Fransk rødvin
I de sidste fire tusinde år har franskmændene været helt fremme i skoene for at perfektionere kunsten i at dyrke og bearbejde druer.
Det har givet et kærkomment bidrag til vores tidsfordriv, i form af at kunne nyde vin på en civiliseret måde, lige siden dengang de græske kolonier bosatte sig i den sydlige fiskerihavn Marseille.
Traditionelt er franske vine medium til fyldige vine, og serveres sammen med et solidt måltid (og giver ofte solide tømmermænd dagen derpå).
I dag er den brede vifte af geografiske og sæsonmæssige klimaer på fransk jord, blevet grundlag for et endnu større udvalg af forskellige druer, og ikke bare de traditionelle.
Læs mere om Fransk rødvin
-
Duboeuf – Syrah Vin de Pays d’Oc 2014
kr.56,10 Find butik -
Chateau L’Eglise – Bordeaux 2015
kr.57,38 Find butik -
Andre Brunel – Cotes du Rhone ‘Est Ouest’ Domaine Andre Brunel 2014
kr.62,18 Find butik -
Duboeuf – Merlot Vin de Pays d’Oc 2012
kr.63,83 Find butik -
Cabernet Sauvignon, Vin de Pay d’Oc fra Domaine Lalande
kr.64,00 Find butik -
Duboeuf – Gamay Vin de Pays l’Ardeche 2012
kr.64,05 Find butik -
Terre des Anges Cabernet/Syrah fra Domaine la Grange Haut
kr.67,00 Find butik -
Costières de Nîmes, Les Grès fra Domaine de Poulvarel
kr.70,00 Find butik -
Côtes du Rhône, Cuvée Leon fra Domaine de la Guicharde
kr.71,00 Find butik
Flere franske rødvine på side 2
Kvalitetsstempel
På grund af den popularitet og meget udbredte eksport af fransk rødvin, der sker årligt, er den kontrollerede oprindelsesbetegnelse (et udvalg sat til at opretholde at kvaliteten og oprindelsen af fransk vin er ægte og autentisk, ganske enkelt forkortet til “AOC”) nu udstedt for endnu flere forskellige mærker, for at vise, at eksporterede franske rødvine følger en fortsat nøje overvåget kvalitetsstandard.
Bordvin
Vin de Table (bordvin) fortæller blot at vinen er fremstillet i Frankrig, mens Vin de Pays afspejler at vinen er produceret i en bestemt region, og er blevet kontrolleret for at det er de tilladte druer der benyttes, og at andre produktionsstandarder overholdes..
Så inden du køber, bør du sørge for at kigge på AOC standarden, så du ved hvilken kvalitet vin du køber.
Fransk rødvin efter druesort
Franske rødvine er uden sidestykke de mest varierede i kraft og smag.
Det er for Frankrig, som det er for Italien, at de meget varierende klimaforhold der er i de forskellige regioner, afspejles på mange forskellige smagsoplevelser.
De mest populære druer omfatter Merlot (en mørk og tidligt modnet drue, der meget ofte anvendes i blandede vine, men også kan stå alene med en rig og fyldig smag), Cabernet Sauvignon, (både lyse og tørre, sent høstet og med meget garvesyre), Malbec (lettere og mere drikkelig, uden du vågner op med tømmermænd) og Pinot Noir (en lysere rød og drikkelig, sprød og klassisk drue).
Cabernet Sauvignon druen er en af de bedste druer til alt muligt, sammen med oksekød, svinekød og røget kød.
Medium fyldig, en god Cabernet er blandet med en eller to andre druetyper (Merlot og Cabernet Franc), og har tunge noter af sorte og røde bær, egetræ, med en mørk, tør finish.
Prøv en AOC Bourgueil, fra Loire dalen i Frankrig, Château de la Bonnelière for at opleve en virkelig fantastisk Cabernet.
Merlot er en anden stærk udfordrer, hvor du her får rige overtoner af blomme, brombær og endda chokolade!
Som en rigere, mere fyldig og mørkere drue, er Merlot fantastisk til at løfte andre druer, samt perfekt sammen med lam eller en solid gryderet.
Prøv en Pura Fe Carmenere, Alvaro Espinoza som en fantastisk mulighed for at få syn for sagen.
Cabernet Sauvignon druen er en af de bedste druer til alt muligt, sammen med oksekød, svinekød og røget kød.
Medium fyldig, en god Cabernet er blandet med en eller to andre druetyper (Merlot og Cabernet Franc), og har tunge noter af sorte og røde bær, egetræ, med en mørk, tør finish.
Prøv en AOC Bourgueil, fra Loire dalen i Frankrig, Château de la Bonnelière for at opleve en virkelig fantastisk Cabernet.
Den franske Syrah drue (eller Shiraz udenfor europa) slår lige akkurat Malbec som mere populære franske rødvine.
En vidunderlig smag af blomme og bær, og igen en eftersmagen af eg og peber, fra traditionelle Syrah vine.
Mange regionale vine i Frankrig bruger Syrah som en blandingsdrue, og har givet flere vidt berømte og populære vine.
Prøv Vin de Pays des Coteaux de l’Ardeche Syrah, den kan anbefales.
Pinot Noir er en rent fransk drue, selv om den snart også vokser alle steder verden over, og er en umådelig god tilføjelse til enhver middag.
Med den helt rigtige mængde af garvesyre, vil den tørre syrlighed fra denne vin give mulighed for den perfekte nydelse.
Server sammen med and, noget fra det europæisk køkken, tunge fløde baserede saucer eller fuldfed blød ost.
Bon appetite!
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
0 kommentarer