Italiensk dessertvin
Italien har en meget kompleks og intens Vinavl overleveret fra generation til generation, og som har været med til at forme hele landet, dets rigdomme til festligholdelse, pompøs religion og barske historie.
Hvad tegner det perfekte billede af det stabile italienske familieliv?
Familien er samlet rundt om det store bord, hyggesnak og lange lækre måltider, serveret med udsøgte gode vine.
Dessert vine i Italien er i absolut verdensklasse, og særdeles rimelige i pris, også selvom ikke ønsker at spendere hele budgettet på en af de dyreste flasker.
De høje varmegrader på de italienske vinmarker, og de omhyggeligt finpudsede produktionsmetoder gennem generationer, har betydet at italiensk dessertvin er blevet nogle af de bedste på planeten.
Herunder beskrives de fire bedste, og mest populære, dessert vine italienerne har nydt i stor stil selv, men også eksporteret til hele verden.
Læs mere om Italiensk dessertvin
-
Moscato Dolce fra Val d´Oca
kr.81,00 Find butik -
Moscato d`Asti, Primo Bacio fra Scagliola
kr.91,00 Find butik -
Moscato d`Asti, Volo di Farfalle fra Scagliola
kr.121,00 Find butik -
Vin Santo fra Castello di Ama
kr.197,00 Find butik -
Els Pyreneus – Muscat de Rivesaltes 2013 6x 50cl flaskes
kr.410,93 Find butik -
Donnafugata Ben Ryè Passito di Pantelleria DOC
kr.499,00 Find butik -
Cazes – Muscat de Rivesaltes 2011
kr.729,83 Find butik -
Cazes – Muscat de Rivesaltes 2013 12x 37.5cl Half flaskes
kr.789,30 Find butik
Dessertvinen er lavet med hovedsagelig Trebbiano og Malvasia druer, der giver en lang række dessertvine der kan være enten sød eller meget tørre, afhængig af sammensætningen af druer, hvilken produktionsmetoder der er anvendt, og hvor længe vinen ældes i tønder eller egetræsfade.
Det færdige produkt er klart med en gylden farve, kraftig volumen og vidunderlig sød. Nyd denne vin for sig selv, eller sammen med søde og tørre cantuccini kiks, som perfekt komplimenterer sådanne en fed smag.
Passito di Pantelleria
Nede på den sydligste højre spids af landet, dyrkes Passito di Pantelleria der er en sød rosin vin i varme vejrforhold, kun 35 grader nord for Tunesien.
Den tørre luft med høje varmegrader er perfekt når du vil producere dessertvin fra tørrede druer.
Op gennem historien, og selv i den gamle mytologi, er vinen oprindeligt kun lavet på den sicilianske ø Pantelleria, og her blev Passito di Pantelleria ikke engang solgt eller eksporteret til det italienske fastland før sidst i det 19. århundrede.
Når vinen er lavet af Muscat of Alexandria eller Muscat Blanc á petit grains, giver det en høj alkoholprocent, og søde, rige og klæbrige toner der er parret perfekt med selv de fyldigste og mest søde crostata og cassata sukker frugttærter.
Moscato d’Asti
Hvis du er på udkig efter noget for de mere eventyrlystne, der samtidig har en usædvanlig sanseoplevelse, kan en mousserende dessertvin måske godt være den helt rigtige løsning.
På grund af de boblerne og et køligere voksende klima i det nordlige Italien, får Moscato d’Asti en marginalt mere tør palet, der fungerer perfekt med citron eller andre frugtdesserter med let syre indhold.
Den er også fantastisk forfriskende blot at nyde alene, men det er en fantastisk dessertvin, hvis du normalt er til de lidt mere tørre vine.
Brachetto d’Acqui
En anden fantastisk vin produceret i det nordlige Italien – men denne gang uden boblevand – er Brachetto d’Acqui, som er et andet valg for dem, der ikke har smag for de fleste dessertvines overvældende sødme.
Dyb rød farve, og altid udelukkende produceret med Brachetto druer, er denne vin perfekt til cremede fuldfede bløde oste og sød sensommer marmelade fra modne bær.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
0 kommentarer