+45 5050 4797 | BEMÆRK! Vi anmelder kun, vi sælger ikke noget :) [email protected]

Whisky

af | aug 3, 2017

5/5 (3)

Whisky kommer i mange former og sælges over hele verden, og er mere varieret i smag, aroma og stil end nogen anden ægte spiritus.

Whisky fra hele verden

Desværre har de fleste en førstegangsoplevelser med en whisky fra billige ståltank destillerede blandinger, og sandsynligvis serveret sammen med is og cola, så det kan undre, at folk vender tilbage til whisky og giver den en chance mere.

Dårlig whisky synes at være uendeligt mere harsk for smagsløgene end andre alkoholtyper, som vin eller øl.

God whisky derimod er fantastisk, glat og vil virkelig indkapsle ethvert aspekt af destilleriets metodologi og historie.

Læs mere om Whisky under de lækre flasker …

Hvordan og hvornår whisky får sin smag

Det er ikke bare prisen der gør forskellen på whisky, selvom det generelt vil forbedre slutproduktet at betale lidt mere for at få kvalitet.

Oprindelseslandet, destilleriet, hvilket forhold ingredienserne er most og blandet i, hvad det er lagret i, og endelig placeringen og længden af modningen – de kan alle føre til meget forskellige stilarter og smag i whisky.

For det meste fremstilles whisky af majs eller byg, der anvendes i forskellige forhold – afhængigt af opskriften – hvor den første fase af whisky er maltning.

Formålet med malt er at tage din base af stivelse, det være sig majs eller andet – og omdanne det til sukker.

Jo mere majs i bunden af en whisky, des sødere og lettere smag har den færdige flaske.

Andre smagsstoffer tilsættes i senere faser, hvilket gør, at whisky kan få smage med så mange nuancer, og utrolig kompleksitet.

Maltning – fremstilling af single malts

Årsagen til maltning, er at fremstille så meget sukker som muligt fra din stivelsesholdige masse, som derefter omdannes til alkohol efter fermentering, hvilket giver whisky dens betydelige alkohol volumen.

Disse opskrifter er kendt som mash bill, og malting er en anden proces, hvor den underliggende sødme skabes i forskellige whiskyer, med sorter som bourbon eller hvid whisky, hvis særskilte smag skabes på dette tidlige tidspunkt i blandingen.

Så efter at have valgt ingredienserne i din valgte mash bill, opblødes byg eller majs i varmt vand i et par dage, der derefter lægges det til tørre på maltingsgulvet, hvor det begynder at spire, for derefter straks at blive udtørret i den røgede varme – det hele på destilleriets gulv.

Tilføjelse af ting som træflis eller tørv på dette stadium, giver forskellige whiskyer en mere røget smag, der er mest populær i scotch eller single malt variationer.

Rug – forward whisky

Tilføjelse af mere rug til mash bill kan også skabe en anden dimension sammenlignet med standard single malt. Tilføjelse af rug vil give drikken mere bid, og en nøddeagtig, dybere smag.

Rug giver også den dybere farve og aroma hos de fleste single malts, som whisky-kendere enten syntes om eller hader, så hvis man er på udkig efter rug-forward whisky, skal den drikkes enten alene, eller sammen med sodavand, da den ikke er god i en cocktail eller som en mixer.

Og med en sådan en særpræget smag, bør der henvises til rug-forward whiskyer med forsigtighed.

Fermentering og modning

Efter at være blevet malet og uønskede elementer er fjernet, opvarmes denne røgede, tørrede, spirede blanding, eller knust malt, så stivelserne langsomt bliver til alkohol gennem fermenteringsprocessen.

Sådan skabes størstedelen af forskellen med hensyn til smag, dybde og alkoholindhold.

Disse forskelle afhænger af procentdelene af, hvordan disse fire ingredienser kombineres inden fermentering.

De fleste destillerier er dermed selektive med, hvordan de modner deres whiskyer, som kan gøres i alt fra metaltanke til trætønder, og fra når som helst op til et århundrede, før de betragtes som færdige, og klar til at drikke.

Whisky smagning

Den bedste måde at udforske whisky på, er at forsøge med to meget forskelligt flasker, og tage noter om, hvordan de sammenlignes.

Smagsprøver er bestemt subjektive og de bedste fremskridt vil altid komme når de smages alene, uden mixer, ingen is og højst en smule vand ved siden af.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5/5 (3)

Giv dit High Five her: