Vin med Pinot Meunier druen

af | aug 9, 2017

5/5 (2)

Pinot Meunier, også kendt som Meunier på fransk og Scwarzriesling på tysk, er en unik sort druesort, der har været dyrket siden middelalderen i Champagne distriktet i Frankrig, og anses for at være en af de tre vigtigste druesorter der skal være bruges til fremstilling af champagne.

Champagne med Pinot Meunier druen

Pinot Meunier er igen begyndt at blive populær efter den havde mistet sin popularitet, sammenlignet med andre ædle sorter, dette skyldes ikke mindst den rige smag den tilføjer til champagne, hvilket er blevet bemærket af et par ampelografer.

Historisk set fandt druen sin første begyndelse i det 16. århundrede med nogle optegnelser af tysk oprindelse, der navngav druen.

Den har flere af de samme synonymer som Meunier på Frankrig og Muller på tysk, begge betyder “miller”. Faktisk er Pinot Meunier et kryds af Pinot Noir og Meunier – en kimær mutation.

Nogle af dens unikke mutationer giver den en kortere og temmelig hæmmet afgrøde, i forhold til andre druer, hvilket vi ser nærmere på i næste afsnit.

Pinot Meunier er også en af de mest plantede druer i Frankrig, men dog findes den sjældent under mærkevarer, hvilket betyder, at den hovedsagelig anvendes som blandingsdrue, selvom dens blandings egenskaber giver vinen en yderst fin smag, der har ført til, at den vinder popularitet verden over.

Selv om Pinot Meunier er en markant drue, er den stadig en anerkendt variant til fremstilling af champagner.

Læs mere om Carmenere druen efter de lækre Carmenere vine

Genetiske forhold

Pinot Meunier genetiske forhold med andre druer er stadig et mysterium, og der skal gennemføres yderligere forskning for at etablere fakta om dens genetiske historie.

Nogle genetikere, som Ferdinand Regner, udtaler, at druen er relateret til Pinot Noir, selvom denne påstand ikke er bevist, og der kræves yderligere citater her.

Hvis det ville være sandt, ville Pinot Meunier vinde enormt popularitet, da Pinot Noir selv, er en toprangerende drue der bruges verden over.

Der er en anden kandidat til listen over genetisk anerkendte i forhold til Pinot Meunier, ifølge flere andre udtalelser og yderligere genetiske undersøgelser.

Wrotham Pinot, en engelsk version af Pinot Noir og en usædvanlig drue fra England, deler en uhyggelig lighed med Pinot Meunier med hensyn til dens fysiske egenskaber, de hvide hår på vinbladene og så videre.

Professionelle vinproducenter afviser imidlertid også dette med nogle spørgsmålstegn ved påstandens troværdighed, baseret på simple fysiske ligheder, da Wrotham Pinot producerer sukkerholdige druer og har forskellige modningstider.

Fysiske karakterer

Pinot Meunier har nogle særlige egenskaber, der er markant anderledes end dens andre drue slægtninge.

Enhver Pinot Meunier vin kan faktisk karakteriseres gennem dens mærkelige blade, der har et hvidligt lag, der af vinproducenter ofte beskrives som støvet mel på begge sider (og derfor grunden til at det vides at være Meunier og Muller, begge betyder “miller ‘).

Mærkeligt nok har nogle vinstokke også rene grønne blade med lidt eller intet hvidligt hår.

Visse andre mærkelige fænomener er også blevet observeret med hensyn til dens vinstruktur og vækst.

To genetikere, Paul Boss og Mark Thomas, som er to vindyrkningsforskere fra Australien, har været i stand til at finde nogle mutationer, der er unikke for denne drue, der stopper dens naturlige vækst og mindsker dens reaktion på gibberellinsyre, som er et væksthormon.

Dette resulterer i en kortere vækst af vinstokken, der af mange kultivatorer beskrives som en ‘hæmmet’ vækst.

Denne mutation er VvGAI1-mutationen i dens genetiske struktur, der forårsager disse karakteristika, herunder de hvide blade og den forskelligartet hæmmede vækst.

Vinkultur og vinfremstilling

Pinot Meunier er en drue der modner ret tidligt, den spirer hovedsagelig omkring september måned og to uger før Pinot Noir.

Det er en sort drue, men bruges primært til at fremstille champagne, der er lyse og gennemskinnelige.

Druen kræver køligere klimaer med våde jordtyper, der hovedsagelig findes i Nordfrankrig, der grænser op til Tyskland, hvor den for det meste dyrkes.

Næsten 40 % af plantagerne i Champagne provinsen er Pinot Meunier plantager, hvilket klart indikerer, hvor vigtig druen er til champagne fremstilling.

Druen producerer lyst farvede vine der er let syrlige og med et let sukkerindhold, der kombinerer fine, frugtagtige aromaer til den.

Passer godt sammen med

Champagne er en meget populær drik, og har en mild alkoholisk smag.

Pinot Meunier bruges derfor til at producere en af de bedste champagner og lyst farvede vine fra Frankrig, der passer godt sammen med næsten alle franske madvarer.

Disse vine kan også nydes med middelhavsretter, eller lette pastaretter og oste fra Italien.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

5/5 (2)

Giv dit High Five her: