Vin med Cabernet Sauvignon druen
Cabernet Sauvignon er uden tvivl verdens mest udbredte og anerkendte variant af drue til fremstilling af rødvin, med en stor gruppe inkarnerede rødvinsnydere.
Druesorten der anvendes til fremstilling af denne lækre vin, dyrkes i stort set alle vinproducerende lande i verden.
Cabernet Sauvignon blev tilsyneladende internationalt berømt på grund af sin fremtrædende rolle i Bordeaux-vine, hvor den ofte blandes med vin varianter som Merlot og Cabernet Franc.
Denne drue, der oprindeligt blev dyrket i Frankrig, spredte sig til steder over hele Europa, hvorfra den har bredt sig til verdens nye vinproducenter i verden
I det meste af det 20. århundrede var Cabernet Sauvignon verdens mest dyrkede druesort, før den blev overgået af Merlot i 1990’erne.
Cabernet Sauvignon bliver hovedsageligt dyrket i Frankrig, Chile, USA, Australien, Italien, Sydafrika og Argentina. Cabernet Sauvignon druesorten har over 650.000 hektar dyrket jord.
De andre navne, men dog sjældent brugt, til denne vinsort omfatter Bouchet, Bouche, Petit Cabernet, Petit Bouchet, Vidure, Petit Vidure og Sauvignon Rouge
Artiklen fortsætter under vinen: Hvad er Cabernet Sauvignon’s kendetegn?
-
Concha y Toro – Trio Merlot 2014
kr.57,23 Find butik -
Chateau L’Eglise – Bordeaux 2015
kr.57,38 Find butik -
Calbuco – Cabernet Merlot 2014
kr.59,40 Find butik -
Torres Chile – Santa Digna Cabernet Sauvignon 2014
kr.59,85 Find butik -
Vondeling – Petit Rouge 2013
kr.61,95 Find butik -
Caliterra – Reserva Rose Syrah 2015
kr.63,90 Find butik -
Terre des Anges Cabernet/Syrah fra Domaine la Grange Haut
kr.67,00 Find butik -
Bonterra – Merlot 2013
kr.68,78 Find butik -
Chateau de Fontenille – Bordeaux Rouge 2014
kr.71,18 Find butik
Flere lækre Cabernet Sauvignon vine på side 2
Cabernet Sauvignon kendetegn
De frugtbare noter der er forbundet med Cabernet Sauvignon, omfatter sort kirsebær, sort solbær og brombær.
Bortset fra dette, har den også tendens til at have jordagtige og grøntsagsagtige noter som sort peber, tobak og lakrids. Den afgiver også urter og blomster noter som vanilje og viol.
Når Cabernet Sauvignon bruger en betydelig mængde tid (omkring 9-18 måneder) i tønde, mens vinproducenter forsøger at modne den, har den også tendens til at få noter fra fransk egetræ, nogen gange amerikansk og i nogle tilfælde ungarsk egetræ.
Garvesyre- og syreindhold er medium i denne vin, med et alkoholindhold der varierer fra 13,5 procent til 15,5 procent.
Hvad angår blanding, er Cabernet Sauvignon ofte markedsført med Bordeaux vine fra Frankrig, enestående vine fra Italien og Priorat vine fra Spanien.
Der er to forskellige måder at fremstille Cabernet Sauvignon på, og disse afhænger helt af det område, hvor de er fremstillet:
Bordeaux og gammeldags stil
Det er yderst sjældent at finde en flaske 100 % Cabernet Sauvignon fra den gamle verden, fordi vinproducenter fra den gamle verden var mestre i vinfremstilling, og de hengav sig ofte med at blande forskellige sorter.
Når det er sagt, smager Cabernet Sauvignon fra Bordeaux regionen mere som urte- eller blomsteraromaer fra violer, grafit og tobak i stedet for frugten. Duften af Cabernet Sauvignon fra Bordeaux regionen vil ofte have hints af lakrids og sorte kirsebær, sammen med deres jordnærhed.
På trods af de kraftige naturlige karaktertræk i Cabernet Sauvignon, er Bordeaux regionen mestre, når det kommer til finesser.
Disse vine har tendens til at have en let smag, men har et stærkt gavesyre og syreindhold, hvilket efterlader et varigt indtryk på tungen.
Californien og den nye verdensstil
Cabernet Sauvignon vine fra de nye verdenslande smager ofte meget mere af frugt, og med en skarpere smag end deres gamle verdenskolleger.
De har tendens til at give duften og smagen af sort kirsebær, sort peber og lakrids sammen med et strejf af vanilje.
Sammenlignet med Bordeaux vine, har vintyper fra den nye verden tendens til at have mindre gavesyre, mindre syre og mere alkohol fra 13,5 procent til 15,5 procent.
Mad der passer til Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon vin er en af de mest komplekse vine. Den har en krydret og høj gavesyre karakter, der fører til, at den sammenlignes med tobak eller sort peber.
På grund af disse træk, går Cabernet Sauvignon rigtig godt sammen med fødevarer, der enten har højt fedtindhold, eller som har umami aromaer indlejret i dem.
Disse vine går godt med franske og amerikanske retter. Den smager bedst når den nydes med lam, oksekød eller røget kød, på grund af dens frugtagtige smag.
Denne vin går også godt med svampe og oste, som aldrende cheddar eller hårde oste som Pecorino.
Cabernet Sauvignons går imidlertid ikke godt sammen med krydrede fødevarer, eftersom disse vine har et højt alkoholindhold, og niveauerne af capsaicin, der er til stede i krydderier, har en tendens til at forstærke alkoholsmagen i vinen, hvilket giver en bitter smag.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
Druer i alfabetisk orden
- Cabernet Sauvignon, Rød
- carmenere, Rød
- Chardonnay, Hvid
- Corvina, Rød
- Grenache, Rød
- Merlot, Rød
- Montepulciano, Rød
- Pinot Meunier, Rød
- Pinot noir, Rød
- Prosecco, Hvid
- Riesling, Hvid
- Rondinella, Rød
- Sangiovese, Rød
- Sauvignon blanc, Hvid
- Shiraz, Rød
- Syrah, Rød
- Tempranillo, Rød
- Viura, Hvid
- Zinfandel, Rød
0 kommentarer