Vi er i det nordøstlige Italien, det rigtige Amarone område i Veneto, og vinen laves under de forskrifter der gælder for en Ripasso DOC vin.
Le Arche Valpolicella Ripasso 2015
0:0 intro
1:34 – Vindata
1:38 – Om vinen
3:38 – Vinsmagning
5:32 – Mad til vinen
6:37 – Point
7:47 – Tak
8:26 – Fraklip
I dag vil jeg lave en vinanmeldelse af denne her, Valpolicella Ripasso 2015. Den er fra Le Arche, som egentlig ikke er en vinproducent i sig selv. Le Arche er et brand, hos vinhuset Premium Wine, og de samler simpelthen druer og vine fra forskellige producenter, og sætter sammen, eller laver deres egne brands, på kryds og tværs, som de nu synes det passer bedst.
Men derfor skal de jo selvfølgelig stadig overholde visse regler og normer, når man begynder at lave en vin, og vil give den en klassifikation.
Vi er i det nordøstlige italien, og vi er faktisk i det helt rigtige Amarone område, og denne her vin bliver lavet med Ripasso metoden, dvs. den får en anden gennemgang gæring med nogle druer der har været brugt i forvejen, og det er lige præcis Amarone druerne, den får en ekstra tur af.
Denne vin er en ægte Ripasso D.O.C vin, og det betyder altså at der er nogle strenge rammer for, hvordan den skal fremstilles. Så kvaliteten burde være i top, men det finder vi ud af.
Allerførst så skal vi have nogle vindata, hvor du lige kan pause videoen, eller se dem her:
Vindata
Producent: Premium Wine Selection
Brand navn: Le Arche
Vinnavn: Valpolicella Ripasso
Vintage: 2015
Hjemmeside: https://premiumwine.it/en/wineries/Valpolicella-Ripasso/v,61
Land: Italien
Region: Veneto
Klassifikation: D.O.C.
Druer: Corvina, Rondinella og Molinara
Alcohol: 13,5%
Flaske: Standard Bordeaux flaske
Flaskestørrelse: 75cl
Lukning: Kork og plastikhætte
Serveringstemperatur: 16° til 18°
Men lad os straks komme videre.
Om vinen
Det her er en Ripasso vin, og det vil sige at når man har fundet de bedste druer, og brugt dem til Amarone produktion, så går man i gang med det næst bedste sæt druer, og det er til de her vine, og når så man har produktionen i gang, lader man lige vinmosten gære en ekstra gang med kvaset fra Amarone produktionen, de får simpelthen restindholdet fra Amaronen.
Det burde give nogle vine der har noter og smag hen ad Amarone, men meget ofte med en lidt mindre krydret smag, og en lidt mindre kraftig og fyldig vin.
Man kan dog være heldig, at rent faktisk nogle Ripasso vine godt kan slå nogle af de lidt svagere Amarone produkter, der er på markedet.
Denne her vin er lavet med Ripasso metoden, som du kan læse mere om her på hjemmesiden.
Premium Wine Selection, er et stort vinhus, der samler druer fra forskellige producenter, og laver, producerer, selv en del forskellige brands, vine i forskellige udgaver.
Det er klassiske, eller typiske, supermarkedsvine der bliver lavet på denne her måde, men det behøver jo ikke være dårligere vine af den grund, der kan sagtens være nogle rigtige guldklumper imellem.
Og så er det jo spændende at se, om den her er en af guldklumperne, eller om det bare er en billig supermarkedsvin.
Det glæder jeg mig til at finde ud af.
Vinsmagning
Nu kommer vi til den bedste del af det hele, nemlig selve vinsmagningen.
Udseende, farvetonen (Tint / appearance)
Første punkt i vinsmagningen, det er selve farven, og her vil jeg sige at det er en meget mørk rød vin, den er rubin rød (Ruby red) denne her vin.
Det giver jo en ide om, at den er fyldig og kraftig.
Duften, aroma (on the nose)
Andet punkt det er selve duften, og der skal vi jo lige have swirvlet vin godt rundt, så vi kan få duftmolekylerne til at forlade vinen og op i næsen.
Mmm, man får en fornemmelse af nogen krydderier, og nogle fuldmodne bær.
Det er helt klart en god vin, det kan vi ikke komme uden om. Det må det simpelthen være.
Smagen (flavour / On the palate)
Tredje punkt er simpelthen det bedste, det er der hvor jeg får lov til at smage den. Det har jeg glædet mig til hele dagen!
Den er god! – den er rigtig god.
Til at starte med, så eksploderer den lige i en smagsoplevelse med krydderier og modne bær, og den har en lille smule skarpe tanniner, altså garvesyre, og den der garvesyre bliver der lidt længere end smagen, og det er jo netop også karakteristisk ved at det her er ikke en Amarone, det er sådan lige et skridt ned ad rangstigen, men den er faktisk rigtig, rigtig god.
Mad til denne vin
Den øgede garvesyre er selvfølgelig det der gør, afarten fra selve Amaronen, det er en tør vin, den er fyldig, der er noget skovbær i den, og den har en god struktur, fordi det passer faktisk rigtig godt sammen, dvs. vi er ude i at vi skal have nogle produkter der godt kan tåle lidt garvesyre.
Og hvad kan det så være? Her skal vi nok over i noget godt krydret, spicy, mad … en gang Chili con Carne måske, eller det rigtig gode krydrede italienske køkken.
Du kan også bruge den til nogle rigtigt fuldfede modne oste, ikke bare mellemlagret, men lagrede oste, der vil den også passe rigtig godt sammen med, for lige at tage fedmen ud af osten.
Point
Så skal denne her vin jo selvfølgelig også lige have nogle point, og den ser udemærket ud, måske en anelse tynd, duften den er også med krydderier, og den er rimelig rigtig, en anelse mindre end man måske ville have forventet, og smagen, der har den lidt for meget ungdommelighed i sig, og en lidt for skarp kant til at jeg synes den skal have meget mere end 87 point.
Det er hvad jeg giver den
Awards
Jeg har ikke kunnet finde nogle professionelle anmeldelser af denne vin endnu, men jeg har fundet nogle udtalelser, og de her udtalelser de går lige fra velsmagende, dog skuffende og til fantastisk fyldig og frugtrig.
Altså vores smagsløg er en finurlig størrelse, det er vores egne, og vi har vores egne holdninger og vores egne meninger. Sådan er det.
Jeg ville ikke sidde og nyde den, bare sådan alene, jeg vil tage den til noget mad, det er den rigtig god til. Men at sidde bare og nyde den, der synes jeg den har lige en snert for meget af garvesyre.
Hvor kan den købes
Jeg har købt denne vin i Netto til 75,- men den kan også købes i Bilka til 99,- eller i Føtex til 100,-.
Produktionen
Vinen høstes i slutningen af september, hvorefter den fermentere mellem 22 og 28° C og gæres i 10 dage, med en ekstra gæring efterfølgende med kvaset fra Amarone produktionen.
Herefter lagres vinen i Slovakiske egetræstønder, inden den tappes på flaske.
Det var alt fra mig for denne gang, tak fordi du så med hele vejen, det var fantastisk at få lov til at gennemgå denne her vin.
Hvis du også synes det har været en fantastisk oplevelse, eller bare synes det er ok, så må du meget gerne like videoen, og så synes jeg da også du skal abonnere på kanalen, fordi så får du at vide hvornår jeg næste gang laver en ny vinanmeldelse.
Hov – husk lige at du skal nyde vinen med omtanke …
Du må også meget gerne give artiklen en High Five
Alle vinanmeldelser fra Le Arche
Le Arche Valpolicella Ripasso 2015
Vin fra Veneto
-
Murari Amarone Della Valpoliella fra Sartori
kr.201,95 Find butik -
Amarone Riserva fra Musella
kr.381,00 Find butik -
Igt Rosso Veronese, Basaltico fra Ernesto Ruffo
kr.281,00 Find butik -
Prosecco Blue Millesimato fra Val d´Oca
kr.77,00 Find butik -
Valpolicella Ripasso Acinatico fra Accordini
kr.151,00 Find butik -
Ripasso, Valpolicella Superiore Doc fra Musella
kr.151,00 Find butik -
Prosecco Superiore, Millesimato fra Val d´Oca
kr.91,00 Find butik -
Tempus Rosso del Veneto fra Accordini
kr.91,95 Find butik -
Amarone fra Musella
kr.287,00 Find butik -
Valpolicella Superiore Doc fra Musella
kr.101,95 Find butik -
Prosecco Superiore di Cartizze fra Val d´Oca
kr.171,00 Find butik -
Punto Rosa fra Val d´Oca
kr.81,00 Find butik -
Moscato Dolce fra Val d´Oca
kr.81,00 Find butik -
Acinatico Recioto della Valpolicella Classico fra Accordini
kr.281,00 Find butik -
Valpolicella doc Superiore fra Ernesto Ruffo
kr.381,00 Find butik -
Amarone della Valpolicella fra Ernesto Ruffo
kr.827,00 Find butik
Flere vine fra Veneto på side 2
Fraklip
Jeg har selvfølgelig klippet noget fra, der blev taget flere gange, primært fordi min korttidshukommelse er som en si, altså i den situation 🙂
Det kan du se her: