Vinrejse til Tyrkiet
Umiddelbart tænker du nok sol, sommer, strand og vand, når du booker din charterferie til Tyrkiet. Men til et godt måltid, hører der sig en god flaske rødvin til, og så er spørgsmålet er: Hvad kan du forvente af det tyrkiske vinkort?
Faktisk har tyrkerne dyrket vin i flere årtusinder, og nogle mener vindyrkningens oprindelse er netop i Tyrkiet.
Når man tænker på, at Tyrkiet ligger på niveau med Italien og Spanien på verdenskortet, så bør der være rige muligheder for at lave nogle af verdens bedste vine. Og det er der da også.
Men hvorfor gør de det så ikke (endnu)?
Meget få tyrkiske vine i danmark
Vi er i danmark ikke så bekendte med tyrkiske vine, og det skyldes en del forskellige ting.
Turisme
Tyrkiet har fokuseret mere på turisme, end vinfremstilling i den tid vi har været civiliserede nok, til at fragte større portioner vin rundt i verden.
Med turisternes interesse for vin, har flere vinbønder fået øjnene op for, at der kan være en profitabel eksport i at have vine af høj kvalitet, som massemarkedet kan lide. Det har de senere år fået gang i flere produktioner der ikke kun er fokuseret på det tyrkiske marked.
Muslimer
Tyrkiet er et muslimsk land, og derfor er alkohol forbudt, men stadig meget udbredt og accepteret, både pga. turismen, men også fordi de fleste tyrkere er meget moderne og tolerante over for andre.
Men netop derfor, har produktion af alkoholiske drikke været meget begrænset, indtil turisterne dukkede op, og forlangte procenter i drikkevarerne.
Tyrkisk mad er krydret
Vine der serveres på restauranter i Tyrkiet, er ofte tyrkiske vine der passer til den stærkt krydrede maden, og derfor kan vinen sagtens bære at være kraftige og fyldt med garvesyre. Det er bare ikke det der er mest populære internationalt!
I tiden hvor vinen kun skulle tilfredsstille det tyrkiske bord og retter, var det ikke noget problem, men i dag vil de gerne eksportere, og er begyndt at hente vinmagere fra italien og spanien, til at lave “internationale” vine.
Hvilke druer bruges i Tyrkiet?
Hvis du er vild med vine af bestemte druesorter, kan du sagtens få vine i Tyrkiet der har nogenlunde den samme smag.
Hvis vi starter med det sure sprøjt fra Cabernet Sauvignon, så kan du finde en vin med Boğazkere druen, der i øvrigt betyder “halsbrand”.
Er du til Pinot Noir kan du vælge en vin med druen Kalecik Karasi, og hvis du er til Pinot Grigio, skal du have fat i tyrkisk vin med Emir druen.
Hvilken vin til maden?
Det er en videnskab, hvor det kun kan være rigtigt for din egne smagsløg, men lad os alligevel lige se på lidt “standarder”.
Til forretterne, tyrkisk messe, som dolmas, humus og oliven, skal du vælge Emir.
Flere tyrkiske retter er blandinger af kød, meget krydrede, som f.eks. musaka, og her vil en Kalecik Karasi vin passe godt til.
Tyrkerne har mange højsletter med får, så der er mange retter med lam, og her kan du med fordel vælge en vin med Öküzgözü druen.
0 kommentarer