Chilensk dessertvin
Udforskning af sydamerikanske vine består ofte ved indtagelse af skarpe, tørre Sauvignon Blanc og krydrede, fyldige Merlot.
Men når vi ser nærmere på hvad de indfødte drikker, anses chilenske dessertvine for at have høj kvalitet, ren smag og en lækker og anderledes måde for os at betragte de velkendte chilenske favoritter, og dermed se dem i et andet lys.
Når de producerer deres forskellige dessertvine, har chilenerne en tendens til at holde fast ved at dyrke og lagre Sauvignon og Riesling.
Resultatet er et overtal af hvide dessertvine, der spænder fra frugtagtig til ekstra søde, afhængigt af fremstillingsmetoderne.
Disse vine betegnes også ret hengivet som “en flaske solskin”, en henvisning til både den lyse gyldne farve og dens søde blomstersmag.
På grund af den meget høje kvalitetskontrol, som alle chilenske vine er kendt for, såvel som landets behagelige klima, er hvide druer der dyrkes i Chile, konsekvent saftige og fyldige, men sjældent kvalmende eller med en skarp smag, som det nogle gange kan være tilfældet fra andre vindyrkende distrikter med varme klimaer.
Læs mere om Chilenske dessertvine efter produkterne
-
Vina Morande – Late Harvest Sauvignon Blanc 2013 37.5cl flaske
kr.47,25 Find butik -
Errazuriz – Late Harvest Sauvignon Blanc 2015 37.5cl Bottle
kr.63,68 Find butik -
Torres Chile – Nectaria Vendimia Tardia Riesling 2009 6x 37.5cl flaskes
kr.420,75 Find butik -
Vina Santa Rita – Late Harvest Moscatel Gewurztraminer 2014
kr.730,73 Find butik
Riesling som er en indfødt tysk drue, vokser nu også meget godt i Chile, da det konsekvent gunstige vejr betyder, at kvaliteten af hver årgang ikke har tendens til at dykke år for år.
Riesling dessertvine kan produceres af både noble rot eller ved at lade høsten overmodne, og Riesling klare sig godt ved at bruge en af disse metoder.
God chilensk Riesling der høstes sent, er kendt for dens dæmpede bronzefarve, honning og blomster aromaer.
Hvis du delvist er til en smule krydderi, så er 2009 Torres Chile Nectaria Vendimia Tardia et godt valg.
Hvis du foretrækker en noble fremstillet vin med friskere og mere afbalancerede noter, er 2010 Cono Sur Cosecha Noble Riesling et godt alternativ, samt et perfekt eksempel på en solid noble Riesling.
Denne Noble vin viser sig at være mere alsidig end druer med sen høst, og vælges generelt til flere desserter og osteborde.
Der er mere smag og duft ved en Noble, og dette hjælper med at balancere den naturligt søde drue, så den kan nydes til et større udvalg af mad.
Sauvignon Blanc dessertvine fremstilles af en verdenskendt drue, og er en vin som ingen andre i verden, især når den dyrkes i Chile, og af prisvindende producenter som Vina Luis Felipe Edwards.
Hans Late Harvest med Viognier og Sauvignon Blanc blend 2014 er et perfekt eksempel på udtrykket solskinsflaske, mens den forbliver en af de mest alsidige dessertvine, når den sættes sammen med mad.
Denne Late Harvest vin er let og frugtagtig nok til at gå godt til både forretter som and eller kyllingeleverpatéer, yams og søde kartofler, men den passer også godt til forårs- og sommerfrugtkage eller tærte.
Hvis du er lidt mere forsigtig, er Viña Morandé – Late Harvest Sauvignon Blanc 2013 et andet solidt valg, når du søger efter den perfekte dessertvin.
Denne dessertvin der dyrkes i Casablanca-dalen har den samme søde friskhed som Vina Luis Felipe Edwards Sauvignon, men dens træ finish tilføjer en dæmpet og mere røget smag, der viser sig at være et endnu mere alsidigt tilbehør til at lette kød, patéer og fiskeretter.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
0 kommentarer