Vinanmeldelse af Apanillo Tempranillo 2015

5/5 (8)

I denne vinanmeldelse ser vi på Apanillo Tempranillo 2015, der er produceret af Hammeken Cellars, der er en stor spansk vingrossist, med flere Spanske brands i folden.

Apanillo er et brand fra en mindre vingård på 26 Ha, hvor de dyrker Old Vine Tempranillo, hvilket er Tempranillo planter der er mere end 30 år gamle. Apanillo’s Tempranillo druer bruges til  rødvin, hvidvin og rosévin.

Apanillo Tempranillo 2015

Spanien er berømt for sommerens, nærmest ulidelige ørkenagtige, varme med mange solskinstimer, der giver druer den megen kraft.

Tempranillo druen er kendt for disse kraftige, nærmest solbærvin agtige rødvine, der passer godt til det krydrede spanske køkken.

Castilla-La Mancha ligger lidt inde i landet, i den østlige del af midt-spanien. Her er en del højdeforskelle, hvor vinmarkerne der leverer til Apanillo dyrkes mellem 500 til 1000 meters højde.

Det er med til at øge druernes saftindhold, da nætterne er kølige, og dermed ikke udtørre druerne døgnet rundt.


Apanillo Tempranillo 2015

Vindata

Producent: Hammeken Cellars
Brand navn: Apanillio
Vinnavn: Tempranillo
Vinmark: Spanish Meseta of Castilla La Mancha, betyder bare højderne (plateauet) omkring/i regionen Castilla La Mancha
Vintage: 2015
Vinens hjemmeside: Apanillo
Land: Spanien
Region: Castilla-La Mancha
Appellation: Vino de la Tierra de Castilla

Druer: 100% Tempranillo
Alcohol: 13.5%
Suger: 15,54 g/L
Syren (Acidicity): Total: 5,43 g/L, Volatile Acidity 0,41 g/L
PH værdi: 3,67
Flaske: Standard bourgogne flaske (Bourgundy)
Flaskestørrelse: 75cl
Lukning: Kork og plastikhætte
Serveringstemperatur: 13° til 15°
Vindatablad: PDF (Backup)

Producentens noter

Tint (appearance) – udseendet, farvetonen

Klar mørk lilla farve

Aroma (on the nose) – duften

Ret intense og skarpe aromaer, hvor duften er frugtig af solbær og blåbær, med ristet eg, våde krydderier, valnødder og hints af ristet kaffebønner.

Flavour (On the palate) – smagen

Smagen har en naturlig sødme, der er frugtrig af mørke bær med et let strejf af vanilje.

Min vinanmeldelse

0:48 – Vindata
1:54 – Vinåbning
2:35 – Vinsmagning
2:44 – Udseende – farve/nuance
3:01 – Aroma
3:40 – Smag
4:33 – Pointgivning
6:44 – Total på 83 point
6:57 – Hvad kan vinen bruges til?
7:57 – Vinens historie
11:19 – Anmeldelse og point
11:42 – hvor kan jeg finde denne vin?
12:17 – Tak fordi du så med
12:49 – Fraklip

Vinen åbnes

Nu kommer vi så til den bedste del af vinanmeldelsen, selve vinsmagningen.

Her starter jeg med at skære i kanten, for at få selve toppen af.

Så kan jeg jo godt li’ at bruge min fantastiske vinåbner (proptrækker), den er genial – sådan!

Vinsmagningen

Udseendet – farven

Når vi har en vinsmagning, skal vi først have fundet farven, der er rød, den er ikke rigtig mørkerød, den har lidt et lyst skær over sig, nærmest blodrød.

Aroma – duften

Den har en lidt skarp duft, det er jo alkoholen der gør det, egentlig også lidt svag duft, der er noget ahorn, men det er måske mere hasselnød, som godt kunne komme fra nogle fyldige mørke bær.

Den har ikke en skarp duft, så den har faktisk en ret behagelig duft.

Flavour – smagen

Den har lige en skarp snert, ikke garvesyre bare lidt bitterhed, lige som når man får en grape der lige trækker lidt i mundhulen, men det er ikke fordi det er en skarp garvesyre.

Den har en rigtig god smag faktisk, hvor der kommer nogle fuldmodne frugter ud af den.

Der er ikke meget smag, men den er der, og hvis man kan bruge den til at side og nyde stille og roligt, så tror jeg faktisk at det vil være en udmærket vin.

Point

Vinen skal selvfølgelig også have nogle point, og den får 50 point fordi der er alkohol i 🙂

Farven – 3

Så skal vi have farven, den er ikke så mørk som jeg godt kunne have tænkt mig den skulle være, når nu det er en Tempranillo og solmodne druer og alt det der, så jeg vil kun give den 3 point.

Duften – 6

Selve duften. Den har noget over sig, som faktisk er ret fantastisk, allerede her. Det er meget tæt på, at den har det her solbær, altså fyldige mørke bær. Men duften vil jeg nok heller ikke give mere end 7 (jeg fortrød, og gav den kun 6!) du kan ikke rigtig fornemme bærrene i duften, der er den lidt for tynd.

Smagen – 21

Den har en rigtig god smag synes jeg, der er ikke så meget smag i den, men der er noget smag i den, og den er ikke overdøvet af garvesyren. Derfor vil jeg gerne sige, at det her er en hverdagsvin, som er en … det er ikke en 3’er, det er en 4’er på min skala, så vi har en hverdagsvin som man rent faktisk godt kan drikke. Bare sidde og nyde, man behøver ikke nødvendigvis drikke den til noget mad.

Men igen, så er der ikke så voldsomt meget smag i, så vi havner nok på omkring 21 point, vil jeg skyde på.

Og det er simpelthen at den har smag, og ikke meget garvesyre, det synes jeg er et fantastisk plus.

Finishen – 3

Så er der lige finishen, hvor denne her kunne sagtens lige ligge et år mere, så ville den have været bedre, så som helhed vil jeg nok bare give den 3 point til sidst, og så havner vi på 83 point, hvis min regnestok er rigtig.

Det er en vin: 50 Farve: 3 Duft: 6 Smag: 21 Afslutning: 3 I alt: 83 point
Apanillo Tempranillo 2015 - 83 point

Hvad skal vinen bruges til?

Det vil sige, at det faktisk er en ret god vin, og det er også det jeg gerne ville frem til, at denne vin er en god vin, det er en god hverdagsvin, du kan sagtens bruge den til helt almindelige danske retter.

Den vil være god til koteletter, hvidt kød, kylling der ikke er for stærkt krydret, ikke kylling i karry eller sådan noget lignende, men kød der ikke er alt for krydret – en god dansk flad ret.
Måske en buffet, hvor der ikke er alt for meget krydret mad. Også fordi hvis det er en buffet, kan du gå med den, du kan nyde den stille og roligt, og få en god smag ud af det.
Der er lige en snert som grape der trækker, men det har den ikke om et år, så er den bare blød og rund. Lige nu er den en lille smule skarp.

Bag om vinen

Old Vines

Jeg vil lige fortælle lidt om vinen og produktionsmetoden, hvor den er lavet på Old Vines. Dvs. det er vinplanter der er mere end 30 år gamle.

Nogle sværger til at bruge gamle planter, og andre siger det er noget pjat, og at man kan lave lige så god vin på unge planter – den skal jeg ikke forholde mig til, det har jeg ikke lyst til, jeg smager på vinen, og så kan jeg fortælle dig hvad jeg synes om den, og den her smager godt.

Jeg ved jo ikke om det er fordi det er gamle vine (vinplanter), eller om det simpelt hen bare er en rigtig god vinmager, der har lavet denne her vin.

Den er lavet på Old Vine, det er det ene sådan lidt ”fun fact” ved denne her vin.

Late Harvest Tempranillo

En anden ting som er ret interessant også, det er at det her det er det der hedder Late Harvest Tempranillo, dvs. at man høster druerne så sent som overhovedet muligt, og de her er blevet høstet en gang i slutningen af oktober.

Spanien er jo kendt for nogle nærmest ulidelige varme somre, hvilket giver nogle druer med en fantastisk kraftig smag til druerne.

Det betyder at druen normalt producerer vine der meget ofte er kraftige og fyldige, og nærmest er helt derhenne hvor vi er lige ved at kalde det en solbærvin, uden at det er det.

Det gælder ikke lige denne her. Den er lidt flad i det, hvad det angår.

Regionen

Castilla la Mancha ligger et stykke inde i landet, i den østlige del af spanien. Her er en del højdeforskelle, hvor de vinmarker som dyrker Apanillo’s druer, de ligger imellem 500 og 1000 meters højde.

Når de er oppe i de højder, så er der køligere nætter, og det betyder netop også at druerne ikke bliver tørret helt ud hele tiden, og derfor bliver de mere saftige, end mange andre Tempranillo druer.

<Høst og produktion

Når druerne er høstet, gennemgår de en Cold Maseration, dvs. at de bliver presset, altså koldpresset, ved 5°, i 48 timer er de i denne proces. Så får man al saften ud, al mosten, vinjuicen som bliver hældt på ståltanke, her gærer massen så i 12 til 18 dage ved en temperatur på mellem 24 og 28°.

Når vinen så er færdig med at blive gæret i ståltankene, bliver vinen hældt på tønder, det er egetræstønder. De er mellem 1 og 3 år gamle, af Fransk eller Amerikansk eg.
Det betyder selvfølgelig at der er nogle forskelle i hvordan de forskellige batches de egentlig kommer til at smage. Og det er jo egentlig også lidt interessant!

Vinen er lagret i 225 liters egetræstønder, egetræsfade som de også kaldes, i 6 måneder.Derefter bliver vinen tappet, kommer på flaske, og så er de klar til at blive distribueret.

Anmeldelser og point, Awards

Denne her vin, den har vundet flere internationale priser.

James Suckling har givet den 87 points Mundus Vini har givet den en Sølvmedalje Berliner Wein Trophy har givet den en Gold Medal

Og jeg har jo som bekendt givet den 83 point – og det er egentlig kun fordi jeg synes den er lidt for ung endnu…

Apanillo Tempranillo 2015 - 83 point

Hvor kan du finde denne vin?

Her til sidst skal du selvfølgelig finde ud af hvor du kan gå hen og score sådan en flaske her.

Denne her har jeg hentet i en Coop butik, enten daglig Brugsen eller super Brugsen, de har dem begge to.

Normalt står den til 69,95, altså 70 kroner sådan cirka, men hvis du lige venter og ser tiden an, og holder udkig, så kan du sagtens finde den til omkring 35 kroner.

Og for 35 kroner, der er det altså en fantastisk god hverdagsvin. Den kan jeg absolut godt anbefale.

Tak for denne her gang, tak fordi du kiggede med helt til slutningen, det er jo fantastisk 🙂

Du skal selvfølgelig abonnere på kanalen, fordi så finder du meget hurtigt ud af hvornår jeg næste gang laver en vinanmeldelse.

Og så lige Like og del på diverse sociale medier, lige som alle andre gør, og kom gerne med en kommentar.

… og husk – drik med omtanke!

Har du spørgsmål eller kommentarer, vil jeg gerne høre fra dig, det kan være jeg kan lære noget nyt igen i dag 🙂

Du må også meget gerne give artiklen en High Five

Giv dit High Five her:

Hav en fortsat fantastisk god dag

Michael Bredahl

Alle vinanmeldelser fra Apanillo

Fraklip

Det skulle jo selvfølgelig gå galt nogle gange. Selvom jeg har forberedt mig bedre end sidst, fik jeg stadig tabt tråden et par gange og kludret i teksten. Det skal du da ikke gå glip af, vel? 🙂

5/5 (8)

Giv dit High Five her:

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.