres, for at finde ud af, om du overhovedet gider smage de vine.

Her vil du ofte skulle gå med andres udtalelser om vinen, og så er spørgsmålet om du har smagsløg der matcher deres.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er en Italiensk vinanmelder, der giver afsindigt høje point til vine, jeg ville give mindst 15 point mindre. Og det er jo fordi vi har forskelligt udgangspunkt for smagningen, og forskellige smagsløg.

Derfor kan det være en fordel, hvis du også har smagt nogle af de vine vinanmelderen allerede har vurderet, så du kan sammenligne om du giver samme bedømmelse.

På den måde kan du altid trække fra eller lægge til, så du har en fornemmelse af hvordan vinen vil smage for dig.

Hvorfor mad til vinsmagning?

For at kunne adskille de forskellige smage og smagsnuancer der er i de vine du skal smage på, er det bedst at neutralisere smagen i munden mellem hver smagning. Det gøres ofte med vand, brød og mild ost, der renser ganen. Siges det 🙂

Det passer også meget godt, og det er nok den metode jeg går efter, hvis det er vin der skal nydes, ikke kun under middagen.

Personligt foretrækker jeg at kunne sammenligne vinen med de retter som den er tiltænkt at skulle være et supplement til, så hvis det kan lade sig gøre, vælger jeg de vinsmagninger der serverer nogle fornuftige retter, som jeg kan lide.

Men det er smag og behag, du kan sagtens gå til en vinsmagning på Børsen, og tylle det ene glas ned efter det andet (det er små portioner) og så bare smage vine.

Hvilken mad til vinsmagning?

Den traditionelle mad til vinsmagning er er vand, brød og et par milde oste, der kan rense ganen, og lade den næste portion vin få lov til at give dig sin helt egen smagsoplevelse, uden forstyrrende smage fra det forrige glas.

Hvis det er en vinsmagning med rigtig mad, vil det ofte enten være enkle retter til knap så kraftige vine, eller rigtige kulinariske oplevelser til kraftigere vine.

Her er det altså vigtigt, at de måltider der serveres passer til vinen, og så skal du håbe på, at arrangøren af vinsmagningen har formået at sammensætte mad og vin så det passer.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.