Pinot Noir

af | jun 29, 2017

5/5 (1)

Pinot noir er en af de mest populære druesorter til rødvin, der henter navnet fra de franske ord for sort og fyr, da denne meget mørke drue hænger i klaser, i tætte klynger, formet som en fyrrekogle.

Vin med Pinot Noir druen

Pinot noir druer tilhører Vitis vinifera sorten, og dyrkes for det meste i de køligere klimaer rundt om i verdenen, og er ofte forbundet med Bourgogne distriktet i Frankrig (Burgundy).

Andre distrikter der har fået et godt ry med Pinot Noir, er f.eks. Willamette Valley i Oregon, Walker Bay distriktet i Sydafrika, Central Coast, Carneros og Russian River, en del amerikanske vinområder i Californien, USA, samt Yarra Valley og Tasmanien i Australien, med distrikterne Central Otago, Marlborough og Martinborough i New Zealand.

Pinot noir druesorter er også en af de primære ingredienser, der anvendes til fremstilling af mousserende vine, ikke kun i Champagne distriktet, men på tværs af vindistrikterne over hele verden.

Pinot Noir vinens kendetegn

Pinot druesorterne producerer nogle af de fineste vine i verden. Det eneste problem med denne druesort er, at det er ekstremt udfordrende at dyrke den og omdanne den til vin.

Disse druesorter har tendens til at udvikle sig i tæt pakkede klynger, hvilket gør den yderst modtageligt for flere miljøpåvirkelige farer, som bl.a. inkluderer forrådnelse, og det kræves derfor at disse druesorter får en ordentlig baldakinhåndtering.

Generelt er disse druesorter svage, hvilket betyder at de lider af mange sygdomme. Det genetiske ved denne drue gør den også meget modtageligt for mutation.

Pinot druen har tyndt skind og indeholder lave niveauer af fenolstoffer, som har tendens til at fremstille en lys, ret bleg, gennemsigtig, medium fyldig vin med lav garvesyreindhold, som kræver en lang lagring.

Denne vin producerer en meget diskret smag. Unge Pinot Noir vine har en rød frugt aroma af hindbær, jordbær og kirsebær.

Ældre og gamle vine har en tendens til at udvikle vegetabilske og gård aromaer, hvilket øger vinens kompleksitet.

Pinot Noir vinsmag og aroma

De frugtbare noter i forbindelse med Pinot Noir vine inkluderer kirsebær, hindbær og tranebær.

Jordbunds-, grøntsags- og urte- eller blomster noter i forbindelse med Pinot Noir vine inkluderer tobak, cola, karamel, nellike, lakrids, champignon, vanilje og våde blade.

Pinot Noir vin har, når den er lagret i for lang tid, en tendens til en smag af franske egetræstønder. Hvad angår garvesyreniveauet er det lavt, med mellem til høje niveauer af syre.

Denne vin skal være i alderen 2-18 år, afhængigt af den stil den er tilberedt i.

For så vidt angår temperaturen, skal den serveres ved omkring 17 grader celsius eller 63 grader fahrenheit

Pinot Noir vindistrikter

Pinot Noir druesorter besætter omkring 117.000 hektar (290,000 acres) plantagejord over hele verden.

Disse plantageområder forekommer at være i følgende distrikter af følgende lande:
Nuits St. Georges, Morey St. Denis, Vougeot, Flagney Echezeaux, Gevrey Chambertin, Chambolle Musigny, Aloxe Corton, Vosne Romanee-regionerne i Frankrig, der stort set besætter omkring 75.760 acres jord

Sta Rita Hills, Santa Lucia Highlands, Sonoma,, Willamette Valley-regionerne i USA, beplantet på 73.600 acres jord

Pfalz, Rheinhessen, Württemberg, Baden regionerne i Tyskland, beplantet på omkring 29,049 acres jord

Central Otago, Martinborough, Marlborough regionerne i New Zealand, beplantet på omkring 10,648 acres jord

Veneto, Alto Adige, Fruili regionerne I Italien, beplantet på omkring 10,082 acres jord

Victoria regionen I Australien, beplantet på omkring 8,693 acres jord

Maipu Valley, Casablanca Valley, Limari Valley, Central Valley regionerne i Chile, beplantet på omkring 7,127 acres jord

Rio Negro regionen I Argentina, beplantet på omkring 4,450 acres jord

Stellenbosch, Walker Bay, Western Cape regionerne I Sydafrika, beplantet på omkring 2,520 acres jord

Pinot Noir og mad

Pinot Noir er en vin, der passer godt til næsten alle madvare typer.

Pinot Noir passer godt til kød som and, svinekød, kylling, kalvekød eller røget kød på grund af dens kompleksitet.

Det passer også godt med fisk som laks på grund af dens lette smag. Denne vin passer virkelig godt sammen med det franske og tyske køkken.

Pinot Noir vin passer også godt til bløde oste og medium nøddeoste som Comté.

Faktisk kan Comté (også kaldet Gruyère de Comté) og Pinot Noir danne et perfekt oste- og vinpar.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Druer i alfabetisk orden

5/5 (1)

Giv dit High Five her: