+45 5050 4797 | BEMÆRK! Vi anmelder kun, vi sælger ikke noget :) [email protected]

Vin med Viura druen

af | aug 14, 2017

5/5 (3)

Viura er en af de mest populære hvide druesorter, der oprindeligt stammer fra det nordlige Spanien. Det faktum at det er en alsidig druesort, har betydet at den har fundet popularitet i næsten alle de distrikter der grænser op til Catalonien og Rioja.

Vin med Viura druen

I Spanien går druen under navnet Macabeo, mens den går under navnet Macabeu i Frankrig.

Det er en alsidig drue der har stabile høje udbytter. Viura kan levere en lidt uønsket smag og indhold hvis den efterlades til at modnes, så disse druer udvælges på forskellige tidspunkter, når de er klar.

Viura, som mange andre spanske oprindelige hvide druer, giver en mild syrlig, alkoholisk vin, med smag af grapefrugter og citrus som hovedkomponenter.

Det er en gammel drue, selv om dens beviser for eksistens forbliver uklare og ufuldstændige, på trods af, at næsten 35.000 hektar vinmarker er opdyrket med Viura.

Læs mere om Viura druen efter de lækre Viura vine

Vindistrikter

Viura findes kun i de distrikter der grænser op til Catalonien og det sydlige Frankrig. I Spanien dyrkes den mest i Rioja og Catalonien, idet den førstnævnte er den største producent blandt alle de distrikter, den dyrkes i.

Rioja ligger i det nordøstlige Spanien, og er de Cava producerende områder syd for Barcelona.

I Frankrig dyrkes Viura i begrænsede mængder i Languedoc-Roussillon distriktet.

Her findes den mest i Roussillon med omkring 2.800 hektar til dato, i Spanien ligger tallet på omkring 32.000 hektar.

Viuras oprindelse

Viura er utvivlsomt Spaniens drue nr. 1, med dens oprindelsessted værende Rioja.

Her er det den vigtigste ingrediens i alle hvidvinene i Rioja, hvor den dyrkes i distrikterne Valencia, Yecla og Jumilla der ligger lige syd for Rioja.

Oprindelsen af Viura er utvivlsomt spansk, selvom resten af dens detaljer forbliver et mysterium.

De fleste druer der dyrkes i Spanien er af indfødt oprindelse, eller blevet bragt dertil af handelssamfund for tusinder af år siden.

Der er ingen omtale af, at Viura er bragt dertil af de fønikiske handelsfolk der bosatte sig i Iberia under romertiden, eller bevismaterialer der påpeger dens mulige middelalderlige oprindelse.

Den har dog eksisteret i og omkring Rioja i flere århundreder, så det kan tænkes at det er en sort, der spredte sig til omkringliggende områder, herunder Languedoc-Roussillon i middelalderen.

Vinfremstilling

Viura bruges hovedsagelig som en blandingsdrue på grund af dens tendens til at forblive neutral, aromatisk såvel som mild.

Den udvikler dog visse smagsstoffer, hvis den plukkes og sættes i fermentering på det rigtige tidspunkt.

Viuraens vine er også forskellige i forhold til det dyrkede område.

I Frankrig bruges den mest som en drue, der skal blandes i rød såvel som hvidvine, søde såvel som meget tørre vine.

Eksempler som Banyuis og Maury er søde vine, mens Corbeieres og Minervois kan betragtes som tørre versioner.

Begge kategorier viser Viura som en blandet sort.

I Spanien anvendes druen igen som en blanding til spanske vine som Tempranillo og med rød Grenache, både i træ og ikke-træ versioner.

Druens enorme stigende popularitet efter afslutningen af phylloxera-epidemien gjorde det muligt at blande den i Rioja-vine, og det er standard praksis i dag.

Her erstattede den Grenache Blanc og Malvasia, der led enormt under krisen, hvilket dannede vejen for Viura på grund af dens bedre evne til at modstå oxidation.

Forskellige oxiderings- og fermenteringsprocesser følger også Viura, da flere vinproducenter tillader den enten at fermentere i stålbeholdere, eller i traditionelle egetræsfade.

I Catalonien blandes Viura med Xarel-Lo og Parellada for at skabe signaturvinen Catalonian Cava, der er en af Spaniens mest kendte mousserende vine.

Selvom druen forholdsvis anvendes til neutrale vine, bruges Viura også til at fremstille berigede lokale vine i begrænsede mængder i Frankrig.

Mad Viura vine passer godt sammen med

Viura vine passer særdeles godt til lokale spanske og franske retter.

Flere oste som Velveeta, Mozzarella, Zamarano og en enkel mild Cheddar, der serveres med hele måltider som en stegt frittata, pesto, risotto eller saltede supper, er en fornøjelse med berigede, såvel som blandede Viura vine

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Druer i alfabetisk orden

Vin med Viura druen

Viura kaldes også Macabeo i Spanien og Macabeu i Frankrig, så her er nogle flere vine af samme type:

5/5 (3)

Giv dit High Five her: