Vin med Chardonnay druen

af | jun 28, 2017

5/5 (1)

Chardonnay er en af de måske mest berømte hvidvinssorter i verden. Dens lange historie og popularitet på hvidvinsmarkedet, har gjort den til den mest konsumerede og eftertragtede hvide drue i verden.

Vin med Chardonnay druen

I alle verdenshjørner, hvor der dyrkes vin, finder du Chardonnay druen – lige fra England til Australien.

Måske er hovedårsagen til Chardonnays popularitet, at den er nem at dyrke i stort set ethvert terræn og en hvilken som helst jordbundstype, hvilket giver en lavere pris til fremstillingen af vin fra disse druer, når de kan klare så mangfoldige forhold.

Derudover er vinmarkedet for Chardonnay vine stort nok til, at selv en nystartet vinbonde kan opnå et pænt overskud når han starter sin egen vinfarm, til trods for at druen nærmest er neutral i smag og duft.

På grund af dens neutralitet, og universelle egenskaber, egner den sig godt som en blandingsdrue, og gør den til en nærmest obligatorisk ingrediens i mousserende vine, og nogle har endda opnået så høj anerkendelse inden for vinkendere, at prisen er sat højere.

Chardonnay har et bredt udvalg af smagsoplevelser, en variation der aldrig tidligere er fundet i nogen anden hvid sort, hvilket gør den til et fremragende fleksibelt valg, for mange vinavlere.

Alt i alt dækker Chardonnay-druen et kæmpestort område på 400.000 hektar vinmarker over hele verden, og den ligger nr. 2 efter Airen, blandt hvidvine, og er plantet i flere distrikter end nogen anden druesort.

Læs mere om Chardonnay

Synonymer for Chardonnay

Chardonnays globale popularitet har optjent den et utal af navne, hvor det næsten er umuligt at liste dem alle her.

På grund af dens forvirrende terminologi foretrækker de fleste vinproducenter, uanset distrikt og sprog, at navngive druen som dens oprindelige navn.

Synonymer for Chardonnay spænder fra rene engelske udtalelser til fransk, germansk og slavisk, hele vejen til lokale dialekter der findes i Stillehavslande som New Zealand.

Historien om Chardonnay

Chardonnays nøjagtige oprindelse forbliver uklar, ligesom de fleste andre druer, der vokser side om side.

DNA analyser er en effektiv teknik til at finde ud af et organisk stofs fortid, og det har været ret succesfuldt i at finde noget af historien bag Chardonnays oprindelse.

Druen blev først antaget til at være krydset mellem Pinot Noir og Pinot Blanc. Imidlertid blev dette forslag aflivet efter dens DNA blev analyseret, og det blev bevist, at druen var resultatet af et kryds mellem Pinot Noir og Gouais Blanc.

Druens sande oprindelse er stadig uklar, og forvirringen har siden da været total, da flere ampelografer kom med deres egne teorier om oprindelsen.

Nogle sagde, at druen har mellemøstlig oprindelse, og blev bragt til Europa af kristne korsfarere, mens andre antyder en mere gammel oprindelse.

Den mest sandsynlige påstand er, at romerne bragte Gouais Blanc fra Kroatien, hvor de begyndte at vokse i det østlige Frankrig, og hvor den stadig vokser i rigelige mængder.

Aristokratiets Pinot Noir voksede side om side med Gouais Blanc, hvilket resulterede i et kryds og ankomsten af Chardonnay.

Dens forældre har resulteret i, siden de var meget genetisk fjerne, at Chardonnay udviser en mangfoldighed i dyrkningsmiljøer, hvilket har resulteret i nogle af de bedste druesorter vi kender i dag – Aligote, Gamay Noir, Roublot, Sacy, Bachet Noir og mange andre.

Vindyrkning

For vindyrkning, er klima, jord og høsttidspunkt måske nogle af de vigtigste faktorer, når det kommer til en kvalitetshøst.

Chardonnay druer er yderst medgørlige, idet disse bogstaveligt talt kan vokse i ethvert terræn og topografi.

Dette gør det meget hensigtsmæssigt for nye og gamle vinproducenter, især for de nye medlemmer, der netop var startet inden for vinvirksomhed.

Under visse omstændigheder kan vinen være yderst produktiv, især dem der dyrkes i Frankrig og Italien.

Arealet pr. udbytte er en vigtig faktor for at sikre kvalitet, og det modvirkes ved at fastsætte udbyttet til mindre end 4,5 tons pr. hektar, ellers kan produktionen resultere i produkter af lav kvalitet.

Vidt udbredt, men sårbar

Vi kunne fejlagtigt antage, at druen må være hårdfør, når den klarer sig godt i nærmest alle dyrkningsområder, men det er den faktisk ikke. Den kan dyrkes i mange miljøer, men den er sårbar, lige så snart situationen ikke holder sig inden for normen.

Chardonnay er kendetegnet ved dens omfattende bladafdækning; dette modvirkes af aggressiv beskæring og baldakinhåndtering.

Tidspunkt for høst er en anden vigtig faktor. Chardonnay er en tidlig spirende drue og kræver præcision, ellers kan den miste sit syreindhold og sukkerindhold.

Uregelmæssig blomstring, frost og flere andre sådanne anomalier beskadiger afgrøden, da Chardonnay ikke er særlig modstandsdygtige overfor sådanne udsving.

At være modnet tidligt er ikke godt når efterårssæsonen sætter ind, da det medfører risiko for rådne afgrøder.

Mad til Chardonnay vine

Da Chardonnay vine nydes næsten i hvert et hjørne på jorden, skyldes dette de mange forskellige sorter og noter de udviser, der også går godt med næsten ethvert køkken man kan tænke sig.

Risotto med butternut squash, og russisk salat er blot nogle af eksemplerne blandt en liste over mange, der kan nydes med Chardonnay vin.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Druer i alfabetisk orden

5/5 (1)

Giv dit High Five her: