Fransk hvidvin
Frankrig er et af de lande i verden der producerer mest vin, af den bedste kvalitet, og så er det vel ikke nogen overraskelse, at fransk hvidvin ligger i toppen som nogle af de bedste hvide vine i verden.
Det kan være forvirrende, og svært at gennemskue, hvad du får, når de franske vine er kategoriseret efter druesort, og meget ofte efter vinregionen.
I Frankrig er der også tradition for, at blande de forskellige druesorter, for at bruge de bedste egenskaber fra hver.
De fleste druer kommer oprindeligt fra Frankrig, som det er tilfældet med f.eks. Sauvignon, Chenin Blanc og Sémillon, der alle er med til at skabe nogle af de mest berømte hvidvine der eksporteres fra hele landet.
På grund af den enorme mængde af eksporteret fransk hvidvin, kontrollerer Appellation d’origine contrôlée (det franske kvalitetssikringsudvalg) kvaliteten og procentdelen af blandede typer af vin.
Her er en oversigt over de mest populære druersorter der bruges til de hvidvine der eksporteres, og nydes bredt i hele Frankrig og resten af verden.
-
Felicette – Grenache Blanc, IGP Pays d’Oc 2015
kr.59,33 Find butik -
Duboeuf – Chardonnay Vin de Pays d’Oc 2015
kr.62,93 Find butik -
Chardonnay, VdP dOc fra Domaine Lalande
kr.64,00 Find butik -
Terre des Anges Chardonnay/Viognier fra Domaine la Grange Haut
kr.67,00 Find butik -
Cuvée des Collines fra Vins Sipp Mack
kr.71,50 Find butik -
M. Chapoutier – Luberon la Ciboise Blanc 2014
kr.71,93 Find butik -
M. Chapoutier – Cotes du Rhone, Belleruche Blanc 2014
kr.77,40 Find butik -
Chateau Ksara – Blanc de Blancs 2015
kr.78,75 Find butik -
Pinot Blanc fra Vins Sipp Mack
kr.81,50 Find butik
Mere lækker fransk hvidvin på side 2
Chardonnay
Til den mest berømte franske eksport af hvidvin benyttes druesorten Chardonnay.
Navnet henviser både til den grønskindede drue, der bruges til at fremstille Chardonnay-vin, hvid Burgund (lidt forvirrende, er det vinproducerende distrikt, hvor Chardonnay-druen stammer fra, Chablis-distriktet, og mange varianter af Champagne (en drue samt et distrikt i Frankrig).
Overraskende nok bliver Chardonnay brugt til at blande med hvid, rød og mousserende vine, så det er en meget madvenlig druesort!
I traditionel forstand kan de to hovedtyper af denne franske hvidvin passe perfekt til frugt, fisk, fløde pasta og kyllingeretter – den første type er den ubehandlede som der dyrkes i Côte de Beaune, Burgundy – mørkere og mere gul i farven – og den anden, let, citrus-tung og kalkagtig.
De er begge meget populære og meget varierede i smag.
Sauvignon Blanc
Knastør, let og min personlige anbefaling, Sauvignon Blanc er en virkelig individuel vin. Resultatet er vine med svage toner af fersken, grapefrugt og mineralerne fra jorden, hvor druerne dyrkes.
Sauvignon Blanc blev oprindeligt dyrket i Bordeaux og Loire dalen, men bliver også i visse vine blandet med Sémillon, for at skabe en sødere, mere blomsteragtig vin.
Sauvignon Blanc vine passer til enhver let kanapé, fisk og skaldyrsretter (og bedst når den serveres iskold!).
Sémillon
Blandet med Sauvignon druen, dyrkes Sémillon i Sauternes, Bordeaux.
Sémillon giver smagen af blomster, med toner af abrikos, honning og citrusskal, der giver denne blanding en sødere smag, og er populær til at nyde med en let dessert eller frugt.
Med denne type fransk hvidvin, der er den mest eksporterede sort, giver den mindre kendte Bordeaux blanding med Sémillon en mere tør, lettere vin, der viser toner af græs, stikkelsbær og citron.
Afhængigt af dine præferencer, passer begge fantastisk til kylling, luftig cremet ost og nøddebaserede vegetarretter – yum!
Muscadet
Melon de Bourgogne er druen der anvendes i de stadigt mere populære Muscadet og Chenin Blanc, hvor den dyrkes på Frankrigs vestkyst i Loire-vindistriktet.
Denne vin er en utrolig tør hvidvin, og ligeså syrlig som den er pikant!
Som en populær drik der tilbydes mødre over hele Europa, er Muscadet en lidt mindre kendt fransk eksportvin.
Da denne variant passer godt til hård ost som pecorino og tørre fiske- og karryretter, er denne vin en virkelig fræk hemmelighed fra vestkysten.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
0 kommentarer