+45 5050 4797 | BEMÆRK! Vi anmelder kun, vi sælger ikke noget :) [email protected]

Vin med Riesling druen

af | aug 9, 2017

5/5 (2)

Riesling er en germansk hvid druesort der hovedsageligt dyrkes i Rhinen distriktet, og den beskrives af vinproducenter som meget aromatisk og blomstrende i duften.

Vin med Riesling druen

Druen producerer nogle syrlige alkoholholdige vine, der er berømte i Tyskland og distriktet der grænser op til Rhinen.

Druen er også en af de mest populære hvide sorter, der dyrkes på næsten 48.700 hektar (120.000 hektar) i henhold til 2004-dataene, hvilket gør den til den 20. mest dyrkede hvide sort i verden.

Efter Chardonnay og Sauvignon Blanc, tager druen plads i de tre øverste hvide sorter, udover blot at være en populær hvid sort.

Når druen er modnet, giver druen en intens frugtagtig smag, hvor æble og træfrugter er mest dominerende.

De aromaer og smagsoplevelser der opnås af Riesling, afhænger dog i høj grad af de områder, hvor den dyrkes.

F.eks. har områder med koldere klimaer en tendens til at producere mere frugtbare aromaer, mens distrikter med varmere miljøer har tendens til at producere forskellige aromaer, som vi gennemgår nedenfor.

Læs mere om Riesling druen efter de lækre Riesling vine

Rieslings afstamning

Rieslings DNA-analyse opretholder det faktum, at den er en efterkommer af Gouais Blanc druen, der i dag er sjælden, men blev ekstensivt dyrket i middelalderen i Frankrig og Tyskland.

Den anden herkomst er Traminer, der er en anden gammel vild drue fra Tyskland, der dog anses for at være næsten uddød nu.

Da begge druer har lange dokumenterede historier, angiver det Riesling som en af de ældste sorter af germansk oprindelse, selv om meget få druer dyrkes i Tyskland.

Oprindelse af Riesling

Riesling har en lang dokumenteret historie, takket være de tyske monarkers indsats og efterfølgende bestræbelser, på at bevare udbyttet fra flere vinproducenter i middelalderen.

Fra 2006 bidrog druen til næsten 20 % af vinproduktionen i Tyskland.

Selv om dens nøjagtige oprindelse endnu ikke er kendt på trods af den påviste herkomst med Traminer og Gouais Blanc, dateres dens tidligste optegnelser tilbage til 1435, da en lagerfortegnelse over vine fra grev John VI af Katzenelnbogen i Russelsheim beskrev vinen på en fortegningsliste som ‘twenty two shillings for Riesling wine cuttings for the vineyard (toogtyve shilling for Riesling vin beskæringer for vingården)’.

Selve dokumentationen angive, at det distrikt som greven levede i, havde et stort udbytte af Riesling, og at druen var lige så almindelig dengang, som de er i dag.

Den var tidligere kendt med navnet Rieslingen, men navnet blev ændret til Riesling i slutningen af 1500-tallet, hvor man fandt en lægebog, der beskrev den.

Der siges at være ældre optegnelser. En optegnelse i Alsace fra 1348 indeholder en tysk tekst ‘zudem Russelinge’, selv om udtrykket ikke klart indikerer om der refereres til Riesling druen.

I Østrig er der en vingård Ritzling, hvor lokalbefolkningen antyder, at druen fik sit navn fra.

På trods af disse uklare beviser, er optegnelsen fra Russelsheims bevis for, at Riesling helt sikkert eksisterede allerede før 1400-tallet i Rhinen.

Lang levetid for Riesling vine

Riesling vine er nogle af de bedste vine, når det kommer til lagring.

En Riesling vin man for nyligt fandt på en gammel vingård, viste sig at være næsten 100 år gammel og stadig drikkelig.

Vine der stammer tilbage fra 1653, siges at have været under opbevaring på rådhuset i Bremen, der opbevarer forskellige tyske vine!

Årsagen til dens lange lagring er det høje syre- og sukkerindhold, der gør det muligt for vinen at overleve så længe.

De bedste lagringsperioder starter fra 5-15 år for tørre vine, 10-20 år for halvsød og 30+ for søde vine.

Karakteristika for Riesling

Riesling druer gennemgår ikke en malolaktisk fermentering, som de fleste andre druer gennemgår.

Dette hjælper med at holde druernes kvalitet af surhed og den høje syrlighed, kombineret med den søde smag.

Kold stabilisering er også en anden proces, hvorigennem vinen holdes i kolde lagre i lange perioder for at hjælpe med dens syrlighed.

Til sidst udføres nogle filtreringer, for at fjerne urenheder og resterende gærformationer.

Mad der passer godt til Rieslin vinen

Riesling vine er fremstillet således, at de passer godt til sydøstasiatiske retter, især thailandske og indonesiske, hvor krydderier er et must for alle karry retter.

Den er en af de mest konsumerede vine i Tyskland, og passer godt til næsten alle tyske retter.

Da den er fyldt med blomsteragtige, tropiske frugt aromaer er den særlig god til milde og krydrede retter.

Giv dit High Five her:

Vinskribent: Michael Bredahl

Michael BredahlMichael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.

Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.

Følg mig på: Facebook Google+ Twitter Pinterest Michael-Bredahl.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Er du vinskribent?

Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.

5/5 (2)

Giv dit High Five her: