
Vinanmeldelse
Valpolicella Ripasso Superiore 2014
Vi er i den nordøstlige del af Italien, i Veneto, og helt nøjagtigt lige rundt omkring Verona.
Her ligger Villa Annaberta, eller ligger og ligger, det er jo ikke en vinmark som sådan, men brandet og familien Cottini hører til i Verona, og har et brand der hedder Villa Annaberta.
Vi starter lige med alle vindata for denne her vin, og så kan du enten pause videoen, eller du kan læse videre herunder.
0:0 intro
0:58 – Vindata
1:04 – Om vinen
2:11 – Vinsmagning
5:02 – Mad til vinen
6:15 – Point
6:57 – Hvor kan du købe vinen?
7:22 – Tak
8:07 – Fraklip
Vindata
Producent: Famiglia Cottini Vini
Brand: Villa Annaberta
Vinnavn: Valpolicella Ripasso Superiore
Årgang: 2014
Hjemmeside: http://www.villaannaberta.it/vini/vini-della-tradizione/valpolicella-ripasso-superiore-doc.html
Følg: Facebook
Land: Italien
Region: Veneto, Verona
Klassifikation: DOC Superiore
Druer: Corvina, Molinara og Rondinella
Alkohol: 14%
Restsukker: 8,0 g/l
Flaske: Standard Bourgogne flaske
Flaskestørrelse: 75cl
Lukning: Kork og plastikhætte
Serveringstemperatur: 16° til 18° C
Lad os så komme videre
Om vinen
Høsten begynder i anden uge af september, hvor man manuelt udvælger og plukker druer.
De bliver mast og stilkene bliver sorteret fra, og så bliver det hele masereret i 10 dage i ståltanke.
Vinmosten separeres fra skindet med et blødt pres, herefter gæres vinen, indtil januar måned i ståltanke.
At det her er en Ripasso vin, det betyder, at når vinen egentlig er færdig med gæringen, så får den lige en ekstra tur – ripasso betyder at passere igen. Så vinen får lov til lige at gære igen med kvaset fra Amarone produktionen, i 10 til 15 dage i ståltanke, ved en temperatur på 24 °C.
Nu bliver vinen lagret i 18 måneder på nye tønder, egetræstønder. Herefter bliver vinen tappet på flaske, og der lagrer den yderligere i 6 måneder, inden den bliver distribueret.
Vinsmagning
Og så når vi jo til den aller bedste del af denne her vinanmeldelse, nemlig selve vinsmagningen.
Udseende, farvetonen (Tint / appearance)
Det første punkt i vinsmagningen, det er selve farven, altså nuancen af denne her vin.
Denne her, den er mørk, den er rød, den er egentlig ruin rød, altså Ruby red, og jeg vil næsten sige at den er blommerød. Den har en helt fantastisk farve.
Den er mørk, og den har altså antydninger af, synes jeg, allerede nu at det her bør være en god vin. Den bør have en vis fylde, og det havde jeg da egentlig også håbet på.
Duften, aroma (on the nose)
Andet punkt i vinsmagningen, det er jo selve duften, og her skal vi lige have svirvlet vinen lidt rundt, så alle de her duftmolekyler de fiser op.
Mmmmm, WAUW, det er edderbankemig en god vin!
Der kommer noget krydderi op i næsen, det hamrer derudaf, det er helt fantastisk. Selvfølgelig har alkoholen også en vis betydning, men…
Den er helt fantastisk. Der er nogle solmodne bærder virkelig har en god struktur.
Smagen (flavour / On the palate)
Det tredje punkt er det bedste, fordi nu får jeg endelig lov til at smage den.
Krydderier, frugtkompot, ja der er frugter i, der er smag, den er helt fantastisk, altså man kan absolut godt smage at den har fået kvaset fra Amaronen, fordi det her det er en mini-Amarone af kvalitet. Ingen tvivl om det.
Jeg er ret imponeret, hold nu op.
Denne her vin, den er saftig, den er fyldt med smag, og der er stort set ingen tanniner i den, ingen garvesyre. Det er simpelthen eventyrligt.
Mad til denne vin
Og så skal vi jo lige finde ud af hvad kan sådan en vin her gå til.
Der kan man selvfølgelig bruge den til grillet mad, den har en rigtig god smag der vil supplere det her grillmad. Det kunne være nogle grillede bøffer.
Du kan også bruge den til mellemlagrede oste.
Hvis du har nakket en Bambi, og har taget den med i bagagerummet hjem – det må du forøvrigt ikke! – så duer den også til vildt.
Kogt kød kan vi også godt bruge den til.
Det behøver ikke være så krydret mad, denne her vin har ikke kraften til det meget krydrede mad, men den har smagen til det her mellem krydrede og let krydrede mad.
Denne her vin, den kunne jeg også sagtens bare sidde og nyde stille og roligt i gode venners lag, uden der behøver at være mad til den.
Så knap vinen op, nyd den i mens du griller, nyd den imens du spiser, og bagefter skulle der gerne være et par flasker mere til dig og dine venner, som I kan nyde uden egentlig at skulle have noget til. Den er helt fantastisk.
Point
Denne her vin skal selvfølgelig også have nogle point, og udseendet er i orden,duften er rigtig god dog en anelse vag i forhold til … men sådan er det.
Smagen er helt fantastisk, jeg bliver simpelt hen nødt til at give den 91 point.
Så kan det være jeg har været heldig og få en god batch, men denne her, den har altså noget, som er en Amarone værdig, bare en lille smule nedtonet, så det er en mini-Amarone, og derfor kun 91 point.
En rigtig, rigtig god vin. Den kan jeg godt anbefale.
Awards og priser
Denne vin har tilsyneladende ikke fået nogle internationale priser, men en del anmeldelser fra forhandlere.
Wine Align har givet den 88 point
Wein Port har givet den 87 point
Jeg giver den som bekendt 91 points
Hvor kan den købes
Hvis du er interesseret i denne her vin, så er den aktuel mange forskellige steder, men jeg har købt den i en Coop butik, og jeg mener det var i Super Brugsen, de har den i hvert fald til 114,95 normalt, og hvis man ser sig lidt for, så har jeg altså kun givet 69,- kronor for den, da den var på tilbud.
Til den pris er det et vanvittigt godt køb.
Tak
Det var alt fra mig, tak fordi du fulgte med hele vejen.
Jeg håber at du synes det har været en oplevelse, og så skal du lige like, selvfølgelig Og hvis du vil være sikker på at du får besked, når jeg laver en ny vinanmeldelse, så skal du selvfølgelig også abonnere på kanalen.
Og så lige her neden under, der kan du også finde ud af hvor jeg er på Facebook, og Twitter, og Pinterest, og Instagram, og Google+, og … nej YouTube, det er jo her … men hjemmesiden også selvfølgelig, det er klart.
Hav en fortsat fantastisk god dag.
Og hov, husk at nyde vinen med omtanke
Har du spørgsmål eller spørgsmål eller kommentarer, vil jeg gerne høre fra dig, det kan være jeg kan lære noget nyt igen i dag 🙂
Du må også meget gerne give artiklen en High Five
Billeder
Vinanmeldelser
Alle vinanmeldelser fra Villa Annaberta