+45 5050 4797 | BEMÆRK! Vi anmelder kun, vi sælger ikke noget :) [email protected]

Vin med Grenache druen

af | aug 12, 2017

5/5 (2)

Grenache druer, også kendt som Garnacha på spansk, er meget udbredt og en af de mest populære røde druesorter i verden.

Vin med Grenache druen

Den findes i overflod i næsten hele Middelhavet og Australien på grund af det varme blæsende klima, der er mest egnet til dyrkning af denne sort.

Populære rødvine som Abel Clement i Frankrig og Denominacion de Origen i Spanien, er nogle af de mest forbrugte Grenache-vine i Europa, og leveres også til andre dele af verden.

I Australien er Grenache druer velkendte for at producere unikke vine med forskellige blandinger.

Læs mere om Grenache druen efter de lækre Grenache vine …

Historie og oprindelse

Grenache druer er oprindeligt fra Spanien. Selv om der ingen eksplicit dato er forbundet med disse druer, er det velkendt at Grenache stammer fra Aragon (det nordlige Spanien).

Da Spanien herskede over de sydlige dele af Italien og dets øer (Sardinien) i middelalderen, spredte Aragon vinproducenter denne sort over det meste af Middelhavet, før det Spanske herredømme aftog i disse distrikter.

Grenache druer findes således i næsten hele det østlige Spanien, Sydfrankrig, Sardinien, Sicilien og Syditalien.

De findes også i nogle dele af det sydlige Grækenland, på grund af det tørre klima der findes der.

Grenache vinstokke findes også i rigeligt overflod i Australien, hvor det er en af de mest konsumerede og anvendte druesorter, til fremstilling af en række blandede Australske vine.

Først indført af James Busby i 1832, begyndte Grenache plantager snart at blomstre i det sydlige Australien, især i McLaren og Barossa dalen.

Siden da har disse druer fundet et fodfæste på det australske vinmarked.

Grenache druer findes også i de californiske dale, hvor det varme klima bliver fundet mest passende.

I 1960’erne var der flere grupper til støtte af produktionen af Grenache-druer.

Vindyrkning

Grenache druer er en af de mest holdbare afgrøder, med hårde træagtige planter, der er lige og står oprejst.

Disse er vanskelige at høste og kræver en meget arbejdskrævende plan. Dette er en af grundene til, at druerne for nylig mistede popularitet, på grund af den dyre høst.

Grenache er bedst egnet til middelhavsklimaet og kan dyrkes i ethvert varmt, tørt distrikt.

Disse druer spirer tidligt, hvilket kræver lange sæsoner for at opnå en fuld vækst, så vinproducenter kan ikke være fraværende fra deres marker, men skal være opmærksom på det bedste tidspunkt at høste på.

Vanding er en afgørende faktor i udviklingen af det perfekte indhold, da overvanding kan føre til fortynding og vandsmag.

Grenache druer har et typisk tyndt skind, og en meget lav gavesyre værdi. Dette resulterer i et sukkerholdigt produkt med højt alkoholindhold på op til 15 % ABV.

De fleste vinproducenter blander Grenache-vine med andre blandinger, for at producere mere egnede vine med lav alkohol og sukker.

Men overfermentering kan føre til en meget læderagtige, stålagtig smag, og det er op til vinproducenten at bestemme hvilken vin der skal fremstilles.

Jordtypen er meget vigtig her, da Grenache kun vokser i tørre jordbunde. Chateauneuf-de-Pape i Frankrig producerer en af de bedste Grenache vinstokke, på grund af deres ideelle stenagtige og tørre jord.

Vinfremstilling

Grenache druer er vine med lavt gavesyreindhold, der indeholder lave phenol værdier. Disse oxiderer meget let, så de mister farve og det syrlige indhold i dem.

I sådanne situationer blander vinproducenter normalt med andre vinstoksorter som Syrah og Mourvedre blandinger, der er populære i Australien.

Blandinger som dette, sammen med topografiske påvirkninger, giver fantastiske vine som McLaren Vale der er præget af krydrede noter, mens Barossa Grenache er ret sød og frugtagtig i smagen.

Disse er ‘portvins agtige’ vine der er unikke for Australien, mens sukkerholdigt indhold hjælper vine som vin doux naturel i Roussillon distriktet.

Til tider går vinproducenterne endog efter længere fermentering- og udblødningsperioder, for at undgå at udvikle en grøn, urteagtig vin på grund af umodne druer.

Grenache er godt sammen med

Flere madvarer passer sammen med Grenache-vine; dette afhænger af distriktet hvor de er blevet dyrket, og hvilke blandinger der er inkluderet i dem.

Krydrede, læderagtige vine passer godt sammen med milde madvarer som pasta og lasagne.

Frugtagtige og sukkerholdige vine vil passe bedst sammen med krydrede retter, som det thailandske eller sydøstasiatiske køkken.

Brug disse vine i visse europæiske opskrifter, for at skabe en vinsmag i dem. Fungerer bedst i kager og søde sager.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

Druer i alfabetisk orden

Vin med Grenache druen

5/5 (2)

Giv dit High Five her: