Vin med Merlot druen

af | jun 29, 2017

5/5 (5)

Merlot er en mørkeblå druesort, der udelukkende anvendes til vinfremstilling. De anvendes ikke kun til blandinger, men også til fremstilling af rene Merlot vine.

Vin med Merlot druen

Merlot druesorten har sit navn fra merle, hvilket er det franske navn for solsort, med henvisning til dens spisevaner hvor denne druesort, er dens favorit.

Merlot druer har tendens til at modne tidligere, og er kendt for deres bløde og kødfulde tekstur. Den anvendes ofte til blanding med Cabernet Sauvignon der modnes senere og har en kraftigere aroma, der indeholder et højt niveau af garvesyre.

Merlot druen anvendes også ofte i par, i Bordeaux vin, hvilket er en af de mest plantede druesorter i Bordeaux vindistrikterne.

Merlot er på grund af dens tekstur og smag, en af de mest eftertragtede rødvinssorter på mange markeder i hele verden.

Denne druesort er en af verdens mest dyrkede sorter, med ca. 260.000 hektar land under Merlot plantager i 2004.

Merlot druesorter dyrkes i Sydvest-Frankrig i distrikter som Bordeaux, Cahors og Bergerac, Friuli vin distriktet i Italien, Spanien og Portugal, centraleuropæiske regioner i Tyskland, Slovenien, Østrig og Schweiz, Californien og Washington distrikter i USA. Canada, Mexico, dele af Sydamerika og asiatiske lande som Indien og Kina.

Læs mere om Merlot

Merlot vinens stilarter

Merlot vin fremstilles ved hjælp af to stilarter.

Bordeaux stilart

Den traditionelle Bordeaux stilart indebærer, at Merlot høstes lidt tidligere for at opretholde dens syreindhold, samtidig med at der fremstilles en mellemfyldig vin med moderat alkoholindhold.

Vinene der fremstilles ved hjælp af denne stilart, har tendens til at have en frisk smag af røde frugter af hindbær og jordbær, med grønne og vegetabilske noter.

International stilart

Ved brug af den internationale stilart, som foretrækkes af mange nye verdensregioner i verden, høstes der lidt senere, hvilket har tendens til at producere en fysiologisk modenhed, der fører til fremstilling af en lilla farvet blækagtig vin, der er fyldig med et højt alkoholindhold.

Den har tendens til at have en frodig, fløjlsagtig og intens garvesyre af blomme og brombærfrugt.

Merlot vine

Merlot druer har tendens til at skabe en fløjlsagtig, blød vin med blommesmag. Merlot-vine har tendens til at modne hurtigere end en Cabernet Sauvignon, selv om nogle sorter kan fortsætte med at udvikle sig i en flaske i årtier.

De frugtbare noter i forbindelse med Merlot vine omfatter solbær, brombær, blåbær, sorte og røde kirsebær, boysenbær, blomme, morbær og Olalliebær.

Bortset fra dette, har den også tendens til at have grøntsags- og jordnoter som sorte og grønne oliven, paprika, cola nød, fennikel, læder, humus, svampe, tobak og rabarber.

Urte- og blomsternoter i forbindelse med Merlot vine omfatter laurbær, grøn og sort te, eukalyptus, mynte, fyr, oregano, rosmarin, timian, salvie og sarsaparilla.

Når Merlot vin lagres i længere tid i egetræstønder, har den også tendens til at vise noter af chokolade, karamel, kokosnød, dild løg, kaffebønne, mokka, røg, melasse, vanilje og valnød

Merlots historie

Merlot sorten er et tilfældigt afkom af Cabernet Franc (fader) og Madeleina eller Raisin de La Madeleine (moder) og halvsøskende til Cabernet Sauvignon, Carménère og Malbec.

Moderen til Merlot sorten blev opdaget så sent som år 2000, og blev kendt under navnet Magdeleine Noire des Charentes.

Merlot sorten er også kendt for at være relateret til den sydvestlige franske druesort Abrouriou, selv om deres nøjagtige forhold ikke er kendt endnu.

Vinbønder over hele verden har brugt Merlot sorten krydset med andre druesorter, for at skabe en ny drue såsom Carmine (med Carignan og Cabernet Sauvignon), Evmolpia (med Mavrud), Ederena (med Abouriou), Fertilia (med Raboso Veronese) , Nigra (med Barbera), Rebo (med Teroldego), Prodest (med Barbera) og Mamaia (med Muscat Ottonel og Babeasca negra)

Mad der passer til Merlot vin

Merlot vine er så forskelligartet, at den passer til flere forskellige typer af mad.

Cabernet lignende Merlot vine har tendens til at passe til de fleste af de ting, som Cabernet Sauvignon passe godt til. Dette omfatter kød, der kan grilles eller steges.

Mere bløde og frugtagtige Merlots, som har en højere syreværdi, og normalt dyrkes i de køligere klimaer i verden, passer til de samme madtyper som Pinot Noir og supplerer virkelig anretninger som svampebaserede retter, laks, grønne retter som radicchio og stege.

Lettere fyldige Merlots passer godt til skalfisk, rejer eller kammuslinger, især hvis det er omsvøbt i proteinrige fødevarer som bacon eller prosciutto.

Merlot passer dog ikke godt med blå og stærke oste, der har tendens til at overmande frugtaromaer der er til stede i vinen.

Capsaicin krydret mad kan også øge opfattelsen af alkohol, som kan gøre at Merlot vine smager mere garvesyreagtig og bitter.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Kategorier

Champagne
Cocktail
Cider
Cocktail Bitters
Cocktail Mixer
Cordial
Drikkeklar (RTD's)
Frugt Juice
Garniture
Puree
Sirup
Soft Drinks
Spirits Mixer
Dessertvin
Amerikansk dessertvin
Argentinsk dessertvin
Australsk dessertvin
Chilensk dessertvin
Cypriotisk dessertvin
Fransk dessertvin
Frugt og ingefær vin
Italiensk dessertvin
Madeira og Marsala
Mead og Tonic vin
New Zealandsk dessertvin
Sherry
Sydafrikansk dessertvin
Tysk dessertvin
Vermouth
Diverse
Pasta
Pesto
Snacks
Specialiteter
Vin
Hvidvin
Amerikansk hvidvin
Argentinsk hvidvin
Australsk hvidvin
Chilensk hvidvin
Cypriotisk hvidvin
Engelsk hvidvin
Fransk hvidvin
Græsk hvidvin
Italiensk hvidvin
New Zealandsk hvidvin
New Zeelandsk hvidvin
østrigsk hvidvin
Portugisisk hvidvin
Slovakisk hvidvin
Spansk hvidvin
Sydafrikansk hvidvin
Tysk hvidvin
Ungarsk hvidvin
Mousserende vin
Argentinsk mousserende vin
Cava
Cypriotisk mousserende vin
Fransk mousserende vin
Italiensk mousserende vin
Prosecco
Sekt
Sydafrikansk mousserende vin
Øl
Ale
Andre specialøl
Barley wine
Belgisk Inspireret
Brown Ale
Engelsk øl
Hvedeøl
Indian Pale Ale
Italiensk øl
Japansk øl
Juleøl
Kinesisk øl
Lager
Mexicansk øl
Ølgaver
Pale Ale
Pilsner
Sæsonøl
Søsonøl
Stout
Stout beer
Tyrkisk øl
Tysk øl
White Ale
Portvin
Hvid portvin
Ruby Portvin
Tawny portvin
Vintage portvin og LBV portvin
Rosévin
Argentinsk rosévin
Chilensk rosévin
Fransk rosévin
Italiensk rosévin
Libanesisk rosévin
New Zealand rosévin
Portugisisk rosévin
Spansk rosévin
Sydafrikansk rosévin
Rødvin
Amerikansk rødvin
Argentinsk rødvin
Australsk rødvin
Chilensk rødvin
Fransk rødvin
Græsk rødvin
Indisk rødvin
Italiensk rødvin
Libanesisk rødvin
New Zealandsk rødvin
Østrigsk rødvin
Portugisisk rødvin
Spansk rødvin
Sydafrikansk rødvin
Tjekkisk rødvin
Smagekasser
Spiritus
Absinthe
Armagnac
Baileys
Cachaca
Calvados
Cognac
Eau De Vie
Gin
Grappa
Irsk likør
Irsk vodka
Japansk
Likør
Pisco
Poteen
Rom
Sake
Sambuca
Snaps
Tequila
Vodka
Tilbehør
Bar og Cocktail udstyr
Cocktail Shakers
Glas
Proptrækker
Vin tilbehør
Vinkaraffel
Vinøsker
Vingaver
Gaveindpakning
Julegaver
Spiritusgaver
Vin og Champagne gaver
Vinæsker
Whisky
Blended Malt Whisky
Blended Whisky
Bourbon og USA Whiskey
Grain Whisky
Irsk whiskey
Single Malt Whisky

Populære produkter

Druer i alfabetisk orden

5/5 (5)