Rødvin fra hele verden
Rødvin er en af de mest populære drikke til mange lækre måltider med mørkt kød, men også blot som nydelse i godt selskab.
Det er selvfølgelig på grund af den gode smag, men muligvis også den berusende effekt af den alkohol som rødvinen indeholder.
Hvad er rødvin?
Rødvin fremstilles af røde eller blå druer, der knuses og gæres for at opnå den ønskede alkoholprocent, og gode smag. Efter gæring hældes den umodne vin på store fade, i dag bruges der lukkede tønder.
Her skal vinen modnes og få ekstra kraft i smagen, der også påvirkes af det træ som tønderne er lavet af.
Jo længere tid vinen lagres, jo bedre bliver smagen. Men alting med måde!
Læs mere om Rødvin under de lækre vine du ser her:
-
Concha y Toro – Mountain Range Cabernet Sauvignon 2015
kr.39,45 Find butik -
Molino Loco – Monastrell DO Yecla 2014-15
kr.41,85 Find butik -
Znovín Znojmo TERROIR CLUB André 2015
kr.42,00 Find butik -
Indomita – Los Espinos Cabernet Sauvignon 2011
kr.44,55 Find butik -
Casillero del Diablo Reserva – Cabernet Sauvignon 2015
kr.44,63 Find butik -
Concha y Toro – Mountain Range Merlot 2015
kr.44,63 Find butik -
Centelleo – Tempranillo 2015
kr.45,75 Find butik -
Don Darias – Tinto
kr.46,05 Find butik -
Arpeggio – Nerello Mascalese 2015
kr.46,88 Find butik
Disse druesorter kan som regel få alkoholprocenten på mellem 12 til 15 procent.
Hvilken temperatur skal rødvin have ved servering?
Hvis rødvin serveres kold eller afkølet har den en tendens til at have en bitter smag, hvorimod servering ved stuetemperatur forstærker alkoholens kraftige smag.
Derfor skal rødvin serveres ved den helt rette temperatur, for at fremhæve vinens helt egen gode smag. Disse temperaturer gælder for de fleste af vine med druer af:
- Merlot: 13 til 15°
- Shiraz: 18°
- Rød Zinfandel: 18°
- Pinot Noir: 10 til 15°
- Cabernet Sauvignon: 18°
Altså i et godt vinglas, og evt. med lette cirkelbevægelser, for at få vinen til at afgive aroma.
Der er ikke altid grund til at decantere en vin i dag, men spørg din vinhandler, når du køber vinen.
Til almindelige måltider bruges stadig større og bredere glas end til hvidvin, men måske lidt mere stilfulde, gerne med udsmykning.
Rødvinen kan med fordel snurres let inden den sættes til næsen, for at få duftindtrykket, og derefter smagen for at fuldende oplevelsen af den gode rødvin.
Der er følgende gode råd til at fjerne rødvinspletter fra tøjet, straks ved festen, så ingen lægger mærke til det (fnis 😎 ).
- Fugt pletten, eller dup overskydende spildt rødvin af pletten
- Strø lidt salt over pletten, det suger den overskydende væske, og forhindre det i at sive videre
- Hvidvin (eller dansk vand) tilføres i begrænset mængden til pletten
- Der strøs bagepulver på pletten, og det rystes af. Nu bør det forebyggende arbejde være gjort, og afhængig af pletstørrelse og tøjtype/farve, er det næsten ikke til at se
- Når tøjet vaskes med almindeligt vaskepulver, bør resultatet være at pletten er væk. Der bør bruges koldt vand, da varmt vand har en tendens til at forværre pletten.
Der tages forbehold for resultatet, da der kan være forskel på pletter og tøjtyper.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
0 kommentarer