Chilensk rødvin
Vin er en meget vigtig del af den chilenske kultur og tradition, og i dag er vineksporten en vigtig del af den Chilenske nationaløkonomi.
Vitis vinifera druen blev medbragt af franske erobrere og missionærer i det 16. århundrede, hvor den blev plantet af munkene så tidligt som 1520.
Som følge heraf, har vinkulturen integreret sig problemfrit med de indfødtes traditioner og ritualer, i en stadigt voksende vinproduktion, med meget fokus på eksport.
-
Concha y Toro – Mountain Range Cabernet Sauvignon 2015
kr.39,45 Find butik -
Concha y Toro – Mountain Range Merlot 2015
kr.44,63 Find butik -
Cono Sur – Bicicleta Pinot Noir 2015
kr.47,40 Find butik -
Vina Morande – Pionero Carmenere 2011
kr.49,50 Find butik -
Vina Morande – Pionero Cabernet Sauvignon 2012
kr.51,38 Find butik -
Vina Morande – Pionero Merlot 2012
kr.51,38 Find butik -
Concha y Toro – Trio Merlot 2014
kr.57,23 Find butik -
Calbuco – Cabernet Merlot 2014
kr.59,40 Find butik -
Torres Chile – Santa Digna Cabernet Sauvignon 2014
kr.59,85 Find butik
Flere lækre chilenske rødvine på side 2
De fleste underregioner af chilenske vingårde ligger fra Atacama distriktet til Bio-Bio distriktet i den sydlige del af landet, der støder op til Andesbjergene og Stillehavet.
Da Chile erklærede sin uafhængighed fra Spanien i 1810, var den chilenske vinfremstillingsindustri internt blomstrende, men allerede dengang betragtet som værende af for dårlig en kvalitet til eksport. Lige indtil 1970’erne, da regeringen var med at forbedre kvaliteten af vinen.
I 1980’erne blev chilenske rødvine nogle af de mest populære og mest eksporterede vine fra Sydamerika, der tegner sig for en femtedel af alle eksporterede vine i verden.
Vindistrikterne i Chile er vokset fra kun tolv i midten af halvfemserne, til over halvfjerds vinmarker i dag.
Med rødvine er de fleste vækstområder i Atacama distriktet, Coquimbo, Aconcagua, Central Valley distriktet og ned i det sydlige Chile.
I modsætning til sproget og de mange kulturelle traditioner, deler den chilenske rødvin sin arv med franske druer og ikke de spanske.
Chilensk Cabernet Sauvignon er en meget populær eksportvin, der på grund af jordtypen ikke har den samme fyldige smag, og alkoholindholdet er lidt lavere.
Cabernet Sauvignon nydes meget på grund af dens overtoner af mynte, oliven og brombær, og med vinden fra kysten tilføjer den en skarphed og et syreindhold, som europæiske lande ikke har, hvilket gør den til en virkelig individuel rødvin!
En anden populær drue er Carmenère. Denne drue dyrkes og produceret bredt, og dens oprindelse stammer fra en gammel Bordeaux drue der tidligere blev anset for at være udslettet.
Den chilenske Malbec, er et andet finurlig og interessant valg, der med dens karakteristiske peber smag og syreindhold, dyrkes under lignende forhold til nabolandet Argentina.
Pinot Noir er også et individuelt og populært valg, da de kolde våde morgentimer i Chile minder meget om klimaet i det nordlige Californien eller det sydlige Frankrig (især gode steder for fremstilling af Pinot Noir).
Denne vin er flirtende og let, og er den perfekte vin til frugt snacks og fiskeretter.
Den største forskel i chilensk rødvin, er deres stærke traditionelle lagringsteknik.
Ved hver høst anbringes alle rødvine i underjordiske vingårdsfade, hvor de fleste forbliver i op til seks år før tapning.
Chile har ligesom Australien også et monopol på at producere økologisk vin til gode priser.
Bladlusen og og de mere almindelige vingårdssygdomme findes ikke i dette distrikt, så druer kan dyrkes uden almindeligt brug af de pesticider der ofte findes i europæiske vækstdistrikter.
Santa Rita Medalla Real Carmenère 2012 Colchagua Valley, Marcelo Pelleriti Malbec 2014/2015 Valle De Uco, Mendoza & Merino’s 2012 Syrah (Shiraz) er alle moderat prissat og fantastiske valg til at nyde en god rødvin fra Chile.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
0 kommentarer