Cantina Fondata NEL Primitivo di Manduria Riserva DOC Corterosso Supremo 2013

5/5 (3)

Du får her en vinanmeldelse af Cantina Fondata – Primitivo di Manduria 2013, med mine kommentarer til vinsmagningen.

Vi er i Apulien (Puglia), der er i det sydvestlige Italien, den øverste del af støvle hælen.

Cantina Fondata NEL Primitivo di Manduria Riserva DOC Corterosso Supremo 2013

Cantina Fondata NEL Primitivo di Manduria Riserva DOC Corterosso Supremo 2013 er en italiensk rødvin fra Apulien (Puglia), og den type der er blevet populær for blot at gå som en Primitivo di Manduria DOC.

Denne vin er tappet på flaske af firmaet Da T.D.C. Sp.A.i Cazzano di Tramigna, der ligger i det nordlige Italien, helt præcist i Verona, men altså med druer fra Apulien, i det sydlige Italien.

Det virker som om det er et firma der har hentet overskuddet af druer, og fremstillet en vin, uden en bestemt producent der står frem og giver vinen anerkendelse, men det er jo også underordnet, hvis den er god!

Vinanmeldelse

Primitivo di Manduria Corterosso Supremo 2013

I dag skal vi kigge på denne her flaske, med italiensk rødvin, det er en Primitivo di Manduria, og selve druerne er dyrket i Apulien, altså i Puglia, som er i den øverste del af Italiens støvlens hæl.

Jeg vil tillade mig bare at præsentere denne her vin som en Primitivo di Manduria, og så er det i øvrigt en Corterosso Supremo 2013, og hvad der ellers så kommer ud over det … læs det på hjemmesiden, jeg gider næsten ikke at lave den lange smøre:

Cantina Fondata Nel Primitivo di Manduria Riserva DOC Corterosso Supremo 2013

Der er noget om producenten, der ikke rigtig er en producent, der er beskrevet på nogen måde overhovedet, og Jeg bliver lidt i tvivl, om det nu egentlig bare er en eller anden form for brand de har lavet, der står her noget med Cantina Fondata 1953, og en hel masse andre ting. Jeg har ikke rigtig kunnet finde noget om den, så jeg vil egentlig bare sige, at det er en italiensk rødvin,det er en Primitivo di Manduria, hvilket vil sige, at den er lavet af Primitivo druen, som er lidt en pendant til den Amerikanske Zinfandel, og den skulle meget gerne have en rigtig god smag, og være helt i top.

Netop derfor kan jeg ikke forstå, det er frustrerende, hvorfor er der ikke nogen der vil tage ansvaret for denne her vin. Hvorfor er der ikke nogen der kommer og siger; hey, det er os der har lavet den, og er stolte af den. Fordi jeg er helt sikker på, at det er en god vin.

Men det finder vi ud af, allerførst så skal vi have nogle vindata, og dem kan du se her, eller pause videoen for at læse.

0:0 – Intro
1:56 – Vindata
2:00 – Om vinen
2:49 – Vinsmagning
6:00 – Mad til vinen
6:54 – Point
7:34 – Hvor kan den købes?
8:06 – Tak
9:03 – FraklipEkstra info om vinen

Vindata

Producent: Cantina Fondata Nel
Brand navn: Corterosso Supremo
Vinnavn: Primitivo di Manduria
Årgang: 2013
Land: Italien
Region: Apulien (Puglia) / Manduria
Klassifikation: DOC

Druer: 100% Primitivo
Alcohol: 15%
Flaske: Speciel flaske der er tykkere i glasset, og bredere i toppen end i bunden
Flaskestørrelse: 75cl
Lukning: Kork og plastikhætte
Serveringstemperatur: 16° til 18°

Om vinen

De vinmarker der er i Manduria, som i øvrigt også er en kommune eller provins, i selve Apulien, ligger i et område, hvor de får så meget varme og sol, så druerne får rigtig dejlig saft og kraft. Klimaet er lige tilpas, temperaturen om dagen og om natten, og det giver simpelthen de optimale betingelser for at dyrke Primitivo druen i området, som faktisk er her der primært dyrkes Primitivo druer, de dyrkes selvfølgelig mange andre steder også, men lige her, det er egentlig, hvad skal jeg sige, ophavet til Primitivo vinen.

Vinsmagning

Og så kommer vi til den bedste del af hele denne her vinanmeldelse, nemlig selve vinsmagningen.

Udseende, farvetonen

Det allerførste punkt, i selve vinsmagningen, det er jo farven, og her der er der en rigtig flot , nærmest blodrød, man vil nok kalde den rubinrød farve, i denne her vin.

Den er simpelthen rigtig flot rød, og den ser meget kraftigt og fyldig ud, så det bliver jo spændende.

Duften, aroma

Andet punkt det er duften, hvor vinen selvfølgelig lige skal hvirvles lidt rundt i glasset.

Den har en rigtig fantastisk dejlig behagelig duft. Den dufter blødt, man kan dårligt dufte at der er alkohol i, men den er der.
Her der får vi sådan en duft af blommer, og røde modne frugter.

Smagen

Tredje punkt på vinsmagningens dagsorden, det er jo så selve smagen, og det har jeg faktisk glædet mig til i rigtig lang tid, for jeg kom til at købe den for lang tid siden, og så har den ellers bare ligget på lager.

Den har en rigtig, fantastisk god smag.

Det er simpelthen imponerende. Det her det er en Primitivo vinnår den er næstbedst,

Lige når man smager den, så får man noget blomme/svedske agtigt, rigtig frugtrigt, mørke frugter, en rigtig god smag.

Der kommer lige en lille skarp kant, men der er næsten ikke noget garvesyre i.

Det er en halvtør vin, måske tør endda, hvilket nok betyder at en del måske ikke bare vilsidde og nyde den, jeg kunne nu godt finde på det, fordi den har en rigtig god smag, der slår kraftigt igennem, men til mad vil den være helt perfekt.

En rigtig intens og krydret duft, og en rigtig fyldig frugtrig smag.

Mad til denne vin

Vi skal finde ud af hvad vi kan bruge denne her vin til, hvad kan vi servere denne her sammen med.

Som sagt så har den en halvtør smag, med en lille skarp kant, men det er faktisk ikke ret meget, det er næsten forsvindende lidt, der er garvesyre i denne her vin, så den kan bruges til noget kød der er mildt krydret, hvis kødet bliver meget krydret, så forsvinder smagen, fordi så kraftig er den heller ikke, men det er en rigtig god vin.

Vi kunne tage et stykke rødt oksekød, en steg af en eller anden art der lige har været på grillen, måske nogle fuldmodne gode oste, hvis det skal være til ostebordet, det kan vi også sagtens gøre.

Den kan sagtens klare sig til vildt og lam, fordi den har trods alt noget, den har tørhed i stedet for garvesyren, til at klare smagen.

Hvor mange point får den så?

Vinen skal også lige have nogle point.

Den har en rigtig flot farve, den er fyldig, halvtør, med en fantastisk god smag, jeg vil give den 91 point.

Det fortjener den, den er helt fantastisk god.

Cantina Fondata NEL Primitivo di Manduria Riserva DOC Corterosso Supremo 2013

Et klasse eksempel på en Primitivo di manduria, ikke af den bedste slags, der findes selvfølgelig nogle der er bedre, men som vi kommer ind på lige om lidt, hvor kan vi købe den henne, der har vi altså en lavprisvin, vil jeg næsten kalde det.

Hvor kan den købes

Så skal vi selvfølgelig finde ud af hvor vi kan købe denne vin henne.

Denne her, den har jeg købt , på tilbud selvfølgelig, i Super Brugsen. Jeg tror det var til 69,- kr, men det begynder at være lidt lang tid siden, at jeg har købt den faktisk, men jeg tror det er 69,- kroner.

Normalt står den til de der omkring 140,- kroner, så kan du komme ned på omkring 75, så er du rigtig heldig, og så i øvrigt, vil jeg godt købe den for 140,- kr. til fuld pris, fordi det er den i hvert fald værd.

Den er knaldgod.

Billeder

Det var alt hvad jeg havde til dig denne her gang, med en rigtig lækker italiensk rødvin, Primotivo di Manduria, årgang 2013.

Navnet det kommer vi ikke nærmere ind på, fordi det er simpelthen for besværligt.

Cantina Fondata NEL Primitivo di Manduria Riserva DOC Corterosso Supremo 2013

Men den er vanvittig god, og … du har etiketten lige her – se billederne!

Jeg håber du synes det har været en fornøjelse, det synes jeg i hvert fald.

Tak fordi du fulgte med hele vejen til enden.

Og hvis du synes det var en god … eller bare fornuftig vinanmeldelse … eller det er lige meget … bare like videoen, tak, og så lige abonner på kanalen også selvfølgelig, så du kan se hvornår jeg næste gang laver en ny vinanmeldelse.

Det var alt fra mig for denne her gang – hov, husk lige, nyd vinen med omtanke, tak.

Og så skal du da også lige like videoen, hvis du synes det var en god anmeldelse.

Abonner på kanalen, så du ved hvornår jeg næste gang laver en ny vinanmeldelse.

Har du spørgsmål eller kommentarer, vil jeg gerne høre fra dig, det kan være jeg kan lære noget nyt igen i dag 🙂

Du må også meget gerne give artiklen en High Five

Giv dit High Five her:

Fraklip

Ekstra info om vinen

Så blev der ikke noget fraklip!

Jeg beklager meget, men sådan er det.

Jeg kan jo lave noget, ik’?

Fordi hvis vi nu tager det der med navnet …

Der står heroppe: Corterosso Supremo – ok, det er altså det som vinen ligesom bliver markedsført under.

Det er ikke brandet, det er bare en betegnelse, og så er der Cantina Fondata.

Cantina Fondata NEL 1953 – og så et eller andet navn: Luciana Conti, eller sådan noget lignende.

Og det siger mig ikke en brik, fordi du kan ikke rigtig, jeg kan ikke finde ud af … hvis du ved hvem det er så fortæl mig det lige, ik’, tak 🙂

Og så står der Primitivo di Manduria, og det kan vi i hvert fald forholde os til, og så er den fra 2013, og så er det i øvrigt en Riserva.

Det betyder normalt 12 måneder på fad, det skulle den i hvert fald gerne have haft. En DOC vin – 6 måneder på fad, Riserva – 12 måneder i egetræstønder. Så er vi ved at være der, ik’.

Old Vineyards, men derudover så virker det mest af alt som om at det bare er en eller anden der har været ude, og samle nogle druer sammen, og så har vi lavet en vin, og holdt forskrifterne, og så i øvrigt lavet den et helt andet sted.

Hvis man læser bag på, så er den tappet på flaske af et helt andet firma, som ligger i Verona, som altså har transporteret vinen væk, eller druerne, det ved jeg ikke, men de er dyrket i Apulien, altså Puglia, men vi ved ikke om de også er lagret osv. dernede, de kan lige så godt være at det er sket i Verona.

Men en ting er helt sikkert, det er synd, at der ikke er nogen der står frem og siger “det her, det er mig der har lavet en rigtig god vin, I made this” fordi den er god, sådan er det.

Så fik du også historien om den lidt blandede navngivning her, et meget meget langt navn, hvis man skulle tage det hele med på en gang, det bliver fuldstændig håbløst komplekst.

Tak for nu, hej!

Giv din kommentar her

5/5 (3)

Giv dit High Five her:

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.