Vinanmeldelse af Apanillo Tempranillo 2014

5/5 (31)

Apanillo Tempranillo 2014 er produceret af den store Spanske vingrossist Hammeken Cellars, der har flere Spanske brands i folden.

Apanillo branded kommer fra en mindre vingård på 26 Ha med mere end 30 år gamle Tempranillo planter, derfor betegnelsen Old Vine Tempranillo, og her produceres rødvin, hvidvin og rosévin.

Apanillo Tempranillo 2014 vindata

Vinanmeldelse

Apanillo Tempranillo 2014

I denne vinanmeldelse skal vi se nærmere på Apanillo Tempranillo 2014.

Spanien er berømt for sommerens, nærmest ulidelige ørkenagtige, varme med mange solskinstimer, der giver druer den megen kraft.

Tempranillo druen er kendt for disse kraftige, nærmest solbærvin agtige rødvine, der passer godt til det krydrede spanske køkken.

Castilla-La Mancha ligger lidt inde i landet, i den østlige del af midt-spanien. Her er en del højdeforskelle, hvor vinmarkerne der leverer til Apanillo dyrkes mellem 500 til 1000 meters højde.

Det er med til at øge druernes saftindhold, da nætterne er kølige, og dermed ikke udtørre druerne døgnet rundt.


Apanillo Tempranillo 2014 vindata

Vindata

Producent: Hammeken Cellars
Brand navn: Apanillio
Vinnavn: Tempranillo
Vinmark: Spanish Meseta of Castilla La Mancha, betyder bare højderne (plateauet) omkring/i regionen Castilla La Mancha
Vintage: 2014
Hjemmeside: Apanillo
Land: Spanien
Region: Castilla-La Mancha
Appellation: Vino de la Tierra de Castilla

Druer: 100% Tempranillo
Alcohol: 13.5%
Suger: 15,54 g/L
Syren (Acidicity): Total: 5,43 g/L, Volatile Acidity 0,41 g/L
PH værdi: 3,67
Flaske: Standard bourgogne flaske (Bourgundy)
Flaskestørrelse: 75cl
Lukning: Kork og plastikhætte
Serveringstemperatur: 13° til 15°
Vindatablad: Ikke for denne årgang

Producentens noter

Tint (appearance) – udseendet, farvetonen

Klar mørk lilla farve

Aroma (on the nose) – duften

Ret intense og skarpe aromaer, hvor duften er frugtig af solbær og blåbær, med ristet eg, våde krydderier, valnødder og hints af ristet kaffebønner.

Flavour (On the palate) – smagen

Smagen har en naturlig sødme, der er frugtrig af mørke bær med et let strejf af vanilje.

Min vinanmeldelse

0:34 – Vindata
2:12 – Demonstration af vinåbning
4:33 – Vinsmagning
4:48 – Udseende – farve/nuance
5:26 – Aroma
6:07 – Smag
8:05 – Pointgivning
9:59 – Total på 84 point
10:11 – Hvad kan vinen bruges til?
11:09 – Vinens historie
12:46 – hvor kan jeg finde denne vin?
13:17 – Tak fordi du så med
14:08 – Fraklip

Vinen åbnes

Et af de redskaber jeg elsker at bruge, når jeg skal åbne en rødvin, det er min fantastiske vinåbner her (proptrækker).

Det er jo ikke sådan en standard, almindelig proptrækker, men en vinåbner, der gør det uendeligt meget nemmere.

Ved at bruge en vinåbner, så slipper jeg for alt besværet med at være nervøs for, at det sprøjter ud over det hele, når nu man flår proppen op af flasken med en almindelig proptrækker.

Men lad os se hvor enkelt det egentlig er at åbne denne her flaske…

Allerførst så skal selve toppen af, og det gør jeg med en helt almindelig kniv (her vinkyperens foretrukne).

Jeg vil bare skære lige ved den første kant på flasken, så det kun er selve toppen der kommer af, og ikke resten af plastikkappen.

Når nu jeg nøjes med at fjerne selve toppen, så har jeg stadig selve kappen omkring flasken, som nogle gange godt kan være udsmykket på en pæn måde, så er det også meget praktisk når vinen bliver serveret, at der stadig er noget af den finish tilbage.

Og så skal vi jo til det, med denne her, og se hvordan den virker, stille og roligt.

I princippet er det bare at man sætter den på, klemmer sammen, fører håndtaget op, så spiralen går ned gennem proppen, og når man så hiver tilbage igen, så kommer proppen med op.

Super smart!

Det smarte ved sådan en her er også, at når man så er færdig, skubber man lige håndtaget frem, holder fat i håndtagene, og når håndtaget så trækkes tilbage igen, ryger proppen af spiralen, ikke noget med at dreje den af.

Sådan!

Så er flasken åbnet, og nu er vi klar til selve vinsmagningen

Vinsmagningen

Udseendet – farven

Den har en rødlig farve der minder om en blommevin eller kirsebærvin, en forholdsvis mørk farve, den er ikke så lys, som egentlig er ret karakteristisk for netop Tempranillo. En flot farve,

Aroma – duften

Så skal glasset lige rystes en gang, så vi kan få lugtmolekylerne til at frigøres, og stige til vejrs.

Den er ikke særlig kraftig i duften, det vil være synd at sige, men den har lidt sherryagtig duft over sig, lidt á la kastanje.

Der er ikke solbær dufte, som man måske kunne have forventet, men mere hen imod noget kastanje, og noget ristet.

Det bliver spændende.

Flavour – smagen

Den har faktisk en rigtig god smag.

Man kan lige ane garvesyren, der er ikke specielt meget garvesyre i den, smag er der også, den er ikke så kraftig, som man måske ellers ville forestille sig den skulle være, som en smagseksplosion, det udebliver.

Det er en god vin, det er en god smag, det her er en vin man kan sidde og nyde, bare sådan stille og roligt.

Egentlig ville jeg tro at det er en hverdagsvin, netop fordi smagen er ikke så forfærdelig kraftig. Men til en stille og rolig hverdagsaften hvor man lige nupper sig et glas, imens man laver aftensmad, det er helt perfekt.

Her får vi en smag som er mild og bød og rund, af modne mørke bær. Ikke nødvendigvis solbær, men nærmere bare en sammenblanding af nogle mørke bær, måske brombær faktisk, og så måske et lille strejf af vanilje.

Og så vil jeg igen sige hasselnød, men det er duften der er hasselnød og kastanje. Men ikke smagen.

En rigtig god blød, rund og mild, ikke særlig meget syre, egentlig heller ikke forfærdeligt meget smag, så helt klart en vin som kan drikkes af alle.

Point

Så skal den selvfølgelig have nogle point, det er klart.

Vi starter med 50 point, for der er jo alkohol i, så det giver lidt til at starte med.

Farven – 3

Så er der farven, det er lidt sjovt, for den ligner lidt en sherry, i forhold til at være en Tempranillo. Den har ikke solskin i sig, så jeg vil kun give den tre point.

Duften – 8

Selve duften er lidt vag, men i forhold til Tempranillo, har den de rigtige dufte, men jeg vil alligevel ikke give den mere end 8, fordi den er lidt vag.

Smagen – 20

Så er der selve smagen, der kan vi give op til 25 point, og man kan sige at den har en god smag, den er blød og sød og den har alle de ting der skal til, men den er ikke særlig kraftig.

Der er ikke særlig meget smag i den, så jeg vil nøjes med at give den 20 point.

Fordi den har en rigtig god smag, men det er ikke sådan at man siger WOW.

Finishen – 3

Og så til sidst er der finishen, altså hvordan fungerer vinen i almindelighed, er det en vin jeg vil kunne gemme, og drikke om lang tid.

Nu er det her jo en 2014, hvilket vil sige den allerede har stået et par år. Hvilket jeg godt tror kan mærkes. Netop at den er rimelig blød og rund.

Den er i hvert fald drikkeklar, og jeg er ikke sikker på den skal stå særlig meget længere.

Som afsluttende bemærkning vil jeg ikke give den mere end 3 point.

Hvis min lommeregner ellers regner rigtig, så tror jeg vi er havnet på omkring 84 point, og det er faktisk også ret godt, for en vin af denne her klasse.

Det er en vin: 50 Farve: 3 Duft: 8 Smag: 20 Afslutning: 3 I alt: 84 point
Apanillo Tempranillo 2014 - 84 point

Hvad skal vinen bruges til?

Denne her vin vil jeg stemple som en hverdagsvin, og så alligevel er den lige til den gode side, så på hverdagsvin skalaen som er 3, der vil jeg give den 4, hvor 5 er de bedste vine, som vi bruger til weekend og fest. Så det er en rigtig god hverdagsvin.

Og så er spørgsmålet hvad vi skal bruge den til, fordi faktisk har den en kvalitet så vi godt bare kan sidde og sippe af den stille og roligt.

Den kan gå sammen med lyst kød, en kotelet der ikke er krydret for meget, noget kylling og den slags, måske til buffet, hvor man kan vælge lidt af det hele, og ikke nødvendigvis har en helt masse krydret mad.

Man kan også bare sidde og nyde den stille og roligt, en hverdagsaften, hvis man har lyst til det. Eller selvfølgelig en lørdag.

Bag om vinen

Vi skal lige have nogle andre detaljer om denne her vin.

Det er sådan, at de her druer de bliver høstet sent, det der kaldes Late Harvest Tempranillo. Det vil sige at det er først i slutningen af oktober, at druerne bliver høstet, og koldmacereret.

Det betyder at druerne bliver presset ved 5° i 48 timer. Druemosten der så kommer ud af det, bliver hældt på ståltanke, og gæret i 12 til 18 dage ved 24 til 28°.

Når så gæringen er færdig efter 12 til 18 dage, bliver vinen tappet på store fade i stedet for, 225 liters egetræsfade, af enten fransk eller amerikansk eg, og de her fade er mellem 1 og 3 år gamle for denne her vin.

Det betyder jo altså, at der kan godt være nuancer i selve vinen, fra fad til fad.

Når vinen så har lagret i 6 måneder i egetræstønder, så bliver den tappet på flasker, og så er den faktisk klar til distributionen.

Så de kan lige nå at komme det hele igennem, nå at få ryddet op på lageret, så er vi klar til næste sæson skal gennemgå samme proces en gang til.

Hvor kan du finde denne vin?

Så er der jo lige det spændende om denne her vin, hvor får jeg fingrene i den?

Denne her har jeg hentet i en Coop butik, dvs. jeg tror det var i Daglig Brugsen eller Super Brugsen, hvor den står til 69,- flasken, tror jeg normalt, men meget ofte kan man finde tilbud på den til omkring 35 kroner, så det er altid en god ide, hvis man skal handle i en af Coops butikker, lige at se hvornår der er tilbud.

Det var alt for denne her gang, tak fordi du fulgte med hele vejen, Jeg håber du synes det var interessant, hvis du har nogle spørgsmål er du selvfølgelig velkommen til at stille dem i kommentarerne.

Husk at abonner på kanalen, så du får de næste vinnyheder lige så snart at jeg er færdig med at drikke denne her – eller måske lidt senere.

Det har været en fornøjelse at underholde dig, og du skal selvfølgelig også Like denne her video, og dele den på Facebook og alle de andre sociale medier, lige som alle de andre gør.

Det var alt for denne her gang.

… og husk – drik med omtanke!

Har du spørgsmål eller kommentarer, vil jeg gerne høre fra dig, det kan være jeg kan lære noget nyt igen i dag 🙂

Du må også meget gerne give artiklen en High Five

Giv dit High Five her:

Hav en fortsat fantastisk god dag

Michael Bredahl

Alle vinanmeldelser fra Apanillo

Fraklip

Det skulle jo selvfølgelig gå galt nogle gange. Det her er min først vinanmeldelse på video, og jeg tabte tråden et par gange, fik kludret i teksten, og sagt noget sludder. Det skal du da ikke gå glip af, vel? 🙂

5/5 (31)

Giv dit High Five her:

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.