Vin med Tempranillo druen
Tempranillo er en sort druesort der dyrkes bredt i Spanien og Portugal, hvor den bruges til at skabe nogle af verdens bedste og mest fyldige rødvine.
Navnet er afledt af det spanske ord temprano, hvilket betyder, at den modner flere uger før de fleste spanske druesorter, der ellers anvendes til vinfremstilling.
Tempranillo druer er blevet dyrket på den iberiske halvø siden tidspunktet for de fønikiske bosættelser.
Det er en af de vigtigste druesorter der anvendes i Rioja, og sorten omtales ofte i Spanien, som en ædel drue (nobel).
I modsætning til de aromatiske vinsorter som Pinot Noir eller Cabernet Sauvignon, har Tempranillo druen en relativt neutral profil, når det kommer til smag og duft, og den blandes derfor ofte med andre druesorter som Grenache og Carignan.
Læs mere om Tempranillo
-
Castillo del Moro – Tempranillo Syrah 2015
kr.48,23 Find butik -
Marques de Riscal – Rioja Rosado 2015
kr.58,58 Find butik -
Faustino VII – Rosado 2015
kr.62,03 Find butik -
Capitoso Semi Crianza Rioja fra Bodegas Altanza
kr.65,00 Find butik -
Faustino VII – Rioja Tinto 2014
kr.65,18 Find butik -
Marques de Caceres – Rioja Crianza 2012
kr.74,63 Find butik -
Ondarre – Reserva Rioja 2011
kr.78,23 Find butik -
Dinastia Vivanco – Rioja Crianza 2011
kr.79,73 Find butik -
Lealtanza Crianza Rioja fra Bodegas Altanza
kr.94,00 Find butik
Flere lækre Tempranillo vine på side 2
Da den har et lavt syre- og sukkerindhold, bliver den ofte tappet med Grenache, Carignan, Graciano, Cabernet Sauvignon og Merlot.
Denne vin, skaber, når den blandes med Carignan, en syreholdig og lys rødvin.
Tempranillo druen er en vigtig del af blandingen af Rioja vine, og Ribera Del Duero vine hvor Tempranillo fylder 90-100 procent af indholdet.
Tempranillo i Australien blandes med Syrah og Grenache.
I Portugal, hvor denne vin er kendt som Tinta Roriz, anvendes den til fremstilling af portvin, hvor den udgør den vigtigste bestanddel.
Store distrikter der fremstiller Tempranillo vin
Tempranillo vin har tendens til at blomstre på kalkrige vinmarker, og dyrkes dermed traditionelt i lande som Spanien, USA, Australien og Portugal.
Tempranillo vin dyrkes også i lande som Mexico, New Zealand, Sydafrika, Argentina, Uruguay, Tyrkiet, Canada osv.
Tempranillo aromaer og smag
Tempranillo vin afgiver frugtsmag fra blomme, kirsebær, jordbær og tomat sammen med jordnære urte- og blomster, med smag af læder, vanilje, tobak og kryddernellike.
Lagringen af denne vin sker for det meste i 12 til 18 måneder i amerikanske eller franske egetræstønder, som afgiver smagen fra tønden.
Hvad angår garvesyre niveauet har den et medium, til moderat syreniveau. Alkoholindholdet i vinen ligger på 13-14,5 procent.
Når man først smager den spanske Tempranillo, afgiver den smagen af læder og kirsebær.
Vinens finish er mild og blød, og har tendens til at dvæle på begge sider af munden på grund af dens mellem garvesyreindhold.
Tempranillo fra USA og den nye verden, afgiver en masse kirsebær og tomat aroma, efterfulgt af en fyldig garvesyre.
Tempranillo vine klassificeres normalt enten som fyldige eller medium fyldige vine, med smag af røde frugter.
Tempranillo virker mere gennemsigtigt i et glas, på grund af dens tynde skind og store druestørrelse.
På grund af stilen med at lagre druerne i traditionelle egetræstønder, giver Tempranillo vine med en rødlig til orange farvetone. Hvad angår tekstur, er denne vin ikke så tyk, og har en ikke-olieagtig tekstur
Tempranillo vine passer også godt med italienske retter som lasagne og pizza, samt tomatbaserede retter.
Den er også foretrukket med mexicanske retter som nachos, tacos, burritos og Chile Rellenos.
Denne vin smager også fantastisk med Grits, Polenta og majsbaserede retter.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
Druer i alfabetisk orden
- Cabernet Sauvignon, Rød
- carmenere, Rød
- Chardonnay, Hvid
- Corvina, Rød
- Grenache, Rød
- Merlot, Rød
- Montepulciano, Rød
- Pinot Meunier, Rød
- Pinot noir, Rød
- Prosecco, Hvid
- Riesling, Hvid
- Rondinella, Rød
- Sangiovese, Rød
- Sauvignon blanc, Hvid
- Shiraz, Rød
- Syrah, Rød
- Tempranillo, Rød
- Viura, Hvid
- Zinfandel, Rød
0 kommentarer