Vi er i Chianti området der er i det nordvestlige Italien, lige over og til venstre for Rom.
Det er et af de områder hvor rigtig mange kører til på ferie, de første gange de skal på kør-selv ferie!
Denne vin kaldes i øvrigt for en Super Tuscan, der defineres ved at bryde de regler der er for at kalde en vin for Chianti, og bruge andre druer, hvor de opnåede en bedre kvalitet vin, og faktisk kan sælge dem væsentligt dyrere.
Vinanmeldelse
Trambusti Sentimento 2014
I dag skal vi have en vinanmeldelse, af denne her Trambusti Sentimento 2014.
Det er en italiensk rødvin, den kommer fra Toscana som er nord for Rom i den vestlige del af Italien.
Egentlig så har denne her et vanvittigt langt navn, fordi selve firmatet Trambusti heder egentlig Chianti Trambusti SRL, som er den Italienske betegnelse for at være et firma.
Og så er der vinen, den er i den kategori af deres vine der hedder Altri Vine, og hedder Sentimento, men så hedder den også Sangiovese di Toscana IGT 2014, for at det ikke skal være løgn.
Altså: Chianti Trambusti S.R.L. Altri vini – Sentimento – Sangiovese di Toscana IGT – barricato 2014
Men forkortet: Trambusti Sentimento 2014
Vi starter lige med at få nogle vindata, og dem kan du jo hente inde på hjemmesiden, eller du kan lige stoppe videoen, pause den, og så læse dem, hvis du har lyst til det, og ellers så fortsætter vi bare.
0:0 – Intro
1:10 – Vindata
1:20 – Super Tuscans
2:04 – Om vinen
3:20 – Om proppen
4:42 – Vinsmagning
8:16 – Mad til vinen
8:42 – Point
10:59 – Hvor kan den købes?
11:28 – Tak
12:07 – Fraklip
Vindata
Producent: Chianti Trambusti S.R.L.
Brand navn: Trambusti
Vinnavn: Sentimento (Altri vini – Sentimento – Sangiovese di Toscana IGT – barricato)
Årgang: 2014
Hjemmeside: http://www.chiantitrambusti.it/en/products/cat/altri-vini
Følg: Facebook
Land: Italien
Region: Toscana (Tuscany)
Klassifikation: Tuscany I.G.T.
Druer: 80% Sangiovese fra Tuscany, med 15% Cabernet Sauvignon og 5% Syrah
Alkohol: 13,5%
Flaske: Speciel Bordeaux lignende flaske, tykt glas, tung med bredere skuldre end ben
Flaskestørrelse: 75cl
Lukning: Kork og plastikhætte
Serveringstemperatur: 18° til 20°
Dataark: PDF (Backup)
Om vinen
Denne her vin er i øvrigt i klassen der hedder Super Tuscans, og det betyder, at det er en vin fra Chianti området, men i stedet for at følge de regler der er for Chiant vine, altså for at en vin må hedde en Chianti, så bryder man med de regler, og gør det på en lidt anden måde.
Man holder sig inden for det der hedder Tuscany IGT, som alligevel har lidt nogle regler, men ved at gøre det, så kan man tilsætte nogle druer, og man kan bruge nogle andre druer, og man kan altså få nogle vine der er væsentlig bedre, og faktisk ofte er dyrere end de almindelige Chianti vine.
Så det er en ret spændende oplevelse i dag … håber jeg!
Du kan læse meget mere om Super Tuscan vinene inde på min hjemmeside.
Druerne håndplukkes, og udvælges med særligt omhu til denne her vin.
Så bliver den gæret, hvor skallerne, altså skindene, de bliver blødgjort, og når gæringen er overstået, så ryger vinmosten på franske egetræstønder, i 18 måneder, og det er små franske egetræstønder.
Efter vinen den har lagret i 18 måneder, så bliver den puttet på flaske, altså tappet på flaske, hvor den yderligere får lov til at modnes i 4 måneder, inden den bliver distribueret.
Databladet til denne her vin siger godt nok, at den kun lagres i 6 måneder på egetræstønder, men det er også et datablad til 2011 versionen, så der har de ikke helt opdateret, hvor denne her jo er en 2014.
Så der er sket noget.
De siger i øvrigt også “To be drunk at 20°”, så vi må håbe det er varmere når du drikker den 🙂
Eller koldere!
Vinsmagning
Så kommer vi til den bedste del, med selve vinsmagningen, af denne her Trambusti Sentimento 2014. Det har jeg glædet mig til, hele dagen, eller faktisk i ret lang tid, fordi den har ligget på lager hos mig også, i et års tid, eller måske endda mere.
Når vinen har en prop, så i gamle dage, var det jo faktisk for at holde flasken tæt, forsegle den, det hedder en “seal”, altså en forsegling, så man forseglede vinen, og normalt, så tænker vi ikke lige over proppen, den smider vi bare ud eller sådan et eller andet, og de fleste vine vi køber i dag, så har vi været i supermarkedet og købe en vin, den har stået op hele livet nærmest, så derfor så er der ingen grund til det, men denne her har altså ligget ned i min vinreol i over et år, og proppen, altså den dufter af prop, selvfølgelig gør den det, men jeg kan også godt mærke en karakteristisk duft af denne her vin, når proppen den har fået lov til at blive fugtet på denne her måde, og det er jo derfor at man i gamle dage lagde vinen ned, for at holde proppen fugtig, så den forblev tæt.
I dag er proppen lavet så godt materiale så det behøver man ikke, og man lagrer jo ikke vin i 15 – 20 år mere, fordi så er det jo eddike, i dag der bliver vinen lavet, den bliver distribueret, og så skal den drikkes. Næsten! Arh, ikke helt, men det er tæt på.
Men i hvert fald her, der har vi en prop, hvor jeg for engang skyld godt kunne tage duften, og sige at den dufter faktisk allerede her rigtig godt, så det glæder jeg mig til. Jeg ved det er en god vin.
Men selve vinsmagningen …
Udseende, farvetonen (Tint / appearance)
Det første punkt i vinsmagningen, det er farven. Og denne her den er simpelthen fantastisk mørkerød, den er – jeg vil næsten sige solbærrød, den er helt vildt mørk, og når så man kigger ude i kanten, så kan man se at det er ovre i en Ruby Red, altså rubinrød genren vi er i, og det signalerer jo et-eller-andet sted at det er en vin man godt kan drikke.
Det havde jeg sandelig også håbet til den pris.
Duften, aroma (on the nose)
Andet punkt på vinsmagningens dagsorden, det er duften, og der skal man lige hvirvle vinen lidt rundt, så duftmolekylerne lige kan fise lidt op af glasset.
Mmmm, hold da op!
Den er helt fantastisk god, man får friske bær lige smidt op i næsen, det er helt ekseptionelt.
Fuldmodne bær. Jeg får næsten fornemmelsen af at stå nede ved brombærhegnet, sådan lidt sidst i august, hvor ungerne er i skole, og man står lige og plukker nogle brombær, og sørger for at få nogle inden de kommer hjem, der har vi altså den der duft af fuldmodne bær, og så måske en lille smule solbær.
Helt fantastisk.
Smagen (flavour / On the palate)
Tredje punkt det er jo simpelthen det bedste, endelig skal jeg få lov til at smage den.
Altså, den har jo en rigtig god smag, der er kun en ting at sige: køb!
Man får med det samme lige sådan en anelse syrlig kant, men det er meget lidt, og det er kun lige en anelse.og så kommer frugten ellers bare rullende ind over, med en fyldig og frugtrig smag.
Den er helt fantastisk, der er vi i hvert fald på 90 point, det må vi være.
Tør og varm, harmoniske ingredienser der passer sammen. Den har måske en anelse mere tørhed end jeg bare ville sidde og nyde den, så skulle det være efter maden, hvor man allerede har fået et enkelt glas, og er blevet betaget af vinen, og så kan man tage et ekstra glas bagefter, det kunne man nok godt, men at åbne den før maden (drikke den før maden) der skal man være typen der godt kan li’ en vin der lige har sådan en skarp citrus kant, uden at det i øvrigt er citrus, men bare denne her skarpe kant.
Fordi det har den, sådan lige en anelse.
Mad til denne vin
Så kommer vi til hvad vi så kan bruge denne her vin til, og der vil jeg sige en rigtig god steg, der er let krydret, noget lam eller vildt, lettere krydret, og nogle fuldfede oste det vil også være en udemærket iden, netop fordi den har en lille smule kant der kan bære det. Det vil være alletiders til denne her vin.
Hvor mange point får den så?
Denne her vin skal selvfølgelig også ha’ nogle point, og der kom jeg til at sige 90 point før, fordi det synes jeg egentlig godt at den kunne bære til at starte med, men jeg tror jeg vil holde mig til, når nu vi har en Super Toscaner, så vil jeg holde mig til de 89 point, men det er jo faktisk også ret godt, ik’?
Det er fordi den har en rigtig god smag, den har en lidt skarp kant, det trækker måske lidt ned, men så har den en rigtig god smag, det trækker op, men så er den måske egentlig ikke helt så kraftig, altså har så meget smag, som jeg synes jeg kunne forvente af en Super Tuscan’er. Men 89 point er mit bud.
Awards
Nu har jeg ikke lige kunnet finde nogle udmærkelser eller priser på denne her vin, den er en lille smule anonym, og måske også fordi det her er ikke en Chianti, det er en lidt ud over det sædvanlige.
Men der har været flere udtalelser jeg har læst, om at det er en rigtig god vin. Og så vil jeg lige bemærke, at ud fra de udtalelser der har været, så er det her jo en 2014 udgave, og den har fået bedre udmærkelser end den 2011 udgave som jeg havde oplysninger om før på det dataark der ligger; det er en 2011 vin, og der nævner den at der kun er 6 måneders lagring på egetræstønder, franske egetræstønder, eller små franske egetræstønder for at være helt nøjagtig, mens denne her den har altså fået 18 måneder på franske egetræstønder.
Og det er måske lige akkurat det der giver den en lidt bedre smag, og en lidt bedre anmeldelse end de tidligere. Så skal du ud og ha’ den, så lad være med at tage 2011 udgaven, eller 12’eren, eller 13 … 14’eren er faktisk bedømt bedre end nogen af de andre.
Hvor kan den købes
Så skal du selvfølgelig også finde ud af, hvor du kan købe denne her vin?
Og Jeg har købt den i en Coop butik, jeg tror det var en Daglig Brugs, og den plejer nok at stå til omkring 130,- kroner, men jeg købte den for 80,-! og jeg tror faktisk det var et restparti, for det var røde mærker dengang – til 80,- kroner.
Så egentlig en rimelig dyr vin, men den smager også rigtig godt derefter.
Vine fra Trambusti
Flere vine fra Trambusti
Billeder
Det var alt fra mig for denne her gang, tak fordi du så med helt til enden.
Det har været en fornøjelse at underholde dig med denne her vin.
Jeg håber du også synes at det var en fornøjelse at se med, og så skal du selvfølgelig lige like den, og gerne Subscribe til min kanal, altså abbonnere hedder det på dansk, så du kan få besked på, når jeg kommer med den næste vinanmeldelse.
Hvis du synes det var en spændende vinanmeldelse, kan du subscribe Alt-til-vin.dk kanalen, så du får at vide hvornår vi igen har udgivet en ny anmeldelse.
Du kan også følge os på Facebook og Twitter, og alle de andre sociale medier vi benytter os af.
Alle vinanmeldelser fra MASI Agricola
Masi Modello Rosso delle Venezie 2016
Fraklip
Der var heldigvis et par fraklip denne gang: